Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

malej večerní povzdech od splavu

09. 02. 2017
9
18
745
Autor
Josephina

 

 

Nakonec nás semele antipostmoderna

kde maltézský rytíř končí v katolický klatbě

po daru šprcky barmský prostitutce

Atif si kupuje ve Vonoklasech kalašnikov přes iPhone

a jde si zastřílet hlava nehlava do rockovýho klubu v rue

kde zpívala Edith Piaf svý šansony o vášnivý lásce

kup si krém na svědivou kundu

podpoříš mír a klid od IG Farben

podepiš hypotéku na dokonalý byteček 1+0 za 3 melouny

a všichni kšeftsmani světa budou spokojený

Budeš držet hubu a krok.

stejně jako starej McDonald ze skotskýho Armadalu po exitu

zatímco druhej Donald za mořem haraší nejen s potraty

Ještě dnes večer albánský Agim rozbije držku svý hysterický Máně

co mu zahejbá s Vénou, když  točí melouny citróny a třešně ve smíchovský herně.

Jinak servilita ze všech stran.

 Jen děti seděj u kompů a bojujou ve třetí světový.

 

Tiše si zpívám "Šly panenky silnicí, silnicí, silnicí"

jsou to malý sebevražednice,

stejně jako já, bláznivá Viktorka, posmutnělá vlastenka.

 

 

 


18 názorů

Josephina
22. 02. 2017
Dát tip

ty scéno, nebuď přecitlivělej, my český holky si hájíme svoje názory rovnoprávně a občas ostřeji, to po česku NENÍ SCÉNA!, a nějakej máčo mě taky jen tak nerozhodí, vieš? ;-) čus


vsak v poriadku ze ti to je ukradnute. len potom nechapem tie sceny co robis okolo toho....


Josephina
20. 02. 2017
Dát tip

a víš, že mi to je ukradený, jestli máš nebo nemáš radost? ;-) jeden přece nemusí bejt furt a furt jen poeticky korektní, jak by zahřímal i Donald


hej ale ak by som siel podla tohto tvojho sposobu argumentacie tak si stale na literarnom webe a radost mi to neurobilo:)


Josephina
19. 02. 2017
Dát tip

mě tady děsně štve, že se nikdo nedívá na to, do jaké kategorie písmák přípis zařadí! Kdybych to zařadila do volného verše, pak bych kritiku "slabá báseň" očekávala, ale proč teda kategorie nezrušit, když se tady každej jen producíruje sám za sebe, a druhý čte jen letmo, hlavně proto, aby ulevil svýmu životnímu průjmu .... natož aby se obtěžoval se podívat do záhlaví, kam to autor zařazuje.  Pozn. píšu I básničky - když se budete obtěžovat, a podíváte se např. do mých doporučených-výběru, tj. toho, co za básničky považuju.


kolobajda: dik za avizo. aspon ti mozem povedat ze luzz nic hrozne nepovedal/a len ze je to v podstate nudne cechackovske klise a pre mna nepochopitelne ocenenou najhorsou pasazou o piaf:))) --- nie je to ziadne omezovanie len nahlad na konkretne dielo. --- a ako som uz povedal kreativny rasizmus a   kreativna xenofobia znie zaujimavo. ale zatial som nic take nenasiel. slnieckari dominuju:)


Kolobajda
17. 02. 2017
Dát tip

Ahoj Luzzielle, nevím proč užíváš předponu pseudo- a proč pojem vířit... Z mého pohledu  prostor na Písmáku je "open for all", ale snad není až tak ideální pro řešení politických (no a  snad o něco méně i filosofických) debat a diskusí - mám za to, že zde jde o presentaci  našich myšlenkových pochodů z hlediska možností literárního uplatnění, je to přec jen "umělecký" amatérismus, který snad někdy může přerůst až do... (doplňte si sami)  a vo to GO...   : -))


Luzz
17. 02. 2017
Dát tip

kolobajdo, jen jsem napsala, jak na mě text působí. nic víc, nic míň. nemám potřebu vířit pseudopolitické a pseudofilosofické debaty... protože o tom, zda nechat věcem volný průběh, by se dalo "diskutovat" dlooouuuho...


Kolobajda
17. 02. 2017
Dát tip

"ach jo, další text, co si nepříliš nápaditě stěžuje na ty hrozné neduhy dneška..."    a já zase říkám: "a proč ne?" Je snad lepší nechat věcem volný průběh? Je pravda, že jedním literárním pokusem se nic nezmění, ale zde - na Písmáku snad nejsme ničím omezováni, a proto  zde píšeme. A proto se mi to líbí   /**


Josephina
12. 02. 2017
Dát tip

Albánie je v Evropě, ale dost odlišná kultura to je, možná jako pozůstatek komunistické izolace po mnoho let. Jinak muslimové jsou to zvláštní, spíš mají jen sem tam mešity, ale žádný ortodoxní islám nepraktikují (muži chodí džamily-modlitebny a večer se z věží mešit line občas i pěkný zpěv). Ale jsou to divocí Ilyrové, někteří mají do civilizované Evropy ještě daleko.


ja som ani nepovedal ze to rasisticke je 

 

aj ked reci o albancoch  kus vonia xenofoboiou. bez ohladu na vlastenectvo.

 

ked slovenka opusti slovaka tak vacsinou jej nevyhrozuje smrtou. aj ked niekedy jo a niekedy sa tak stane. 


a bezni cesi maju ine kriteria nez nebezni cesi ked dojde k vztahovym problemom:) otazka teda je ako vyzera bezny albanec:-)

 

black8: ono sa to tam /ten nacionalisticky podton/  dal pri malej  troche fantazie vycitat.napadlo mi to tiez. ale cize chapem tu poznamku luzz. na druhej strane neriesil by som fantaziu. ale to by som zasa az tak neriesil kedze basen podla mna bola sama o sebe dost slaba. a napriklad /hodena rukavica a provokacia/ rad by som si precital poctivy nacinonalisticky ci rasisticky kvalitny angazovany text. nech je sranda:-)

 

 


Josephina
10. 02. 2017
Dát tip

Ne, nejsem rasistka a jsem pro to pomáhat lidem v nouzi.

Jen taková večerní nálada, mno, bez cíle být angažovaná, jen se nakupilo i víc příběhů v nejbližším okolí (např. Albánci mají také jiná rodinná kritéria než běžní Češi, zdá se, že jsou stejní jako my, ale když dojde ke vztahovým problémům, chovají se podle zákona vendety a práva muže zabít ženu, která raní jeho ješitnost).


black8
10. 02. 2017
Dát tip

nahodou mne sa paci ta aktualnost.* a neocakavam tam urcite "cechy cechum a evropa evropanum". aspon dufam, ze to interpretujem spravne, ak to interpretujem inak. :-)


Luzz
10. 02. 2017
Dát tip

achjo, další text, co si nepříliš nápaditě stěžuje na ty hrozné neduhy dneška... ještě mi chybí nějaké heslo typu čechy čechům, evropa evropanům atd.

(ale tady se mi aspoň líbí ta zmínka o edith piaf)


hypoteky kseftmani a podobne angazovane klise.

 

mozno by tomu pomohlo keby si tam len cez vrsenie obrazov bez emocionalnych dopovedaviek typu: sansony edith piaf o vasnive lasce ci spokojenych kseftmanoch


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru