Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Gustav Igor aneb holešovický romantismus

29. 03. 2017
0
2
282
Autor
Jekacka
Měli jsme teď s mým Jiřím takovou pernou chvilku. Upřímně, on ji asi ještě pořád má, protože během toho, co si tu lížu včerejší rány, on odvážně obhajuje kdesi ve školní lavici plody naší bezmezné snahy.
Jak slibně to začalo!
„Miláčku, potřeboval bych od tebe pomoct s češtinou. V pondělí.“
„A no když já nevim, času málo, nechci tě u toho buzerovat, což budu, znáš to…“ já na to podobně nezávazně, anžto můj Jiří ještě neměl tu čest s mojí formou učení, a já jsem nechtěla riskovat odhalení hned. Mám totiž v sobě takovou fúrii češtinářskou, tuze ráda ožívá a terorizuje okolí. Teď to ale dělám z lásky, a ne proto, že můžu na několik hodin vypustit Krakena.
 
Máme pondělí. A moje maličkost slintá nad štůskem papírů se systémem zápisu mně vlastním. Slohové útvary, postupy, styly, romantismus, realismus a česká literatura 2. poloviny 19. století, představitelé, zajíma –
První rána!
Moje všeříkající zápisky – jak jsem je skromně ve svojí hlavě pojmenovala – že prý jsou moc hnidopišský. Přirozeně, je za tím kus práce, najít všemu co možná nejodbornější vyjádření! Za odměnu jsem pak chtěla obsah významně, ač lehce vyčerpaně vysvětlovat.
Během další hodiny se Jiří dozvídá, že moje dotěrnost se neomezuje jen na písemnou formu. Já se naopak dozvídám, že hlavním představitelem francouzského romantismu byl Gustav Igor a že kusem pizzy se dá udusit jen ztěžka. Vztah Němcové a Erbena k lidové slovesnosti byl prý kladný. A později, asi jako vyvrcholení, mi bez ostychu zazpívá krátkou ukázku od Tyla: “Kde dómóóv můůj..” a já si usilovně přeju, aby byl někde jinde.
 
 

2 názory

Jekacka
30. 03. 2017
Dát tip

Na něčem se vypsat musím. Tákže díky, i přesto, jak nelíbivě na mě ta první věta civí :D 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru