Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Smysl digitální revoluce

07. 03. 2017
3
2
740
Autor
Movsar

Holčička bez nohy zdolává lezeckou stěnu. Kočička se uzdravuje ze šrámů tržených v souboji s osudem. Psycholog radí a jeho rady si bere k srdci už 427 lidí. Andrea se bude vdávat. Osvalení chlapci se chystají poprat v kleci a náramně se těší. Děti jedné z miliardy maminek už umějí lyžovat, v kombinézách  a helmičkách stojí na svahu někde v Krkonoších a nevypadají nijak šťastně. Jitka upekla perníčky. Iveta byla v divadle a Tomáš na atletickém závodě. Psycholog radí a jeho rady si bere k srdci už 489 lidí. Pan Michal chce být prezidentem. Arnold Schwarzenegger se šklebí do kamery a něco vysvětluje, bez zvuku je to velké pantomimické dílo. Lenka fotí květiny a jídlo, už jsou to celé louky a nekonečné tabule. Psycholog radí…  

Sociální síť. Ten náhlý vpád digitální techniky nutně musí otřást starým světem. Patrně si ještě vůbec neumíme představit, jak čtvrtá – digitální - revoluce promění člověka. Jistou předpověď vyslovil italský filosof Luciano Floridi ve svém The Onlife Manifesto, meditaci nad světem informačních a komunikačních technologií. 4tyři revoluční kapitoly tvoří rozdíly mezi člověkem, přírodou a strojem, rozdíly mezi reálným a virtuálním, vztah mezi nedostatkem a přemírou informací a nahrazení primátu věcí, vlastnictví a binárních relací primátem interakcí, procesů a sítí. A dodejme: proliferace obrazů, nepřetržitý enjoyment a nápadná převaha emoce nad logikou smyslu; krátkodobá spojení jednotlivců za účelem prosazení stejně krátkodobých cílů, pro něž se vžil výraz multitudes; stále menší vůle naslouchat názorům opozice, uzavírání se před kritikou; nemožnost volit alternativu k digitální cestě, neexistence vnějšku; hybridizace témat, prohloubení Latourova učení o míšení vědy, techniky, politiky a kultury. 

Toto není kritika! mělo by svítit z displeje jako vysvětlující nápis. Je třeba vzdát se nostalgie za starým světem, opustit slovník autenticity a odpovědně přijmout novou situaci. Neboť jednou z definic dospělosti je přijetí důsledků našich činů a rozporů, které tak byly vyvolány; a digitální převrat nenastal sám od sebe, člověk je jeho strůjcem.

Hledám v té změti obrazů a zpráv nějaký smysl. To, že jej zatím nenacházím, je dost možná jen má vlastní nedokonalost. A možná je to tak, že svět nikdy neměl smysl sám o sobě, vždy mu byl dodáván zvnějšku, politikou, uměním, dialogem. Čeká nás ohromný úkol a dlouhá cesta.     


2 názory

pampelin
11. 06. 2017
Dát tip

Citim to stejne

Ad fontes?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru