Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hlavou mu perlí dumka

05. 02. 2017
4
2
840
Autor
Movsar

Amare somnaka

V Brně se koná velká výstava Poklad Romů – Amare somnaka. Dějiny šperku, od rodinných medailonků až po zlaté přívšsky mercedesky. A protože je sobota, lidé se sjíždějí z blízkého i dalekého okolí, Brňané jsou rádi, že jsou zas v centru pozornosti. Všude to řve rozrušením, výstava vře, šperky mizí. „Tak, my teďko jako zhasneme, bude tma. V této nastalé tmě ten, kdo to zcizil, to tam odnese,“ ujme se slova kurátor. A nastala tma a dál už to znáte.. 


Hlavou mu perlí dumka

Na Andělu v metru stojí Jan Vodňanský. Kousek stranou zas stojí dívenka, sestřička Botticelliho bohyň jara. Jan Vodňanský ji pozoruje, ruce složené za zády, hlavou mu perlí dumka. Dívka se skrývá za masivními kamennými sloupy, její vlasy zlátnou a pak zase mizí. Vždyť ještě nepřišel čas jara. Janu Vodňanskému perlí hlavou dumka.


V pěně dní chutnat hořkost

Nelibě snášíš situaci, ohně digitální revoluce, přelidnění, inflaci, smog. A tak hledáš, kde si v klidu vychutnat piva lok. „Se světem nepohneš, člověče,“ zaburácí výčepní, a jak před tebe postaví tuplák, celého tě to šplíchne. A už chutnáš hořkost, jen na tváři stále pěnu dne.  


Hradčanskými stráněmi

Do hradčanských strání si to šinou tramvajky, turisté vyhlížejí kostel, uličku, Hrad. Večer se pak sesednou u voňavé čabajky a budou si povídat. Jak impozantní byly ty věže a tak. A někteří si to pak řeknou ještě jednou – vleže.


2 názory

Šmodrcha
08. 02. 2017
Dát tip
Tip za Vodňanského a Hradčany *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru