Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Totální stigmatizace

28. 09. 2017
0
4
945

Totální stigmatizace

Do pořadu „Máte slovo“ na téma „Máme mít strach z agresivních psychotiků mezi námi?“ přišel psychiatr a bývalý ministr zdravotnictví Ivan David. Dostal slovo a řekl toto:

Já si myslím, že veřejnost – a tady jsme to viděli – od nás chce jenom dvě věci, podle toho jaká aféra zrovna propukla, a sice abychom nikoho nezavírali, zaprvé, a zadruhé abychom nikoho nepropouštěli. Je to velmi jednoduché.
Takže je potřeba zdůraznit, že těch osob mezi těmi, kteří se léčí pro duševní poruchy, kteří jsou opravdu nebezpeční, je poměrně nepatrný zlomek. A je na společnosti, aby umožnila jejich léčení, a to i v případě, kdy oni sami se necítí být nemocní. Protože máme ze zahraničí špatné zkušenosti se zákony, kdy za účelem, aby nikdo nebyl omezován, byla prakticky zrušena možnost nedobrovolné hospitalizace, ve Spojených státech zákonem Lanterman-Petris-Shortovým z roku 67, a důsledek byl takový, že řada nemocných se stala oběťmi vlastní choroby, protože se pod vlivem nemoci stali pachateli závažného činu, včetně vraždy.
A tady bych si dovolil odcitovat, je to velmi stručné, amerického soudce Kennetha Springera, který ve svém otevřeném dopisu prezidentovi položil otázku, o schizofrenikovi, který zavraždil 10 lidí: "Je Mullin odpovědný za to, že státní úředníci zformulovali šílený zákon, který zabránil jeho léčení?"
1

Čili když o AB víte, že má schizofrenii, a věříte MUDr. Davidovi, znamená to, že si o AB myslíte, že se může kvůli své nemoci, tj. i když nechce, dopustit vraždy… Je vůbec možné představit si VĚTŠÍ stigmatizaci?

Běžnou rétorickou figurou psychiatrů je, že stigma duševně nemocných vytvářejí z velké části média. Takhle to řekl Cyril Höschl:
Schizofrenie se bohužel na veřejnost dostává v souvislosti se samými neblahými událostmi. Čteme, že psychiatrický pacient trpící schizofrenií někoho zavraždil. Nikde se nedočtete zprávu, že bývalý pacient s touto nemocí předložil v parlamentu novelu vysokoškolského zákona. I když je to stejně pravděpodobný jev jako to, že někoho zabil. 2
A úkolem psychiatrů je toto stigma odstranit (za vydatné pomoci společnosti samozřejmě); jedním z cílů reformy psychiatrie je zbavit duševně nemocné stigmatu. 3

Vidíme ale, že psychiatři vytvářejí stigma duševně nemocných už tím, jak o nich hovoří. Davidovým cílem asi nebylo posílit stigma schizofreniků, přesto řekl to, co řekl – protože on a ostatní psychiatři tak prostě o schizofrenicích hovoří. Jak tohle chcete destigmatizovat?

 


1) http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10175540660-mate-slovo-s-m-jilkovou/215411030520023 5:35

2) http://www.nudz.cz/epclira/index.php/2016/04/27/rozhovor-s-prof-mudr-cyrilem-hoschlem-drsc-reditelem-narodniho-ustavu-dusevniho-zdravi/

3) Z brožury „Malý průvodce reformou psychiatrické péče“:
Ve společnosti jsou lidé s duševním onemocněním často stigmatizováni, což vytváří další komplikace pro jejich plnohodnotné začlenění do společnosti, při léčbě, vzdělávání, zaměstnání apod. Jedním z cílů reformy je proto vytvořit dlouhodobé a efektivní destigmatizační kampaně, které povedou ke zmírnění předsudků vůči těmto nemocným a ke zmenšení či odstranění překážek v jejich uplatnění ve společnosti a v důsledku ke zlepšení jejich kvality života.
dostupné zde: http://www.reformapsychiatrie.cz/2017/04/10/vsechno-co-jste-kdy-chteli-vedet-o-reforme-ale-bali-jste-se-zeptat/


4 názory

To upupa

1. Jedná se o kalifornský zákon.

2. Co se týče toho braní si příkladu: David v celém pořadu neuvedl, co by se na zákonech normujících psychiatrii mělo změnit, neřekl dokonce ani, co je špatně, a vlastně ani, že je něco špatně. Čili zřejmě mu současný stav vyhovuje. O čemž jsem psal v "O co psychiatři usilují". 


1)  a je to stigmatizace, když je to řečeno v kontextu, jak sám uvádíš

"Takže je potřeba zdůraznit, že těch osob mezi těmi, kteří se léčí pro duševní poruchy, kteří jsou opravdu nebezpeční, je poměrně nepatrný zlomek. "?

- 1. A není? Vy si tedy myslíte, že takovými výroky žádné stigma nevzniká? 2. Stigma vzniká proto, že vy nevíte, zda TENTO schizofrenik nepatří do toho poměrně nepatrného zlomku – psychiatři neposkytují žádný návod, jak ten poměrně nepatrný zlomek od ostatních schizofreniků odlišit.


Krapet
29. 09. 2017
Dát tip

a je to stigmatizace, když je to řečeno v kontextu, jak sám uvádíš

"Takže je potřeba zdůraznit, že těch osob mezi těmi, kteří se léčí pro duševní poruchy, kteří jsou opravdu nebezpeční, je poměrně nepatrný zlomek. "

 

?


upupa
29. 09. 2017
Dát tip

Z anerickej zákonodárnej sústavy by som si príklady rozhodne nebral. Treba si ich brať od vyspelých krajín, nie od kovbojov.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru