Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

29012017

29. 01. 2017
6
11
1041
Autor
Šmodrcha

Prosím o kritické komentáře, rozhodl jsem se dnešní zážitek zpracovat ve dvou verzích a stojím o nasměrování k tomu, která cesta je lepší a proč.

Děkuji.

 

I.

 

z větví zpěv kosů

 

zmlkl - jen kočka zkouší

 

zapříst rozhovor 

 

 

 

 

II.

 

dva kosi - zmlkli

 

pod stařičkou jabloní

 

jim zpívá kočka


11 názorů

Alenakar
02. 02. 2017
Dát tip

Mám zas zkušenost s tím,že špaček z naší budky napodoboval hlasy sousedových nutrií.Ale nevím,jestli by se o tom dalo napsat alespoň senrjú.


Dodola
31. 01. 2017
Dát tip

Tip za první, i když to není haiku. Máš poetickou kočku, zřejmě ji dobře krmíš :-)


Kočkodan
31. 01. 2017
Dát tip
Mám podobný názor jako nevím,neznám.

Můra73
31. 01. 2017
Dát tip

Díky zapředení rozhovoru i zpívající kočce jsou texty atraktivnější pro čtenáře, ale vzdalují se formě haiku směrem k ke krásné miniatuře. 

 


První je lepší,protože je vtipnější.Ačkoli zpívající kočka taky není k zahození:)

Šmodrcha
30. 01. 2017
Dát tip
Děkuji za komentáře. Doplním, ač to může být překvapení, že jedna z mých koček skutečně odpovídá ptákům na jejich zpěv a snaží se je napodobit, jedná se tedy o reálný odpozorovaný děj, jak už jsem si zvykl haiku psát. Použil jsem u I. personifikaci, protože komunikace mezi zvířaty samozřejmě existuje a komunikace na bázi první signální soustavy - signál: zpěv kosů, reakce: napodobení zpěvu mňoukáním - je reálný. Komunikaci zvířat může haidžin vnímat. Hloupé je, že: z větví zpěv kosů zmlkl - jen kočka zkouší komunikovat se mi nelíbilo, a teď jsem to za "zapříst rozhovor" schytal. Možná jsem to měl nechat. Ale proto jsem vlastně kritiku žádal. Zpěv už je přijatelný,to je pravda. Zvuk vyluzovaný ptákem je nepochybně zpěv a jeho napodobení jiným živočichem si myslím, že je možné jako zpěv označit. Proto děkuji panu Cau za potvrzení i mého dojmu. Alenakar, podívám se :)

Alenakar
30. 01. 2017
Dát tip

Pane Cau,

dle tvého komentáře se mi zdá,že o haiku něco víš a proto se tě ptám :proč nereaguješ na moje výzvy,proč mi nevysvětlíš,z jakého důvodu moje haiku "Střípek pohádky I" není haiku ?


Alenakar
30. 01. 2017
Dát tip

Lepší mi připadá to druhé haiku,ale kdybys uveřejnil každé z těchto haiku zvlášt',dala bych ti tip za obě. - Věnovala jsem ti haiku "Na špičce hory" a také by mě zajímal tvůj kritický názor.


Pan Cau
29. 01. 2017
Dát tip

Z hlediska haiku rozhodně ta druhá. Metafora o zapředání hovoru (jakkoli je je velmi hravá a poetická) nemá v haiku, co dělat, což mi malinko vadí i u "zpívající kočky" ve druhém, ale tam si to nějak dokážu představit. Také je tam problematické to rozložení první věty. V haiku by měla každá věta stát samostatně a fungovat bez těch ostatních.

Takže: první je hezky poetická, hravá a nápaditá, ovšem dle mne to není haiku. Druhá je hezké haiku, i když bych ještě kouknul, jestli by nešlo nahradit zpívání kočky. Každopádně to už je dle mého názoru haiku a velmi hezké.


vesuvanka
29. 01. 2017
Dát tip

Také Ti neporadím, protože se  mně líbí obě verze :-))) TIP


Gora
29. 01. 2017
Dát tip

Asi tě moc nenasměruju, zamlouvají se mi obě verze:-)))))))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru