Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Haiku c1

28. 01. 2017
3
4
485
Autor
verulinda

                                                                                                                                                                          verulinda

 

 

dopitá káva

na dně se rýsuje srdce

znak milujících

 


4 názory

Šmodrcha
30. 01. 2017
Dát tip
Verulindo, je to dobré haiku. Když budou jen první dva verše. Nebo to může být výborné haiku, po přepracování. Rozhodně ale třetí verš v tomto znění ne. To už je sdělení, úvaha autora. A to už není haiku. Buď pozorovatelem. Nehodnoť. Připrav čtenáře tak, aby s úžasem zjistil sám, že ho haidžin nasměroval až ke znaku milujících. Ale neříkej to! Je to stejný prohřešek, jako když řekneš "...a znáte ten vtip, co skončí tak a tak?" "Ne" a začneš ho vyprávět až k té pointě, kterou jsi předem uvedla. Haidžin je prorok, ne soudce. Ne auditor. Ne hodnotitel. Haidžin má jen dát směr, ke krásnému musí čtenář dojít sám. Jestli chce. V tom je další specifikum, ale o tom zas příště :) Tip za odvahu porvat se s tak obtížným žánrem!

Alenakar
30. 01. 2017
Dát tip

Já to tvoje vysvětlení beru,Verulindo. Okamžitě bych ti dala tip,kdyby to,co mi píšeš na vysvětlenou z tvého haiku vyplývalo.Ale tak,jak je haiku zatím napsané,nevede k představě kapek,které  na dně vytvořilysrdce. Naprosto ti věřím,že jde o autentické haiku. Na fotografii ale asi bude zřetelnější než v napsané podobě. - Ale mohu se mýlit. Vím ,že nemám žádný patent na rozum.


verulinda
30. 01. 2017
Dát tip

Alenakar, nepiji kávu s lógrem, jen rozpustnou a když na dně zbyde jen pár kapek, ze kterých se vytvořilo  srdce, tak to se mi líbilo, i káva, stejně jako láska, dovedou položit srdce "na dno" /mám to vyfocené, mohu ti foto poslat/, je to napsáno obyčejně, ale já v tom smysl a přesah vnímám, ale to je na každém čtenáři .o)


Alenakar
30. 01. 2017
Dát tip

Snad "věštění z kávové sedliny",ale jako haiku by to ještě něco chtělo.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru