Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pražský maratón

01. 04. 2017
7
2
703
Autor
Movsar

Společně s policejní helikoptérou v oblacích jsem pro vás bedlivě monitoroval první letošní (půl)maratón v kameni.

Vyšlápnutá teniska

Lucie Bartoňová dává rozhovor do rozhlasu, ptají se jí na dnešní maratón. Prý to přinese posílení ekonomice, lidé si koupí občerstvení, upomínkové předměty, zaplatí startovné i parkovné. Taky si prý zajdou na nějakou kulturní akci ve městě a tak podobně. Když se redaktorka ptá bohoušovskou otázkou: Kolik? Kolik? Umí říct jen, že na výpočet existují certifikované metody. I od vyšlápnuté tenisky bychom se toho dozvěděli víc. 


Jsou mezi nimi Leoš i Miloš

Soustředěni na svou věc, běží nábřežím. V pestrém elastickém oděvu jsou jako ohromné hejno kulhavých papoušků. Jsou mezi nimi dívky s růžovými podkolenkami, páskou na čele i trenýrkami, a pod nimi jsou jistě taky celé zrůžovělé. Je mezi nimi vysílený liliput, lidé mu tleskají a on potlesk vychutnává. Z chodníku neúnavně křičí Francouzka své „olé, olé, bravo“. Jsou mezi nimi taky Leoš Mareš a Miloš Zeman. Kdo vlastně dnes neběží?  


Velesvátek

Je to úžasná přehlídka zadnic v pohybu, je to pohanský svátek tělesnosti. Soudím, že těsné legíny pod kolena byly jen první krok. Jednoho dne do nich dosud neznámý návrhář vystřihne otvor, a záhy nebude žádná, která by tomu kladla odpor. Ze svátku bude velesvátek a snad i státní svátek.


Parádní cirkus

Některé dívky vyklusávají jako kobylky, myslí přitom na správný rytmus prdýlky. Chybí už jen principál, co práská bičem, a klaun, co si na nose kutálí míčem. Je to parádní cirkus.


Jedna

Jedna, už na samém konci lidského hroznu a svých sil, se třásla. Od pasu dolů se třásla. I já se třásl…


Kismet

Další držela pěstičky zaťaté jako boxer, co otevírá mač. Bylo jí už ouvej a bez trenéra, který by do dráhy hodil bílý ručník, zdála se ohrožená. Možná jsem jí měl nastavit nohu, obětovat kotník a zachránit život. Rozhodl jsem se ale nevstoupit do jejího osudu. Turci tomuhle rezignovanému postoji prý říkají kismet


Černý tulipán

Černoch zabalený do celofánu jde Národní. Patrně už doběhl a teď se nabízí dlaním dam, ten černý tulipán. A ony tou nabídkou celé zjihlé touží alespoň přivonět, ale jejich vychování se staví jejich touze do cesty.


Lososice v Celetné

Sáhla si do rozkroku se stejným gustem jako Michael Jackson, turistka v Celetné. Má lososové džíny a dobrých padesát, to jí ale nebrání vyjádřit se vilným gestem. Plave proti proudu ulice, mrská se po kamenech a na jejím konci je připravena zahynout.


2 názory

Movsar
01. 04. 2017
Dát tip

díky. to já očumoval s chutí! ale sen o ostrově je mi taky blízký.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru