Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

JÓDLOVÁNÍ

03. 07. 2017
16
19
996
Autor
srozumeni

Měl to být nepatrný pokus o fejetonek, ale asi se nezdařilo. Nemám ty správné vlohy. Tak prosím o shovívavost.

Z ,,dětského" pokojíku se ozývá jódlování. To je teď nový zvukový projev mého syna. Stal se u nás v rodině hned oblíbený, protože velmi dobře vystihuje synovu náladu. V tomto případě dobrou. Zkuste si zajódlovat vztekle, naštvaně, protivně, rozdurděně, lítostivě, odpudivě.... Vždy z toho vyjde milé, příjemné, veselé a roztomilé střídání různých tónů o různé délce a frekvenci. Na rozdíl od houkání a pohoukávání. To má všechny předpoklady stát se favoritem v rozpoznávání blbé nálady na dálku i na blízko. I v této zvukové kulise se však nacházejí drobné nuance, které od sebe oddělují různé stupně naštvanosti, otrávenosti, otravnosti, nudy přecházející v protivnost. Někdy to vygraduje až k obávané vzteklosti. Důležitý prvek zdvihající nás k určité bdělosti a v další fázi i z křesla, je zpravidla hloubka hlasu, tedy zvuku. Čím hlubší, tím varovnější. Ale od té doby, co nám do života vstoupilo již zmíněné jódlování, jako by houkavosti ubylo. Dalo by se tedy říct, že jódlování má blahodárný vliv na celkovou atmosféru v naší rodině. A to jsem si vždycky myslela, že je to jen nějaký zvláštní druh pěvecké disciplíny, která mi už svou odlišností vlastně připadala dost zbytečná. Ani ve snu by mě nenapadlo, že nám vstoupí do našeho, již tak dost svérázného života, a budeme za ni ještě rádi. Život s autistou s sebou stále přináší nějaká překvapení. A ne jen ta velká. Někdy stačí takovéhle malé. Protože i když je malé, hlavně že je pozitivní.

19 názorů

Ozzozorba
27. 12. 2017
Dát tip
výborná analýza.

srozumeni
06. 09. 2017
Dát tip
Petře a Lakrove, děkuji za přízeň u mých dílek.

Lakrov
14. 07. 2017
Dát tip

Zajímavý a překvapivý robor zvukových projevů a nálad, jež se za nimi mohou  skrývat. Jedna z tvých "jiných", ač motivovaná tímtéž prostředím.  Tip.  


Petr333
13. 07. 2017
Dát tip

velký úsměv při čtení :-)


K3
06. 07. 2017
Dát tip

Tobě taky, dík.


srozumeni
06. 07. 2017
Dát tip
Děkuji za ocenění a přeji hezký sváteční den.

K3
05. 07. 2017
Dát tip

Oceňuji optimismus a smíření. Někdo by třeba řek, nic jiného nezbývá, ale ono zbývá.


srozumeni
05. 07. 2017
Dát tip
Qíčalko, moc děkuji.

srozumeni
05. 07. 2017
Dát tip
Milí písmáci, děkuji vám za pozitivní souznění. guy - mně leze do ucha pořád jen ta, co zpíval Korn, můj dědeček mě učívával jódlovat...jinou asi neznám. Ona i tato je dostatečně vlezlá... Goro, máš pravdu. Doma aby člověk toho humoru pohledal. Ale ve stacionáři ho bývá dost. Dodolo, ani mně moje vlastní pokusy o jódlování nevaděj, někdy mám pocit, že by mi to i šlo, hlavně v té koupelně a celkově o samotě-hi.

Dodola
04. 07. 2017
Dát tip

Taky jsem jódlování nikdy moc nemusela. Přesto jsem jako dítě zjistila, že uvolňuje. Mé vlastní pokusy o jódlování mi na nervy nebrnkalo, bohužel ne tak ostatním :-)


Někdy stačí takovéhle malé....hlavně že je pozitivní.....*/**


to jsou věci...:o)


Gora
02. 07. 2017
Dát tip

Díky za schopnost vnímat humor i tam, kde se těžce doluje:-)))


revírník
02. 07. 2017
Dát tip

Ať je stále líp!


guy
02. 07. 2017
Dát tip
Čtení mi podbarvovaly střídavě dvě písničky o jódlování. Připojuji se k přáním předchozích návštěvnic :)

/T Tak ať to dobré vydrží. :-)


Diana
01. 07. 2017
Dát tip
Hlavně, že je pozitivní! Držím palce ******

Čudla
01. 07. 2017
Dát tip

/*


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru