Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Drby

01. 09. 2017
3
7
1523
Autor
bixley

Nedávno mě jedna starší známá požádala, zda bych jí mohla něco vyhledat na internetu. Řekla jsem, že momentálně mi internet doma nefunguje. „To nevadí, půjdeme do internetové kavárny,“ navrhla. Usoudila jsem, že půjde asi o něco naléhavého. Vím, že usiluje o výměnu bytu z Prahy do Sezimova Ústí, tak jsem usoudila, že se to asi týká nějaké nové nabídky bytu. Chyba lávky!
Sešly jsme se v internetové kavárně, ona vytáhla z tašky jakýsi seznam a zadala mi úkol: „Najdi mi Kojaka. Toho hraje ten Telly Savalas...“ Zajímalo ji samozřejmě, kolik měl manželek a dětí. Takto jsme postupovaly asi půl hodiny a skončily jsme pošťákem Ondrou. „Ten se jmenuje Martin Kavan. To nevíš?“ zeptala se mě překvapeně. Na mé sdělení, že mě to nezajímá, jen povytáhla obočí.
Ano, tyhle věci lidi nejvíc zajímají. „Petr Hapka měl tisíc milenek!“ řve titulek a hned si každý lačně čte. „Vévodkyně Kate s rodinou zazářila na polském letišti.“ Hned chce každý vědět, co měla módní ikona Kate na sobě.
Nejvíc ohroženi jsou populární zpěváci a herci. Novináři a moderátoři z Blesku, Prásku, VIP zpráv a dalších bulvárních plátků je sledují na každém kroku a hledají pikanterie z jejich soukromého života. Před pár lety, sotva jsem otevřela na internetu Seznam, se hned objevilo několik titulků oznamujících další šťavnaté informace ze života Ivety Bartošové. „Ta ženská snad už nemá soukromí ani na WC,“ usoudila jsem.
Ještě štěstí, že vážná hudba je toho ušetřena. Občas sice také pronikne něco pikantního, například o Pavarottiho slabosti pro ženy, ale většinou se tyhle věci nepropírají. Málokdo ví, že významná brazilská pianistka Martha Argerich byla provdána za švýcarského dirigenta Charlese Dutoita nebo že naše přední sopranistka Magdalena Kožená žije v Německu s britským dirigentem Simonem Rattlem a že mají tři děti. Pokud se s těmito osobnostmi dělají rozhovory, týkají se převážně jejich umění, nikoli soukromého života.
Na hudebním televizním kanálu MEZZO věnovaném vážné hudbě a jazzu dostávají umělci tyto tři otázky:
1) Jaký byl váš první hudební zážitek?
2) Kdo vás v hudbě nejvíc ovlivnil?
3( Jakou skladbu byste si vzal/vzala na pustý ostrov?


7 názorů

bixley
04. 04. 2021
Dát tip

Tak jsem to myslela.


Jamardi
04. 04. 2021
Dát tip

Je hrozné, když se na někoho zaměří.  Veřejně vystupující lidé sice mají zájem, aby se o nich psalo, ale snadno se to vymkne a je to pak k nezastavení.

 


bixley
02. 11. 2019
Dát tip

Díky. :-)


agáta5
01. 09. 2017
Dát tip

chybí mi tam ironie, která k fejetonu patří... víc to zavání moralizováním a já mám klepy moc ráda... takový ty, kdy se člověk sám chytí za nos, když už se mu něco nelíbí :)


bixley
01. 09. 2017
Dát tip

Jo, s čárkama máš pravdu, taky mě to napadlo.


Gora
01. 09. 2017
Dát tip

Hm, tak naštěstí se o drby nezajímám:-)

Máš ve fejetonech dobré postřehy. 

Před pár lety sotva jsem otevřela na internetu Seznam se hned  - tady bych před sotva a za Seznam dala čárky.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru