Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

České dráhy učí přemýšlet

24. 08. 2017
7
12
1591
Autor
bixley

Cestou vlakem si občas vzpomenu na scénku Miloslava Šimka s Jiřím Krampolem, kde Krampol hraje Japonce, který se oženil do Československa a obdivuje české železnice. Říká například zhruba toho: „České dráhy učí cestující přemýšlet: Kde přespím, když vlak nepojede? Nepřijdu v tunelu do jiného stavu?“ Od dob této scénky se toho až tak moc nezměnilo. Důkazem je jedna moje cesta...

Vyrazila jsem totiž po delší době za kamarádkou, která bydlí u Plzně. Už to mám vymakané: rychlíkem z Prahy do Plzně a potom lokálkou do Blovic. Domluvily jsme se, že přijedu v 10.37 (přijeď brzo, půjdem na výlet). Proto jsem byla už kolem osmé na hlavním nádraží a brzy nato nastoupila do vlaku. Měl odjet v 8.12, ale neodjížděl. Vyjeli jsme až v 8.20. Když přišla průvodčí, ptala jsem se, jestli stihnu vlak do Blovic v 10.08. Optimisticky mě ubezpečila, že ano.

Přijeli jsme do Zdic za Berounem a zůstali stát. Když už jsem měla dojem, že stojíme nějak dlouho, objevila se průvodčí a vykřikovala: „Pokazila se mašina! Pokazila se mašina!“ Opět optimisticky nám sdělila, že se to „pan strojvedoucí pokusí opravit“.   Zavolala jsem kamarádce. „No jo, chudáku, tak zavolej, až pojedeš z Plzně,“ vzdychla. Pan strojvedoucí to nakonec zřejmě neopravil, takže se asi po půlhodině objevila průvodčí znovu se sdělením, že máme vystoupit a počkat na další vlak, který z Prahy vyjížděl v 9.12, tedy hodinu po tom našem.  Stepuji tedy na nástupišti a čekám. Hurá, je 10.12 a vlak vjíždí na nádraží. Co na tom, že tu měl být už před desátou, že.

Nacpala jsem se do vlaku a po delší době jsme se konečně rozjeli. Vlak s názvem Franz Kafka se ploužil čtyřicítkou, jako by chtěl imitovat brouka z Kafkovy Proměny.  Aspoň jedeme, utěšovala jsem se.  Vyslechla jsem hlášení, že „příští stanice Hořovice“, „příští stanice Rokycany“ a pak se ozvalo hlášení, které mě naprosto dorazilo: „Vážení cestující, náš vlak je asi o patnáct minut opožděn z důvodu zvýšené frekvence cestujících“. Až do Plzně jsem nebyla schopna ani slova ani čehokoli.

Smířená s tím, že lokálka do Blovic v 11.08 mi určitě ujede, jsem proběhla posléze plzeňským nádražím, vyhledala čtvrté nástupiště a pátou kolej a ke svému milému překvapení jsem tam vlak do Nepomuku ještě našla. „Jedete do Blovic?“ ujistila jsem se u průvodčí.  Píšu smsku: „Už jedu.“

A nakonec se stal zázrak. Je 11.37 a vlak zastavuje v Blovicích. O hodinu později, než jsem měla v plánu. Na nádraží stojí kamarádka a tváří se pobaveně. „Už jsem myslela, že tě České dráhy svezou oklikou přes Budějovice.“


12 názorů

bixley
22. 03. 2022
Dát tip

Květoni, naprosto souhlasím, díky.


Skoro to vypadá, že management Českých drah začal soutěžit s Českou poštou a Ředitelstvím silnic a dálnic o nejneschopnější státní firmu. A, bohužel pro cestující, se jim to dost daří. 


bixley
05. 03. 2021
Dát tip

Jamardi, začala jsem víc jezdit vlaky ve chvíli, kdy jsem si pořídila psa, bylo to jednodušší a navíc levnější, tedy pokud byl v tašce.


Jamardi
05. 03. 2021
Dát tip

Někdy je to horor, já vím. U rychlíků je zpoždění normální a ostatní vlaky bývají zpožděné z důvodů výluky, což je časté. Ale vlaky mám ráda. Je tam víc prostoru, můžu jít na záchod a nesmrdí tam guma. 


bixley
02. 02. 2020
Dát tip

Vesuvanko, jezdívám mezinárodními rychlíky z Prahy do Brna a s půlhodinou zpoždění už běžně počítám. Své hlášení by České dráhy mohly zestručnit. Místo "Děkujeme, že jste využili našich služeb. Náš vlak je o 25 minut opožden" by mohli říkat "Děkujeme, že jste využili našich trvale zpožděných služeb."


vesuvanka
02. 02. 2020
Dát tip

:-))) TIP Z Prahy do Plzně a zpět jsem jezdívala vlakem hodně často. Nejvíc zpozdění jsem zažila v padesátých a šedesátých letech, kdy jsme ve Zdicích čekávali na zpožděnou lokálku od Příbrami - běžně dvacet minut i déle. 


bixley
19. 09. 2017
Dát tip

To jsem ráda.


srozumeni
19. 09. 2017
Dát tip
Pasáž s vlakem Franz Kafka mě pobavila...***

Dodola
25. 08. 2017
Dát tip

tak to je škoda, že v Jižních Čechách málo jezdí vlaky, jednou jsem jela vlakem na Šumavu - úžasná vyhlídková jízda...


Gora
24. 08. 2017
Dát tip

V J.Č. se jezdí hlavně autobusy:-)


bixley
24. 08. 2017
Dát tip

No jo, když po dé jedničce do Brna to není o moc lepší... :-)


Gora
24. 08. 2017
Dát tip

Skutečně se mnoho nezměnilo, proto vlakem nejezdím:-) Navíc v Jižních Čechách jich jezdí málo...jako by tady byl konec světa...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru