Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bohatýři okamžiku

13. 07. 2017
6
5
701
Autor
Movsar

Dvacetčtyři pater

Všech dvacetčtyři pater jejího srdce hoří touhou, ale složky integrovaného záchranného systému nikde. Taky do iDnes se ta zpráva nedonese. Kdyby se takto probouzela alespoň někde v Londýně. Požár srdce. Výraz, za nějž by Just s Rejžkem udělili autorovi červenou kartu a snad ze vzteku i poplivali celé studio svého Kritického klubu. K tomu všemu.. 


Sladké lži

Rodiče jí říkali, ať nemluví s cizími lidmi. A tak stojí jako úd a ani se na něj nepodívá. Jistě, lže jí, že od rána nejedl a že drobák by pomohl. Ale kdo takové holce vlastně nelže. Je trochu hezká a to je tak všechno; říct jí, že je nudná idiotka, by nebylo slušné, řekli by asi každí rodiče. A tak tam ve Vodičkově stojí, odvrací se od tuláka a čeká, až ji zas někdo vylže něco pěknějšího.


Bohatýři okamžiku

Bude devět, do oken se opírá slunce, ale oni ještě spí. Byla to divoká noc. Táhli městem s lačností v zádech, bohatýři okamžiku. Účastníci Muzejní noci. V Holešovicích viděli Picassa, na Pankráci zas obušek, kterým v roce 89 dostal po hlavě Ruml, v Haštale zas desky Mistra třeboňského. Zpití dojmy pak dorazili domů a usnuli tvrdě, duševní flám vyčerpá podobně jako diskotékové třeštění. To činorodý děda z Kocelovic u Blatné už od soudného rána měří teplotu, tkal i rosný bod a Radiožurnálu hlásí, že dohlednost je dobrých osmdesát kilometrů. 


Holky v hloučku, Číňan v kloboučku

Holky v hloučku na Můstku. Ztělesňují jaro, půvab dospívání. Krouží kolem nich Číňan v slamáčku, s výrazem chlípně nenápadným. Na paměti má doporučení mistra Li P: „Ó mužové, nic tak neprospívá vašemu zdraví, jako střídmé požívání tučné stravy, pití horkého mléka, teplé koupele a styky s mladými děvčaty.“


Jugoslávec v Tescu

Tesco. Jugoslávec se ptá přes telefon, zda má koupit grčki jogurt. Nemá, a tak jde dál. To holka s velkým zadkem si jich pár vezme. Musí přiživovat tu libovou parádu, říká si Jugoslávec. Pak je rozdělí regály, tak jako tenkrát na Balkáně nevinné milence válka. 


5 názorů

Movsar
14. 07. 2017
Dát tip

díky za názor ,oldjerry. souhlasím, že u těchto je kvalita kolísav, zvažoval jsem, ale nakonec - protože jde v podstatě o deník - zveřejni ti tuhle sérii.


Oldjerry
14. 07. 2017
Dát tip

Dojmy z postřehů... jsou  sice trochu různé kvality (to je ovšem jen můj pohled, nevydávám to za absolutno), ale vcelku na mne působí dobře, jako hádanka, jako úlomek z životněfilosofické mozaiky.   T


Movsar
13. 07. 2017
Dát tip

díky!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru