Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zachariáš z Hradce polapí tě hladce – část první - fejeton

20. 04. 2017
6
6
1212
Autor
kuča

 

   Letos tedy dovolenková Telč. Dobrá. Ještě před odjezdem jsem nastudoval základní data, abych zaimponoval ženě. Když už si nevzala hezkého a bohatého, tedy alespoň informovaného.

   Čas odjezdu jsem ostrým tónem pruského kaprála stanovil na 10 00 h. Když jsme po půl jedenácté ze Studentské (dříve Fučíkovy, dříve Pattonovy, dříve Goetheovy, dříve Kramářovy, dříve K vodojemu…) ulice odjížděli, nálada na palubě byla pod psa. Já nasupeně přemýšlel, proč nemůžeme alespoň jednou vyjet včas, žena dumala, přestanu-li se kdy rozčilovat nad nedůležitými malichernostmi. První neplánovaná zastávka přišla už po několika stech metrech, před budovou gymnázia. Zabrzdil jsem a začal rozladěně ladit rádio, hledaje stanici s inteligentní hudbou, vtipnými moderátory a pokud možno bez reklam. Zvítězil Bayern 3. Podruhé jsem byl nucen stavět v Soběticích. Jakýsi hmyzí kamikadze si totiž usmyslel rozplácnout se zrovna na naše čelní sklo přesně ve výši řidičova pohledu. Naplivl jsem čistící hadřík a během odstraňování broučkových vnitřností prosil patrona cestovatelů svatého Kryštofa, aby zajistil klidný zbytek putování. Stalo se, i když jsme rajsovali po staru, bez navigace. V minulosti jsme s tímto technickým výdobytkem získali nejednu nemilou zkušenost, kdy nás svedl z těch správných cest až na samé scestí. Zůstal v krabici pod postelí.  S výstražnou důtkou a domácím vězením zostřeným jedním půstem.   

   Jakmile zapátráte po Telči, okamžitě se vynoří jméno Zachariáše z Hradce. Všude byl, všemu rozuměl, všechno zařídil… Takový renesanční Brouk Pytlík. Jenže já na figury bez poskvrny nevěřím. V podobných zářivých barvách mi kdysi líčili Lenina, teď Masaryka s Havlem.  Jako každý alespoň průměrně vzdělaný historik musím nad těmito soudy jen ohrnout nos, protože jakákoli, i velmi nákladně budovaná potěmkinovská stavba se nakonec vždy promění v pouhý domeček z karet. Leninovi bych nejraděj v mauzoleu nafackoval, Masaryk bohužel zboural monarchii, aby si pak sám na monarchu hrál. A Havel? Včerejší Šavel je dnes líčen coby Pavel, alespoň co se vztahů týče. Všichni přece víme, že absolutně bezchybné jsou v dějinách jen skutečně velké osobnosti – Vinnetou, Mirek Dušín a Chuck Norris.

   Historická zkušenost tedy vybízela pochybovat i o telčském Zachariášovi, jenže ten si zřejmě zdravý skepticismus vyložil jako osobní urážku. Jinak těžko vysvětlit události následující.

(konec 1. části)


6 názorů

kuča
27. 04. 2017
Dát tip

Pokračování viz fejetony - 2. část.


Kolobajda
27. 04. 2017
Dát tip

Docela mě rozesmálo, jak jsi potrestal navigaci - taky bych jí dal co proto, kdybych ji měl. Obdobných případů (že někoho zavedla na scestí) jsem četl víc, proto ji nechci.  " A co bude dál - to jen vítr...???"  °-))   /***


Diana
21. 04. 2017
Dát tip

Fajn. Těším se na pokračování. *


Kočkodan
20. 04. 2017
Dát tip
Bylo to doufám aspoň pořád půl jedenácté dopoledne...

Nezapomeň na to, že byl prý i velmi pěkný chlap. To by mohlo zajímat paní choť. :-)

Hezky piš, do Telče a okolí se chystám v září. /T


Nezapomeň na to, že byl prý i velmi pěkný chlap. To by mohlo zajímat paní choť. :-)

Hezky piš, do Telče a okolí se chystám v září. /T


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru