Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Oktagon. Kmen bojovníků

26. 02. 2017
4
1
778
Autor
Movsar

Rapper Vladimir 518 vydal knihu o urbánních subkulturách s názvem Kmeny. Česká televize se podílela svou troškou a natočila o několika kmenech dokumentární filmy. Je jeden kmen, který autorům projektu unikl a rozhodně své místo mezi „kmeny“ má. Zápasníci, novodobí gladiátoři.

Přišlo to pravděpodobně z Ameriky, ring obehnaný pletivem, do něhož nastupují dva silní muži a jen za minimálních omezení (zákazy některých úderů a technik) spolu zápasí. Mixed Martial Arts, smíšená bojová umění, zkratkou MMA. Sport, nebo spíše prostě zápas, který je po celém světě stále oblíbenější.

Nedávno česká kabelová televize přinesla svého druhu reality show s názvem Oktagon (klec má většinou tvar osmiúhelníku), v níž se čtyři zápasníci z Čech a čtyři ze Slovenska utkali v pyramidové soutěži, a v mezidobí diváky nechali nahlédnout do soukromí, intimního i tréninkového. Aktéři byli ubytováni v atraktivní vile vybavené kamerami, jejich program určoval zčásti scénář reality show, zčásti šlo o realitu samotnou.

Divák měl možnost nahlédnout do proslulého podzemí starověké římské arény, v níž probíhaly poslední přípravy na gladiátorské hry. Tak nějak podobně se mohli mezi sebou bavit a být nervózní i gladiátoři. Tetovaní muži starající se jen o stav své muskulatury, fyzickou kondici a zabijáckou techniku mohli docela dobře mluvit a smát se a vypadat podobně i v době císařského Říma. Ti i oni trávili čas nad výživnou stravou, aby posílili, a v páře, aby se zbavili přebytečného tuku a relaxovali. Ti i oni se ve volném čase věnovali stolním hrám. Ti i oni se společně koupali v lázni a provozovali něco podobného mužské erotice, původem přišlé, tak jako zápas samotný, z antického Řecka. Ti i oni si posílali sentimentální vzkazy, jako když jeden ze zápasníků nechal sobě a soupeři jako tzv. nástupní píseň (ta hraje zápasníkovi při ceremoniální cestě z kabin do ringu) pustit hit Marie Rottrové Měli jsme se poznat dřív; opět v tom byla i stopa mužské erotiky, jíž začasté zápasy i končívají, to když si zápasníci klekají k nohám, poplácávají se po intimních partiích a sem tam se i líbají na znamení vzájemného respektu. Seriálem Oktagon ožila antika a je-li mezi městskými subkulturami nějaký skutečně autentický, neboť bolest a krev tu nejsou kašírované, a archaický, neboť odkaz k římským gladiátorům je zjevný, pak je to kmen bojovníků MMA.     


1 názor

Debraket
26. 02. 2017
Dát tip

srovnávání s antikou je podporovánihodné! .)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru