Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Blažené maminky

30. 09. 2017
1
2
534
Autor
Movsar

Mapování jedné soboty, 30.9.2017.

Blažené maminky

Po směru hodinových ručiček rodí se v Podolí děti. Čerstvé maminky dojetím pláčou, protože co kdyby náhodou přivedly na svět spasitele. „To ukáže až čas, matko,“ nakloní se primář a poručí aplikovat uklidňující lék. A do oken pak padá zářijové slunce a takové mamince se zdá, že přece jen jeho paprsky znamenají jistou naději; to ethylmorfin postupně proniká mí-receptory až ke kořínkům štěstí.


Poprvé v antikvariátu

Huláká do telefonu, jak se dostat do Spálené 53, tam co je antikvariát. Narazila na nosnou žílu archivních Čtyřlístků a teď naviguje manžela k tomu místu. Proč u toho musí být tak hlasitá, nikdo netuší. Děti zatím lelkují a ona dává kostrbaté instrukce. „Tady zaparkuješ,“ ujišťuje uprostřed ulice, kde je to i tramvaji malé. Tak ti primitivové ještě ke všemu zatarasí ulici, říkám si. Pak dorazí hromotluk a všichni se divě pustí do Čtyřlístků. Zpovídán televizí, ústavní právník Kysela by se smutným výrazem ve tváří jen konstatoval, že i těmto lidem Listina zaručuje veškerá lidská práva a svobody.


Mužů bimbavé radosti

Tramvaj číslo 17. Jí bude jen o málo víc. Vlasy se jí v konečcích lesknou a pod tričkem tušíš mužů bimbavé radosti. A když se rozbimbá ta bílá a tučná šlamastyka před tváří takové šťastlivce, to hned spustí tremolo a lehce se ušpiní. To se mi nepodaří, a tak o ní aspoň sním, těch pár zastávek, které nás svedly dohromady.


Babí léto

Naše nejmilejší korzo, Příkopy, tou otázkou žijí. Silikonem opatřené ženské, boulaté od hlavy až k patě, si o tom už taky lámanou češtinou vyprávějí: jak dlouho ještě vydrží pěkné počasí? Jedna cedí skrze macatá rtiska něco o šesti dnech a druhá stejně macatá rtiska otevře překvapením. Až se setmí a ony se zas dají do práce, budou chvíli konverzovat na téma „jak dlouho ještě vydrží babí léto?“, a ve chvíli, kdy jim zákazníci řeknou, že už dlouho asi ne, to otevřou svá macatá rtiska překvapením a zákazníci jim do nich vrazí své lulíny. Dlouho nevydrží.


Bardejov – Národní – New York

„Láska, já tak kludne budem chodit, ale eksjús mí, kde ludia budú v topánkách..“ Dívka zavěšená do svého chlapce ohromuje okolí svým bilingvním projevem. Jenže okolí nemá vážné pochopení pro její pojetí světovosti, ledaže by bylo míněno jako karikatura. Na trase Bardejov – Národní – New York se něco nepovedlo.  


2 názory

Movsar
30. 09. 2017
Dát tip

čtyřlístek je geniílní dílo, to ano, ale jim to příliš nepřidalo. ta uřvaná slepice mě vyváděla ze čtení. musel jsem se okamžitě uklidnit miniaturou. díky za návštěvu  má věrná čtenářko.  


Gora
30. 09. 2017
Dát tip

 Děti jsou vždycky nadějí.

Ti z antikvariátu mají rádi Čtyřlístek - velké plus... a pak jen uculování se...říznuls skalpelem...líbí

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru