Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

SVOBODNÁ PŘÍJEMNÁ NUDA

06. 09. 2017
19
26
1203
Autor
srozumeni
Sedím pohodlně v křesle, nohy nahoře a odpočívám. Batoh se válí vedle mne na zemi. Aspoň,že mé boty s bundou zůstaly v předsíni. Po cestě z práce jsem si koupila dva chlebíčky, které už dávno zmizely v mých útrobách. Až budu chtít, vstanu a převléknu se do domácího oblečení. Pak přijde manžel z práce, ohřeju mu oběd a nebo si možná také dá jen zbylé dva chlebíčky. Jídlo sní k večeři. Takový obyčejný návrat unavené ženské z pracovního procesu. Ani nevíte, jak si to vychutnávám... Můj autistický dospělý syn od 4.září ,,bydlí" na Domově pro zdravotně postižené. Mezi svými. U nás doma bude od pátku do pondělí. Ještě donedávna vypadal můj příchod z práce trochu jinak. Jelikož pracuji v denním stacionáři, kam jezdil i můj syn, příchod domů probíhal vždy s ním a tedy podle stále stejných a přesných pravidel, která vždy určoval on. Vyběhnout schody a rychle odemknout dveře do bytu a zároveň druhou rukou rozsvítit světlo. Sundat batoh ze synových zad. Rozepnout jeho boty a přesvědčit ho, aby se přezul do bačkor. Během pár vteřin tohle všechno stihnout i u sebe... A rychle běžet do kuchyně za synem, který už velmi podrobně zkoumá obsah lednice. Ale před procesem jedění je ještě nutné syna převléknout do domácího oblečení. To už má tak zautomatizované, že bez toho by ani k jídlu nezased. Po celou dobu převlékání na mě vykřikuje všechny možné i nemožné pochutiny. Ale stejně pak vytáhne vakuově balenou plátkovou šunku, které z neznámého důvodu říká sekaná a donutí mě, abych ji natrhala na talíř a ohřála v mikrovlnce. Rychle a hltavě vše sní, odejde do svého pokojíku, lehne si do postele a čeká, až bude čas ke koupání. A teprv teď mám pro sebe chvilku času, můžu se i já převléknout do domácího, napít, něco sníst a sednout si na chvíli do křesla. Pak přijde další kolo. Vytáhne z lednice několik kelímků s jogurtem nebo pudinkem a podívá se jim na dno. Pokaždé nezapomene urgovat slovem pití, že má prázdný kelímek. Takže musím okamžitě vstát a udělat vodu se šťávou. Kelímek postavit na roh stolu, na místo, na kterém právě tento kelímek stojí už několik let. Pomalu se přiblížil čas koupání. Syn leží hodinu ve vaně a je spokojený. Já vlastně také, protože můžu připravit večeři i manželovi, v klidu nachystat oblečení na další den, podívat se na zprávy v televizi. Ještě syna obléknout do pyžama, vyčistit zuby, dát léky a dobrou noc. A mohla bych začít ,,žít". Ale únava je tak veliká, že se jdu osprchovat a usínám u televize, než se přesunu do postele. Je skvělé nic nemuset a dělat si své věci ,,až budu chtít".

26 názorů

Alenakar
18. 09. 2017
Dát tip

Kolobajdo,

srozumeni,ty,Gora a možná taky trošku já máme důvod si vzájemně rozumět. Volný čas má pro nás asi trochu jinou hodnotu než pro jiné.


8hanka
17. 09. 2017
Dát tip

skvela sprava...syn netrpi, zariadenie pozna, nemusis sa kvoli nemu trapit, ako mu asi je, Ty mas konecne cas pre seba, mozes si den zorganizovat ako chces sama...len tak sediet, citat, vybrat sa do kina, divadla, na prechadzku, pocuvat hudbu, ist si zacvicit, je toho tolko, co plynulo okolo Teba, teraz je cas vybrat si pre seba to najlepsie...niekedy staci aj zapalena sviecka, prijemna hudba a pohlad z kresla do okna...

mam z Vas radost, zivot je niekedy moc fajn:)


srozumeni
17. 09. 2017
Dát tip
Kolobajdo a gabi, moc děkuji za zastavení.

áno, je to skvelé!*


Kolobajda
16. 09. 2017
Dát tip

Také dovedu ocenit, jak je příjemná svobodná nuda. Okamžiky, kdy si opravdu mohu dělat co chci... (od důchodce to zní paradoxně, ale je to tak   /***


srozumeni
14. 09. 2017
Dát tip
Alenakar, to je takové zdravé sobectví, na které máme všichni nárok. Guy, děkuji za návštěvu. Lakrove, i Tobě děkuji.

Lakrov
14. 09. 2017
Dát tip

Tohole je dobré vypsání se z pocitu nudy, který po letech trvání toho,  co (nejen dnes) popisuješ, může hraničit s pocitem zbytečnosti.  Tip.  


guy
12. 09. 2017
Dát tip
Přeji, ať je Váš nový systém dlouhodobě přijatelně fungující ..

Alenakar
11. 09. 2017
Dát tip

Moc ti přeju,aby ses brzy naučila žít "normálně". - Někomu to třeba může připadat egoistické,ale já si myslím,že všichni musíme mít i nějaký čas pro sebe,pro svoje zájmy a koníčky a taky vlastně i pro svoje myšlenky.


srozumeni
10. 09. 2017
Dát tip
Díky black, hezký večer.

Trošku se ti odlehčilo....uživej si to......však si zasloužíš...synek mezi svými nestrádá......určitě naopak ....i když.......maminkovské starosti  zůstanou.....přeji spoustu klidných chvil......*/***


srozumeni
09. 09. 2017
Dát tip
Děkuji.

Zasloužíš si trochu toho času jen pro sebe. Hlavně ať to vydrží. /T


srozumeni
09. 09. 2017
Dát tip
Díky.

Čudla
09. 09. 2017
Dát tip

Obdiv. /*


revírník
08. 09. 2017
Dát tip

Tak moc vám přeju zasloužené chvíle nudy!


srozumeni
08. 09. 2017
Dát tip
Revírníku děkuji za návštěvu a přání krásné nudy. Alenakar děkuji. U mě je to už druhá šance. Před čtyřmi lety na Domově už syn pár let takto pobýval, ale já neuměla s tím volným časem zacházet a neuměla jsem si ho asi pořádně vážit. Teď už to beru s odstupem pár let trochu jinak, tak snad se naučím žít ,,normálně".

Alenakar
07. 09. 2017
Dát tip

Žiješ v současné době vlastně dva životy. Jiný přes týden a jiný o víkendu. Možná o tom tak trochu něco vím. Zpočátku člověku ty dva životy připadají velmi odlišné,ale časem si zvykne,že žije jaksi nadvakrát. Tip.


revírník
07. 09. 2017
Dát tip

Tak moc vám přeju zasloužené chvíle nudy!


srozumeni
06. 09. 2017
Dát tip
Moc vám děkuji za povzbudivá slova. Budem se učit žít. Snad bude o čem psát. Vlastně i popsaná nuda se může někomu líbit =). Hezký večer vám přeji.

Dodola
06. 09. 2017
Dát tip

Tak ať se synovi stane Domov druhým domovem.


Diana
06. 09. 2017
Dát tip

Velice bych Vám všem přála, aby ta změna byla k dobrému. Ať se syn cítí dobře v novém prostředí, ať si užiješ trochu klidu a život je příjemný a snesitelný. To vám všem ze srdce přeji - a doufám, že se časem dovím z Tvých dílek, že se povedlo :-)


Kočkodan
06. 09. 2017
Dát tip
Lehčeji dýchá tvoje hruď, co nejdéle svobodná buď a příjemně se nuď.

Gora
06. 09. 2017
Dát tip

Díky za tip na Děti úplňku, slyšela jsem o něm. Zajištění budoucnosti je prioritou...ať jste spokojení, syn i vy:-)


srozumeni
06. 09. 2017
Dát tip
Syn na ten Domov občas jezdil na odlehčovací pobyt, takže je vlastně trochu zvyklý a vypadá to, že se naopak těšil. Spíš to v jednu chvíli vypadalo špatně, že ho tam možná nevemou vůbec a tito lidičkové jsou pak prakticky neumístitelní. A myslím, že za dvacet let to už ,,nedám", jestli tu vůbec ještě budu....Viz dokumentární film Děti úplňku, který mohu vřele doporučit. Snad se dá někde na internetu ještě najít. Jinak máš pravdu. A děkuji za rychlou reakci.

Gora
06. 09. 2017
Dát tip

Co syn, nebylo asi snadné přivyknout...

Pro tebe /a rodinu/ naopak ...tedy fyzicky...jinak starost asi napořád...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru