Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

JAK PŘEMĚNIT VRBU NA BODLÁK

01. 05. 2017
20
22
994
Autor
srozumeni

Jen by to pro ten bodlák mohlo být trochu méně bolestivé.....

,,A chodíte s ním někam na procházky, nebo jak trávíte víkend ?" - ptala se mě paní v autobusu při pohledu na mého syna, který se kýval do svých vlastních rytmů s hlavou pečlivě schovanou do bundy. Holé břicho jsem se občas snažila zakrýt svetrem, který z pod bundy vyčuhoval. Ale vykoledovala jsem si vždy jen nevrlé zahučení, které při mém opětovném otravování nevěstilo nic dobrého. ,,No, radši toho nechám, než se rozčílí doopravdy." - hodila jsem křečovitý úsměv s odpovědí směrem k paní, která si se mnou začala povídat. A než jsem stačila odpovědět na první otázku, přišly další. V duchu mě napadlo, jestli ji tedy opravdu zajímá, na co se ptá.... Teď už vím, že nezajímalo. Nebo jen okrajově. Po chvíli se totiž rozpovídala sama o svém synovi, kterého jezdí každý den navštěvovat do léčebny, o svém neštěstí, o svém pláči.... Občas do svého vyprávění vložila otázku směřující k mému synovi, asi aby mě ujistila, že ji opravdu zajímáme a ona přitom vlastně mohla plynule mluvit o sobě. Chytré, to neumím. Ale ani vlastně umět nechci. Reakce totiž na sebe nenechala dlouho čekat. Když si k nám přisedla podruhé, ochotně jsem se s ní bavila a přistoupila na její způsoby. Potřetí jsem už doufala, že třeba vynechá návštěvu a nepojede...Počtvrté jsem se v sedadle zmenšovala a přála si být neviditelnou. Popáté byl syn velmi nervózní a věděla jsem, že je pro něj opravdu nepřijatelné, abych se při jízdě bavila s někým jiným. Pochopila to a sedla si jinam. Byla jsem jí vděčná za tak rychlou reakci pochopení. Seděla jsem ob dvě místa od syna na ,,pětce" a pokradmu a bezmocně ho pozorovala. Sledovala jsem, jestli se jeho nervozita bude nezadržitelně zvyšovat, nebo se jeho nervózní houkání promění ve veselé hýkání. Bohužel následovala varianta první. Po chvíli začal syn tleskat prudce rukama, chytat se za uši a strašně křičet. Prostě jen blbá nálada. Bohužel to ale nejde ,,vypnout" a je potřeba počkat, až to samo odezní. V takových chvílích bych byla opět ráda neviditelnou, to je ale naprosto vyloučené. Přitahujeme pozornost všech cestujících v autobuse. Ti co s námi jezdí častěji, se už ani neotáčí, ale ti co jedou jen výjimečně...... Vlastně je chápu a jsem ráda za jejich shovívavost. A paní povídavá ? ....Uvidíme, jestli si příště po tomto zážitku k nám přisedne...

22 názorů

srozumeni
30. 06. 2017
Dát tip
guy díky... Kolobajdo děkuji. U vás obou si cením vaší návštěvy zde. Hezký den a víkend a začátek prázdnin.

Kolobajda
29. 06. 2017
Dát tip

Srozumění - máš můj obdiv a porozumění....  Jsou různé druhy a intenzity projevů autismu (o tom by mohla vyprávět i Gora)  /**

P.S.: A když se přeje k narozeninám: "Hlavně zdraví!" je to sice otřepaná fráze, ale jak pravdivá...


guy
27. 06. 2017
Dát tip
Každý máme nějaký kousek světa, kde se dá schovat, když to potřebujeme. A způsoby toho ukrývání jsou různé. Je na nás, abychom se je naučili identifikovat a respektovat. Někdy se to povede až napošesté.

srozumeni
19. 06. 2017
Dát tip
Ještěrčí králi, děkuji za zastavení a stopu.

srozumeni
19. 06. 2017
Dát tip
tartaro1, děkuji...A jestli jsi tedy Lukáš a jestli jsi v nové roli taťka, tak gratuluji... A nebo je možné, že jsem to špatně pochopila...?

Cením. Jste bojovníci.* :))


srozumeni
21. 05. 2017
Dát tip
Lakrove, moc děkuji.

Lakrov
12. 05. 2017
Dát tip

Zvláštní prolog, takže prvních pár vět  -- ale opravdu jen pár a taky proto, že nečtu název --  netuším, co ten "snímek" sděluje a pak najednou vím přesně,  o čem jde řeč (písmo), co je smyslem prologu i kdo je autorem.  Hezky zachycená "mezilidská" nedorozumění i dorozumění (srozumění).  Tip.  


srozumeni
03. 05. 2017
Dát tip
Díky a hezké odpoledne.

K3
03. 05. 2017
Dát tip

Je to bolestivé, přesvědčivé. Chápu potřebu se z toho vypsat, podělit se...


srozumeni
02. 05. 2017
Dát tip
Moc a moc vám všem děkuji za pěkná povzbudivá slova. Zrovna dnes mám pocit nějaké marnosti. O to víc jsem ráda, že mě aspoň někdo čtete a snad se vám to tedy i líbí.

Dodola
02. 05. 2017
Dát tip

Asi bych se zachovala stejně jako ta paní... dokud bych totéž nezažila na vlastní kůži... souhlas s Dianou


Malý příběh psaný velkým srdcem........děkuji, že mohu číst..............*/****


Kočkodan
01. 05. 2017
Dát tip
Tak se mi zdá, že bych mohl přidat k předcházejícím komentářům řadu autogramů...

vesuvanka
01. 05. 2017
Dát tip

Velmi pěkně napsané, máš můj obdiv.  TIP


Gora
01. 05. 2017
Dát tip

Naprostý souhlas s revírníkem. 


revírník
01. 05. 2017
Dát tip

Velmi si cením tvého psaní. Toho, že to dokážeš. Máš můj obdiv.


Andělka1
01. 05. 2017
Dát tip

Super...


Čudla
30. 04. 2017
Dát tip

/*


Shovívavost je to nejmenší, co můžeme udělat.  /T


Diana
30. 04. 2017
Dát tip

Není nikdy dost těchto příběhů, abychom se naučili mít dostatek taktu a pochopení pro své bližní. Veliký dík za každé tvoje slovo.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru