Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

PRVNÍ DUBNOVÝ VÝLET

01. 04. 2017
21
30
1629
Autor
vesuvanka

Před patnácti lety...

PRVNÍ DUBNOVÝ VÝLET

Naše středohorské výlety začínáme tuto sobotu na moje přání pod Lovošem. Možná, že někdo řekne, tam chodíš pořád, vždyť je to stejné. Mýlil by se. Jaro mění krajinu den ode dne. Je to malíř, který rozmalovává její obraz do mnoha tónů barev, nešetří žlutí, zelení, ani modří, tu a tam vloží do korun rašících a kvetoucích stromů i karmín. Přijď dnes a přijď na stejné místo za týden…

Pohled z vlaku nedává moc naděje na pěkné počasí. Modrá obloha s kumuly nejasnými, jakoby rozmazanými "štětcem" na západní straně se nakonec ztrácí v hustém oparu, z něhož vykukuje Říp a stejně i středohorské kopce, v nichž je teď trochu melancholie.

Naše důvěrně známá cesta na jihozápadní straně úpatí Lovoše nás zavede do lesa. Z levé strany je lemována čedičovými zídkami, jež kdysi dávno lemovaly a ohraničovaly zdejší sady, jejichž dokladem jsou tu a tam staré ovocné stromy, zejména třešně, jinak vše obrůstá keři, které raší pěkně různobarevně, podle druhu. Nejvíce nás zaujala teplomilná kalina tušalaj, jejíž mlaďoučké šedozelenavé plstnaté listy zatím složené "do harmoniky" se pomalu rozevírají proti sobě a odkrývají maličký zelenavý okolík budoucího květu - radost pohledět! Tento zajímavý teplomilný keř, běžný v oblastech Středozemního moře si oblíbil i výslunná místa v Českém středohoří. A že se mu tu zalíbilo, o tom svědčí jeho hojný výskyt .

Obzor za námi skýtá nádherný pohled na celé panoráma Milešovského středohoří s jeho strmými homolemi - Ovčínem, Borčem, Sutomským vrchem, Solanskou a Lipskou horou, dalšími kopečky a Milešovkou, která své postavení královny Středohoří nezapře, a po jejím boku se tyčí Kletečná.

Na západě se zlověstně zatáhlo, ale Milešovku je vidět celou. Naši předkové předpovídali podle mraků kolem Milešovky počasí. Vrchol hory schovaný v mraku byl předzvěstí deště, ale když byly v mracích ostatní kopce a Milešovku bylo vidět celou, nepršelo. Uvidíme, co nás čeká.

Na okraji listnatého lesa nás vítají rozkvetlé jaterníky podléšky, velmi sytě modře zbarvené a bílé sasanky hajní. Zaujmou nás ostrůvky rostlinek, jejichž růžice listů vyrůstá několik cm nad zemí a z ní vykukují celkem nenápadné bílé drobné kvítky. Dodatečně zjistím z atlasu název rostliny - je to bažanka lesní (Mercurialis perennis). Objevujeme další nižší rostlinku s bílými květy připomínajícími jetel. Tu jsem ale ve svém atlase nenašla.

Šedočerné, tu a tam pórovité čediče s povlaky zelenavých, ale místy i rezavých lišejníků nás věrně doprovázejí i lesem a někde i z obou stran cesty. Mají své zvláštní kouzlo, a já se ve své představivosti vracím o nějakou desítku milionů zpět, kdy se tato krajina rodila. Na vlhčích místech se usadil na kamenech mech, vytvářející huňaté polštáře. Kdysi tu bývaly sady. Každého kamene zídky se dotkly lidské ruce. Kameny by mohly vyprávět o životě lidí a jejich těžké práci. Lesem prosvitlo slunce a ozářilo vrchol Lovoše i jeho skalnatý jižní svah. Nádherný pohled!

Naše cesta končí u osamělého domku. Chvíli se posadíme na lavičce, která se nám tu nabízí. Sluníčko svítí, ale profukuje studený vítr. Korunami stromů na jihovýchodě prosvítá nebo spíše "protemňuje" mrak, který nám vyhrožuje deštěm. Předpověď podle Milešovky se splnila, mrak nás minul. Před námi je už návrat s krásnými a hlubokými dojmy z výletu do mého milovaného Středohoří.
 

30 názorů

vesuvanka
01. 10. 2020
Dát tip

Milane TonyWest, děkuji za přečtení a Tip :-)))


vesuvanka
18. 04. 2018
Dát tip

Mílo, děkuji. Nahlédla jsem a moc Ti gratuluji k vítězství v soutěži a posílám Ti podrobnější zprávu :-)))


Mimiane
16. 04. 2018
Dát tip

Jani, nějaké fotky mám na FB pod svým jménem Míla Vildová, budu mít radost,  a bude mi ctí, když se podíváš.. :-)


vesuvanka
16. 04. 2018
Dát tip

Mílo, potěšila jsi mě svojí návštěvou a krásným komentářem. Děkuji :-))). Mám radost, že České středohoří také miluješ a dokonce i fotografuješ. Nemáš fotografie ze Středohoří na internetu? Ráda bych se podívala.


Mimiane
16. 04. 2018
Dát tip

Dlouho jsem tu nebyla, a tak ráda tě čtu. Skoro mám slzy v očích, když tak krásně píšeš o Lovoši, středohoří a o všem, co tolik miluju. Chodím tam pořád, toulám se a fotím, focení se stalo v poslední době mou vášní..Děkuju moc..Míla

 


vesuvanka
19. 05. 2017
Dát tip

Kytiii, děkuji za zastavení a milá slova :-)))


Kytiii
18. 05. 2017
Dát tip

Tak krásný obrázek jsi namalovala svými slovy... děkuji ti! *


vesuvanka
20. 04. 2017
Dát tip

Marti, díky. To by bylo skvělé, kdyby vám ten výlet do Středohoří vyšel :-))).


Markel
20. 04. 2017
Dát tip

Ahoj Jani, zkusím nasměrovat do předmětných oblastí manžela, snad to vyjde, měj se pěkně


vesuvanka
14. 04. 2017
Dát tip

Růženko, děkuji za přečtení a milou odezvu :-))). Já se cítím víc malířkou než básnířkou, ale i v malování jsem jen amatér.

Na běžkách  jsem nikdy ani nestála, absolutně nesportovní typ, jen jsem ráda chodila (ale nelovila kilometry) a hlavně pozorovala...

 

Marti, děkuji za zastavení a milý komentář. :-))).  Moc bych Ti přála navštívit Lovoš i jiné středohorské kopečky.


Markel
14. 04. 2017
Dát tip

moc pěkné povídání, jako vždy, mám chuť se tam také podívat ***


RUZIGEL
04. 04. 2017
Dát tip

Nádherný obrázek .Jsi spíše malířka, nebo hlavně básnířka? Já jsem každý den jezddila

na běžkách na lukách u Labe, zatím jen 2krát jsem byla na Horních Mísečkách.

***


vesuvanka
04. 04. 2017
Dát tip

Adriano, děkuji za zastavení a milá slova i zájem o knížku. V roce 2007 mi vydal Jan Medek z literárního serveru Epika.cz malou knížku "Z našeho putování po Českém středohoří", v níž jsou popisy výletů, které mám uveřejněné na Písmáku.


Toulání s Vesuvankou! To by vydalo na knihu, a byla by to kniha poučná i naučná, ilustrovaná i cestopisná, no zkrátka, každý by si v ní něco našel, kdo ji vydá?

T*


vesuvanka
02. 04. 2017
Dát tip

Peter, děkuji  za zastavení a milou odezvu :-))). Já neumím psát tak krásné a působivé básně jako Ty.


Jani, mám viac než len podozrenie, že by som svoje výlety neopísal tak pútavo.


vesuvanka
02. 04. 2017
Dát tip

Čudlo, Dodolo a Staňo, děkuji za zastavení a milá slova :-)))


dadadik
02. 04. 2017
Dát tip
Jani posílám pozdravení..

Dodola
02. 04. 2017
Dát tip

Škoda, že teď nemůžeme jezdit na dovolenou. Tvá povídání a obrázky mi to vynahrazují :-)


Čudla
02. 04. 2017
Dát tip

Hezké počtení. /*


vesuvanka
02. 04. 2017
Dát tip

Luboši, Jardo, Diano a Štírko, díky za přečtení a milé komentáře :-)))

Diano, určitě něco o Vysočině napiš, budu se těšit :-)))


Štírka
02. 04. 2017
Dát tip

Krásný obrázek. A na té procházce, jsem díky tobě, byla vlastně taky. Paráda


Diana
02. 04. 2017
Dát tip

Krásně a malebně napsáno, jako bych tam byla s tebou. Kéž bych takhle uměla napsat o Vysočině, ale chybí mi tvoje znalosti. Potěšilo, poučilo :-)) ***


Oldjerry
01. 04. 2017
Dát tip

Hezké vzpomínání - tip


Kočkodan
01. 04. 2017
Dát tip
Jani, možná to u Lovoše částečně platí, ale ještě nádhernější pohled je určitě na Luboše...

vesuvanka
01. 04. 2017
Dát tip

Evi, děkuji za přečtení a milý komentář i zájem :-))). Na výlety do Středohoří jsem chodila už dříve (od roku 1998) a ten zde popsaný byl první toho roku.


vesuvanka
01. 04. 2017
Dát tip

Irčo a Romane, děkuji za přečtení a milá slova i tipy :-)))

Irčo, já jsem jen amatér, a to jak v přírodních vědách, tak i v malování. Pro mě byly výlety do Středohoří nejen krásným zážitkem, ale i malými geologickými a botanickými exkurzemi.


zvedavec
01. 04. 2017
Dát tip

Zaujímavé, pekné! Ozaj, na výlety tohto druhu si začala chodiť pred 15stimi rokmi? alebo si chodila aj predtým, len v tom roku to bol prvý výlet? 


Gora
01. 04. 2017
Dát tip

Tvá díla vždy obsahují údaje z mnoha vědních oborů, jsi takový Leonardo v sukni:-), vědec a umělec zároveň. Hezké.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru