Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nes ten sen

17. 04. 2017
4
2
1073
Autor
Abelquin

Všchno se mi v puse mění ve zlato, umřu hlady... Sám.

Nes ten sen

Ženy, které byly znásilněny, mají silnou tendenci tuto zkušenost opakovat. Připomínají si tím, co už dříve zažily.

Ferdinand Peroutka

Když jsem prohledával citáty českého novináře, našel jsem tuto zajímavou větu a rozhodl se nad ní zamyslet. Zdálo se mi dnes v noci něco dost šíleného. Moc si to nepamatuju, jen vím, že jsem oka nezamhouřil a nad ránem si koupil obraz. Ferdinand uhodil svou ženu a ona se potom začala hladit. Přišlo mu to divné, a tak zavolal na linku důvěry. Z kusých informací, které mu poskytla neznámá slečna, si začal skládat obraz šíleného světa. Ve snu jsem viděl umírat vyhublá kuřata, pak stejně vyhublý černý kocour na mě útočil v mém bývalém pokojíčku, rozbil jsem okno hozenou rytířskou rukavicí, aby mohl vyskočit a měl se kde najíst. Bránil jsem se mu židlí. To infernální zvíře bylo můj stín. Ráno jsem se tvrdě pohádal se sestrou. Byl bych schopný se s ní hádat ještě zuřivěji, ale přišel zřízenec a píchl mi injekci. Usnul jsem a znova se mi to zdálo. No, aspoň jsem nemusel přestýlat postel. Na tom obraze je 23 pavích ok a já nevím, co to číslo znamená. Jsou tu ještě dvě postavy, zvláštní a přízračné. Nakonec zblbnu, neboť se mi pořád mění pokojíček a spolubydlící chrápou a v noci serou na podlahu, když nedoběhnou na záchod. Je mi 56 a v léčebně žiju osmým rokem. Když jsem byl malý chlapec, byl jsem svědkem ošklivého znásilnění, od té doby se mi věci v hlavě popletly. Chtěl bych je rozplést, proto hodně studuju. Procházím si Peroutkovy spisy, abych našel hitlerovský citát. A v ten moment narazím na tu zkazku o ženách a vidím tu čtyřicítku se hladit a mám pocit, že život ztratil smysl. Je to odporné, když se Ferdinand rozmachuje, aby opakoval úder, v mých představách je to už starší muž a na všem se předem domluvili. Klíčem k mému snu je jistě ta pasáž o obraze, z té bych se zcvoknul, kdybych to už neměl za sebou.


2 názory

Lakrov
10. 05. 2017
Dát tip

Tohle je v mých očích ujetina (možná spíš "sjetina"), ale vzhledem k tomu,  že se mi text bez potíží povedlo dočíst do konce, komentuji,  ač tuším, že my smysl téhle miniatury unikl a že je i mimo můj vkus.  Hezký název. Přeju lepší čtenáře.  


agáta5
18. 04. 2017
Dát tip

reakce hlazení na úder je velmi zajímavá... celý článek je velmi zajímavý


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru