Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kuchyňské rozhovory - Star Wars - Síla se probouzí

17. 03. 2017
0
0
463
Autor
Gustavo

Star Wars - Síla se probouzí

(22.12.2015, úterý ráno)

(účastníci debaty – MUDr. Benda, Ing. Martinovský, Josef Martinovský – tercie na gymnáziu. Na stole rozsypaný cukr z předchozího dne, kdy J.Martinovský vyráběl vanilkové rohlíčky. Vánočka, čaj, kelímek od jogurtu)

Televize:"Po prvním týdnu, kdy byl uveden další díl ságy Star Wars u nás uváděné pod titulem Síla se probouzí to vypadá, že by mohl být tento film nejvýdělečnějším filmem historie a mohl by překonat tržby miliardu dolarů...."

Ing. Martinovský:"Slyšel jste?"

MUDr.Benda:"Co?"

Ing.Martinovský:"No, Star Wars vydělají miliardu dolarů a asi ještě víc! Bude to možná nejvýdělečnější film v dějinách."

MUDr. Benda:"Vždyť to říkám, není to nic jiného než byznys!"

Ing.Martinovský:"Jo, to s vámi souhlasím. Dnes už je to byznys. A jak úspěšný!"

MUDr. Benda:"Film je byznys, olympiáda je byznys a tohle taky...."hledí na televizi, kde jsou záběry z poslanecké sněmovny.

Ing.Martinovský:"Ha ha, vy jste dobrej."

Josef Martinovský sleduje opět záběry z následné reportáže o Star Wars:"To je hrozný! Jak na to může někdo jít. A ty jsi na tom byl!"

Ing. Martinovský:"Jo, byl. Asi po deseti letech jsem byl v multikinu. No, mě zajímalo, jak to bude pokračovat, když už jsem viděl všechny ty díly předtím. Nebylo to špatné. Bylo to takové, jaké jsem to očekával."

Josef Martinovský:"Je to kýč. Hrozný kýč!"

Ing. Martinovský:"No a ty filmy, co jsi na ně včera v noci čučel na Prima Cool, to nebyl kýč? To určitě byla nějaká blbost."

Josef Martinovský:"No, uznávám, nebylo to nic moc."

MUDr.Benda sleduje pochodující postavy Star Wars v televizi:"To jsou ale blbý filmy."

Ing. Martinovský klade chabý odpor:"To je hlavně zábava. To je vlastně pohádka. A lidi to baví. Tak proč ne? Římané taky dali lidu zábavu i na několik dní. Lid se vždycky chtěl bavit."

MUDr.Benda:"Jo, ale jak?! Tohle nemá žádnou úroveň."

Josef Martinovský:"Je to kýč. To je jako kdyby sis postavil trpaslíka na zahradu, kde máš starý altán a krásný kovový nábytek."

Ing. Martinovský:"No, je to takové divné přirovnání, ale asi ti rozumím. Já neříkám, že to je bůhví co, ale víš, kolik to vydělává?"

Josef Martinovský:"Jasně, prodávaj se ty figurky, plastový..."

Ing. Martinovský:"Víš za kolik? Viděl jsem to v hračkářství. Takhle velká figurka stojí třináct set. A pak si můžeš koupit tu vesmírnou loď, vyrábí jí LEGO. Složit si jí. Vžum!" Ukáže rukama let neviditelné lodi. „Tak si tipni, kolik stojí krabice."

MUDr.Benda:"Pár stovek."

Josef Martinovský:"Tisíc?"

Ing. Martinovský:"Víc."

MUDr. Benda:"Pár stovek!"

Josef Martinovský:" Pět tisíc."

Ing.Martinovský:"Jo, pět tisíc. Čtyři tisíce osm set devadesát nebo tak nějak."

MUDr. Benda:"Strašidelný!"

Josef Martinovský:"To někdo koupí?"

Ing. Martinovský:"Jo, rodiče svým dětem. Já ale ne, ha ha." Pobaví sám sebe.

Josef Martinovský:"To je dobře, že to nekoupíš."

Ing. Martinovský:"Jsem rád, že jsme se shodli. Ty cetky okolo vydělají mnohem víc než ten film. Lístek stojí 180 korun, ale můžete si koupit třeba speciální Popcorn menu Star Wars za 239 korun a taky třeba speciální Popcorn menu Star Wars XXL za 279 korun. Na kelímku s pitím máte malinkou postavičku z toho filmu. A lidi si to tam kupovali."

Josef Martinovský:"Hrůza. Vždyť říkám, kýč."

MUDr. Benda:"To není možný. To stojí tolik? My chodili do kina za korunu."

Ing. Martinovský:"No, to už jsem taky slyšel. Je to tak. Ale ještě jsem chtěl říct k tomu filmu, že je taky trochu o vztazích. To není jen jako úplně sci-fi mimo realitu. Je tam přátelství, láska, vztah otce a syna a tak...."

MUDr.Benda:"...jo....limonáda..."

Ing.Martinovský se usmívá:"No, to samozřejmě jo."

MUDr. Benda:"No, tak na co to celý je!?"

Ing. Martinovský si namaže vánočku máslem. MUDr.Benda lžičkou vyškrabává zbytky jogurtu z kelímku. Josef Martinovský nejí nic a kouká.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru