Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dr. House (8)

29. 07. 2017
0
2
938

Dr. House (8)

Seriál Dr. House je psychiatristická agitka. V předlouhém seznamu úspěchů geniálního lékaře je ale případ, který naopak poslouží jako dobrá ilustrace jedné z důležitých Szaszových tezí.

Funkce osoby?

Szasz tvrdil, že sice lze objektivně určit správnou funkci buněk, tkání a orgánů, ale nelze objektivně určit správnou funkci osoby; můžeme se sice ptát, jak by osoba měla správně fungovat (tj. co by měl člověk správně dělat), ale není to medicínská otázka: odpověď na ni není plod vědeckého poznání, ale morální reflexe nebo intuice.
Zdánlivě samozřejmý závěr; skutečně, zdá se nesmyslné tvrdit, že osoba má nějakou správnou funkci (navíc ve vztahu k čemu?) obdobnou správnému fungování zubů, jater nebo nervů. Přesto přesně s tímto předpokladem psychiatři operují, a to je to, proč je psychiatrická teorie na té nejzákladnější úrovni špatně.

Aplikujme tuto tezi na nejznámější duševní nemoci (cituji z wikipedie):
Deprese je závažná, dlouhotrvající porucha psychiky projevující se snížením až vymizením schopnosti prožívat potěšení, pokleslými náladami jedince a patologickým smutkem. 1
- Nelze určit, jakou by osoba správně měla mít náladu.
Obsedantně kompulzivní porucha je zvláštní porucha chování. Člověka, který trpí touto poruchou, trápí nepříjemné myšlenky. Úlevu od nich nalézá tak, že se neustále ujišťuje a opakovaně provádí nějakou činnost. 2
- Nelze určit, jaké by osoba správně měla mít myšlenky, o co by jí v životě správně mělo jít.
Schizofrenie je duševní porucha charakteristická selháváním myšlenkových procesů a sníženou schopností vnímat emoce a reagovat na ně. 3
- To už je hodně zkreslené psychiatry. Bez zkreslení je to tak, že se posuzovateli nelíbí, na co osoba myslí a jaké má emoce. Čili: Nelze určit, na co by osoba měla správně myslet, jaké emoce by měla správně mít.

Epizoda „Jed“

V 8. dílu první série se k Houseovi dostaví 80letá žena s tím, že se cítí nezvykle dobře a že ji opět začali přitahovat muži. House nařídí vyšetření, protože došlo ke změně osobnosti, diagnostikuje syfilis, chycenou v mládí a nedoléčenou, a vyléčí pacientku penicilinem. 4
Takže máme pacientku s chorobou mozku, která způsobuje změnu osobnostních parametrů, tedy těch, u kterých nelze objektivně určit, zda jsou dobré nebo špatné. Co z toho plyne pro souvislost mezi osobností a nemocí? (Reálnost scénáře – zda syfilis způsobuje takové změny osobnosti a zda by tam nebyly i jiné než osobnostní příznaky – nechme stranou.)

Spousta lidí chybně pokládá takovéto případy a příběhy za důkaz, že duševní nemoci jsou choroby mozku. Je pravda, že ony osobnostní změny jsou chorobné ve smyslu „způsobené chorobou“. Přesto i u nich platí, že u parametrů osoby nelze objektivně určit, zda jsou správné nebo ne. A ne proto, že nárůst libida je vnímán jako něco dobrého, ale proto, že prostě nelze objektivně určit, jak by 80letá (nebo koneckonců 20letá) žena měla být přitahována muži. Už když si tu otázku položíme, je nám jasné, že bez ohledu na odpověď se pohybujeme mimo medicínu a celou přírodovědu.

Zvažme všechny možnosti výsledku vyšetření Houseovy pacientky:
1. Nic se nenajde. Pak žena není nemocná, protože nelze určit, které parametry osoby jsou správné, viz předešlý odstavec. Zdůrazňuju, že důvodem není, že „rozlišení patologie a normy je těžké“ nebo že „hranice mezi normou a patologií je kulturně determinovaná“, ale o to, že otázka na chorobnost osoby je nesmyslná; je to jako otázka na životní cíle žaludku.
2. Najde se syfilis. Pak je žena nemocná, ale proto, že choroba způsobuje orgánové dysfunkce, ne kvůli změně osobnosti.
3. Najde se léze na mozku, která způsobuje jen změnu osobnosti, nic jiného. Pak žena není nemocná. I kdybychom si byli jisti, že část mozku způsobuje parametr osoby, a i kdyby tam byly stopy jasně nefyziologického procesu, stejně bychom neměli jak určit, zda je osoba správná anebo ne. Našli bychom biologickou podstatu parametru osoby, nikoliv příčinu nemoci. Asi bychom v takovém případě považovali za správnou původní osobnost, to by ale byla konvence stejně neobjektivní jako jakákoliv jiná.

Entity, jejichž správnou funkci není možné objektivně určit, nepatří do nosologie a medicíny.

 


1) https://cs.wikipedia.org/wiki/Deprese

2) https://cs.wikipedia.org/wiki/Obsedantn%C4%9B_kompulzivn%C3%AD_porucha

3) https://cs.wikipedia.org/wiki/Schizofrenie

4) Díl je dostupný zde: http://serialonline.eu/video/3211/dr-house-01x08-jed/
Léčba ženy probíhá v těchto časech:
 09:00 – 10:40
14:20 – 15:15
22:20 – 24:40
29:05 – 31:10


2 názory

1) marně hledám důvod napsání této úvahy...

- Tak závěr úvahy je: Entity, jejichž správnou funkci není možné objektivně určit, nepatří do nosologie a medicíny. Prostě: Osobnostní parametry není to samé co orgánové parametry. Dobré/špatné u orgánů je dáno jejich funkcí ve vztahu k organismu; ale u osoby je dobré/špatné daně posuzovatelovou morální intuicí. Čili psychiatři nejenže nemají žádný důkaz, že duševní nemoci, tj. "nežádoucí osobnostní parametry", jsou způsobeny chorobou mozku, ale na té nejzákladnější úrovni je špatně už to přisuzovat medicínskou chorobnost, tj. dysfunkčnost, osobě/mysli: je to prostě zaměňování fyziologie a morálky.

A epizoda z House je dobrou ilustrací tohoto.

2) poslední časy jsou marťanský?

- Časy jsem uvedl proto, aby čtenář mohl pohodlně shlédnout vedlejší příběh epizody, o kterém je řeč.


agáta5
31. 07. 2017
Dát tip

mám dr.House ráda, je to docela relax :) tvá úvaha mi přijde moc intelektuální? nevím, moc jsem si nepočetla, marně hledám důvod napsání této úvahy... možná by stačilo jen trochu vyjít vstříc čtenáři

poslední časy jsou marťanský?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru