Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Klus v Bohnicích

28. 04. 2017
1
4
1037

Klus v Bohnicích

Propagační spot na pro-psychiatrický festival Mezi ploty. Písničkář Tomáš Klus nastupuje do sanitky k dvěma bíle opláštěným postavám, podívá se do kamery a odříkává: Hledal jsem místo, kde bych se cejtil normálně, jestli mi jako rozumíte. Protože ten svět venku je plnej arogance, bezohlednosti, lhostejnosti a kdo ví čeho ještě. A já se ho už prostě nechci účastnit. A proto jedu mezi vás, kerý to máte stejně. Jedu s klidem. K lidem. Sanitka se rozjede do Bohnic… 1)

Nechme stranou podružnosti jako, co to má mít společného s medicínou, jak se to dá léčit, a co si Klus od pobytu v Bohnicích slibuje.
Otázka zní: Uvědomuje si Klus, co podporuje? Co násilné hospitalizace? Ve spotu jede do Bohnic dobrovolně; tisíce lidí jsou tam dovlékány násilím. Byl Klus někdy násilně hospitalizován? Zná diskuzi o legitimnosti násilných hospitalizací? Proč si myslí, že jsou oprávněné?

Klus je jen jedna z mnoha celebrit propagujících psychiatrii. Ve spotech zvoucích na Mezi ploty odjíždí do Bohnic také např. Xindl X a Jan Potměšil; ambasadory destigmatizačního projektu Mindset jsou Lejla Abbásová, Jan Mühlfeit a Ivan Bartoš 2). Otázky zůstávají: 1. Byla celebrita propagující psychiatrii násilně hospitalizovaná? 2. Zná diskuzi o legitimnosti násilných hospitalizací? 3. Proč si myslí, že jsou oprávněné?
Odpovědi jsou nejspíš: 1. Ne. 2. Ne. 3. Protože přece žijeme v demokracii, takže kdyby k nedobrovolným hospitalizacím nebyl dobrý důvod, tak by nebyly.
Celebrita ráda podpoří dobrou věc; bohužel při jejím hektickém životním stylu je pro ni v podstatě nemožné prověřit si, co vlastně podporuje…

Poselství Klusova spotu je něco jako: Léčit se na psychiatrii je normální, není to žádná hanba. Mindset má konkrétnější poselství, a to, že duševní nemoc je nemoc jako každá jiná a že se lidé mají léčit na psychiatrii (Se správnou pomocí se většina lidí uzdraví a vede kvalitní, produktivní a uspokojivý život); cílem Mindsetu je odstranit škodlivé stereotypy o duševně nemocných.

Co z toho plyne?

Proč je třeba lidi přesvědčovat, že duševní nemoc je nemoc jako každá jiná? No, protože většina duševně nemocných si nemyslí, že jsou nemocní; svůj diskomfort samozřejmě (a správně) chápou jako životní problémy, ne jako něco, co jim vyrábí mozek.

A proč přitom musí asistovat celebrity? Proč nevystoupí pár z těch tisíců vyléčených schizofreniků, ideálně těch, kteří byli násilně hospitalizovaní, a neřeknou: Díky psychiatrům můžu chodit do práce. Nebylo by to i účinnější než svědectví celebrit, které se léčily dobrovolně a v období, kdy už měly vybudované své skvělé kariéry? Proč se aspoň hrstka takových vyléčených schizofreniků nenajde? Protože neexistují?
A proč by vlastně měli vystupovat v kampani? Když uvážíme, jak dlouho umí psychiatři vyléčit 2/3 schizofreniků a kolik jich je, jak to, že jsou vůbec takové kampaně zapotřebí? Jak to, že tady nejsou tisíce vyléčených schizofreniků majících kariéry a rodiny, kteří by (nejspíš zjihlým hlasem) říkali: Jo, nebýt toho, že mě ve dvaceti psychiatři násilně hospitalizovali, nic z toho bych neměl…

Je zřejmé, proč jsou v pro-psychiatrických kampaních potřeba známé osobnosti: Psychiatři nemají výsledky ani argumenty, tak nastrčí celebritu.

 


1) https://video.aktualne.cz/z-domova/hledal-jsem-misto-kde-bych-se-citil-normalne-tomas-kluse-odv/r~8035f80c24e211e794b9002590604f2e/?utm_source=centrumHP&utm_medium=dynamicleadbox&utm_content=editor1&utm_term=position-3&redirected=1492676148

2) http://www.mujmindset.cz/


4 názory

To korloid:

1) přijde mi, že jsou dost jednostranně zaměřené (chudák pacient versus zlej doktor). Co to zkusit z druhé strany (člověk usilující o invalidní důchod versus doktor, který na tuto hru přistoupí)?

- I v tomto případě je ten zlý doktor. Sebezlejší pacient nemůže psychiatra přinutit dát mu invalidní důchod: psychiatr musí chtít. Ostatně jste to i napsala: Proč doktoři na tuhle hru přistupují?

2) Pak by následná otázka zněla: Proč doktoři na tuhle hru přistupují a vesele lidi třídí do krabiček s diagnozami?

- Je za tím samozřejmě zisk, jak jste napsala. A nepochybuju, že část psychiatrů věří, že dělají správnou věc.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru