Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nahlédnutí do psychiatrické teorie

29. 03. 2017
1
11
1446

Nahlédnutí do psychiatrické teorie

Nám umožnila psychiatrička Helena Kučerová v knize „Schizofrenie v kazuistikách“ 1). Tož nahlédněme.

Schizofrenie má být rozštěp mysli, rozštěp osobnosti. Myslím, že výstižnější by bylo hovořit o rozštěpu osobnosti, přičemž osobnost je, podle mého názoru, integrovaný celek všech psychických a fyzických vlastností. Není sice jasné, k čemu je takový pojem dobrý, ale pokračujme: Jak se osobnost může rozštípnout? 

Jak se osobnost může rozštípnout? To sice nevíme, ale může, odpovídá Kučerová moudře.
Zjednodušeně, tedy velmi zjednodušeně, bychom si to mohli představit tak, že osobnost je koule, např. pomeranč, který lze rozdělit do několika dílků, spojených pouze dole a nahoře rozdělených tak, že každý dílek je samostatný. U pomeranče vznikne krásný, květu podobný útvar, u rozštípnuté osobnosti už to tak krásné není. Její jednotlivé složky jsou sice stále pohromadě, ale jejich integrace je rozvolněna, takže jejich vzájemná součinnost je narušena, a v důsledku toho je narušena i jejich funkce. Jednotlivými složkami osobnosti chápu tradičně myšlení, vnímání, emotivitu, vůli, paměť atd.
Pokud je narušena paměť, myšlení a vnímání, jak Kučerová tvrdí, není jasné, proč není schizofrenie jako taková dysfunkce definována a proč se psychiatři ohánějí „rozštěpem osobnosti“, který neumí vysvětlit – ale pokračujme.

Poté co Kučerová oloupala pomeranč, přistoupila k hlavnímu diagnostickému kritériu. Jak tedy poznat schizofrenika?
Pro lepší představu jsem studentkám ve zdravotnické škole vysvětlovala tento defekt tak, jako by mladý krásný muž postupně přišel o oko, o ucho o ledvinu, o část žaludku, o palec na ruce, o nohu apod., takže by se z něho stal invalida, jemuž by chyběly některé tělesné orgány. Sice by žil, ale jeho život by zdaleka nebyl tak kvalitní jako dřív, když jeho tělo mělo všechny orgány, které má mít. Obdobně je tomu v psychice, i když tyto „orgány“ nemůžeme uchopit, zrentgenovat, vidět.
Ale i v psychice může zmíněný krásný mladý muž postupně ztrácet své kvality myšlení, vnímání, emotivity, vůle… a stane se z něho invalida.

Těžko se lze ubránit dojmu, že Kučerová učí studentky „diagnostikovat schizofrenii“ podle kritéria „kdybych mu nedala, je to schizofrenik“ (nebo měkčího kritéria „kdybych mu dala, není to schizofrenik“). Ženská vypočítavost ve službách nenávistné ideologie…

Pro ty z vás, kteří si ještě stále myslí, že psychiatrie je medicína: Porovnejte jakékoliv dvě učebnice psychiatrie a neurologie; ta disjunktnost bije do očí.

 


1) https://books.google.cz/books?id=sX0I8IxWYTYC&printsec=frontcover&dq=helena+ku%C4%8Derov%C3%A1+schizofrenia+v+kazuistik%C3%A1ch&hl=cs&sa=X&ved=0ahUKEwjFn57AkJjSAhWDVSwKHSyoAHgQ6AEIGzAA#v=snippet&q=roz%C5%A1t%C4%9Bp%20mysli%2C%20roz%C5%A1t%C4%9Bp%20osobnost
 


11 názorů

To korloid

V tomhle nevidím problém. To je jako když se hovoří o vypuknutí ne schizofrenie, ale psychospirituální krize. Psychiatři se tomu brání; podle nich jde o nemoc, čili není možné pozitivní hodnocení. Podle Szasze a mě je schizofrenie chování, a chování připouští jakýkoliv výklad. Můžete si myslet, že žijete špatně, a proto máte symptomy schizofrenie; nebo že je špatný svět a vy, citlivý člověk, to intenzivně vnímáte, jak říkají antipsychiatři; nebo že se jedná o obohacující zkušenost, jak říkají stoupenci konceptu psychospirituální krize a i Vy.Opakuju: To černobílé vidění je důsledek toho, že se schizofrenie považuje za nemoc – protože nemoc nemůže být „dobrá“. Když to považujete za chování, otázka hodnocení není nijak palčivá, protože chování může být samozřejmě jak špatné, tak dobré.


To korloid:

1) Nemám titul MUDr, ale myslím si, že u skutečného schizofrenika se osobnost rozštípne na x kousků…

Já si myslím, že osobnost se nemůže rozštípnout, že „rozštípnutá osobnost“ je nadávka. Neznamená to nic jiného, že se vám osobnost dotyčného nelíbí. A jak to vyjádřit? Ujalo se to „rozštípnutí“: schizein.  Další výklad je, že to popisuje fenomén slyšení hlasů, kdy se skutečně mysl jeví jako rozštípnutá: jedna část mysli hlas slyší, druhá část mysli ho produkuje. Ovšem většina dnešních schizofreniků neslyší hlasy a většina těch, kdo slyší hlasy, nejsou schizofrenici. 


To upupa:

1) Isteže schizofrénia sa prejavuje správaním, to neodporuje tvrdeniu o jej pôvode.

- Tak buď je to tak, že schizofrenie způsobuje chování, nebo tak, že psychiatři označují chování některých lidí za projev schizofrenie. Já si myslím to druhé.

2) V texte je zmienka o nejednotnosti odborníkov, dokonca aj vtedy, keď ide o učebnice

- Ne, to tam není. Je tam, že když si vezmete učebnici psychiatrie a neurologie, zjistíte, že tam není nic společného, že jsou „disjunktní“.

3) V psychológii sa moc nevyznám, je akoby až zámerne komplikovaná, akoby ju sami odborníci takou robili.

- Naopak psychiatrie je primitivní: 1. Nežádoucí chování označíte za symptom duševní nemoci. 2. Seženete si pacienty – jak násilím, tak přemlouváním. 3. Natáhnete ruku ke státu.Když pacient chování změní k lepšímu, řeknete, že jste ho vyléčili, a vyhráváte.Když pacient chování změní k horšímu nebo nezmění, řeknete, že je třeba ho dál léčit, a vyhráváte.


upupa
31. 03. 2017
Dát tip

Film o Nashovi bol americký, takže verím tomu, že bol poriadne nadnesený. Vlastne som rád, že to tak s ním nebolo, lebo by schizofrénia vyzerala až duchársky. Dík D.Dovala!

Isteže schizofrénia sa prejavuje správaním, to neodporuje tvrdeniu o jej pôvode.

V texte je zmienka o nejednotnosti odborníkov, dokonca aj vtedy, keď ide o učebnice (čo by už fakt nemalo byť). Je to jav, ktorý stojí za vážnu kritiku. Ak o tom tvoj text nie je, tak je to škoda.

V psychológii sa moc nevyznám, je akoby až zámerne komplikovaná, akoby ju sami odborníci takou robili. Radšej pozorujem zvieratá a vnímam ich správanie. Nevinímajúc homoša sapiensáckeho.


"Rozštěp osobnosti" je prostě nadávka. Když se vám něčí osobnost nelíbí, můžete vždycky říct, že je rozštípnutá, tj. je s ní něco špatně. Když to samé udělá psychiatr, je z toho diagnóza choroby mozku. 


upupa napsal:

1) Schizofrénia je veľmi komplikovaná choroba, práve ako mozog, ktorý je jej pôvodcom.

- To, čemu psychiatři říkají „schizofrenie“, je chování.

2) Je asi pravdou, že ani dvaja odborníci sa nezhodnú v názore, ako sa k veci postaviť, čím píše každý z nich učebnicu, ktorá je v mnohom jeho osobným názorom.

- O tom můj krátký text vůbec není. Je např. o tom, že ten „rozštěp osobnosti“ je prostě nadávka; když někdo dělá něco, co se vám nelíbí, vždy můžete říct, že je to proto, že má rozštěp osobnosti.

3) Matematik Nash bol schizofrenik, videl som o ňom film.

- Ne všechno, co jste viděl v TV, je pravda: Entové a elfové taky neexistují.Nashův příběh moc neznám, ale „Čistá duše“ je podle všeho čistá lež a pro-psychiatrická propaganda: podle všeho film zásadně zkresluje Nashovu osobnost a osobnost jeho manželky, samozřejmě neviděl žádné neexistující osoby, jen si je představoval apod.

4) Je to desná choroba, on bol celé roky úplne mimo, a vlastne sa z toho ani nedostal, hoci už pochopil, že je chorý.

- 1. Pokud vím, Nash do svých „bludů“ unikal prostě proto, že mu to vyhovovalo.2. Co se týče jeho „dostání se z toho“ a „pochopení, že je chorý“, tak Nash to přirovnal k držení diety: Actually, it can be analogous to the role of willpower in effective dieting: If one makes an effort to ‘rationalize’ one’s thinking one can simply recognize and reject the irrational hypotheses of delusional thinking.Čili sám Nash to viděl tak, že si prostě dopřával bludy, podobně jako se jiní přejídají – to byla ta jeho „nemoc“; a když už ho to přestalo bavit, tak s tím prostě přestal – to bylo to jeho „uzdravení“.


Abelquin
30. 03. 2017
Dát tip

Jako člověk s nefalšovanou F20 vidím, že pomeranč už ze mě nebude. :-( A tak vůbec, prostě souhlasím s tím, že se veřejnost i odborná především učí zaujímat rezervované postoje. A co se týče toho rozštěpu, nevím, jestli je na to má osobnost dostatečně gymnastická. ;-) Vlastně o žádný rozštěp nejde, ale co na tom, zní to takhle více romanticky.


upupa
30. 03. 2017
Dát tip

Schizofrénia je veľmi komplikovaná choroba, práve ako mozog, ktorý je jej pôvodcom. Je asi pravdou, že ani dvaja odborníci sa nezhodnú v názore, ako sa k veci postaviť, čím píše každý z nich učebnicu, ktorá je v mnohom jeho osobným názorom. Netrúfal by som si z toho robiť srandu, hoci si inak trúfam dosť.

Matematik Nash bol schizofrenik, videl som o ňom film. Je to desná choroba, on bol celé roky úplne mimo, a vlastne sa z toho ani nedostal, hoci už pochopil, že je chorý.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru