Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bezvýchodisková

05. 10. 2017
8
22
1482

prestávam s dialógom

vyčerpaná nepochopením

aj keď ťa usvedčím

schováš sa za diagnózu

tvoja zbraň umlčí

 

je pre mňa ľahšie veriť na chorobu

čo zbavuje zodpovednosti

ako žiť s pocitom

necitlivý egoistický človek

je plodom mojej výchovy


22 názorů

Umbratica
16. 10. 2017
Dát tip

Jistě se najde,Dodolko,nějaká moje básnička,pod níž budeme moci na náš dialog navázat. - A nebo nějaká tvoje básnička.


Dodola
13. 10. 2017
Dát tip

No nepřestal, jen byl už příliš mimo téma této básně, tak pokračoval jinde a krom toho jsem ti napsala do soukromých zpráv.


Umbratica
12. 10. 2017
Dát tip

No - gabi - škoda ,že můj dialog s Dodolou vlastně přestal ,dřív než začal.


dámy, váš dialóg ma zaujal, mám nad čím premýšľať, ďakujem


Umbratica
09. 10. 2017
Dát tip

Ono se to odvíjí od definice hmoty a vůbec od definic základních pojmů,se kterými fyzika a filosofie pracují jako jso prostor,čas a čtyři základní síly,které ve vesmíru působí.


Dodola
09. 10. 2017
Dát tip

Souhlas. Ještě poznámka: že hmota neexistuje, si myslí i fyzikové, aspoň ti progresivnější.


Umbratica
09. 10. 2017
Dát tip

Pokud by neexistoval determinismus,nemohlo by existovat nic. Existence je nerovnováha. Dokonalá rovnováha je smrt.Svět existuje jen a jen proto,že v něm jin a jang nejsou v rovnováze. Paradoxem je,že každý velký filosof se snaží rovnováhu najít. Může se k ní ale jenom přiblížit.


Dodola
09. 10. 2017
Dát tip

Umbratico, to, že hmota neexistuje, ještě nevylučuje těžký determinismus, kterému podléháme. Vyzrát nad ním je cílem, ať už cestou zdraví nebo nemoci. Buddhismus je jistě další cesta. Ale to už je spíš mimo téma.


Umbratica
09. 10. 2017
Dát tip

Člověk rozhodně není jen záležitost chemie. To je jen názor pravověrných materialistů,kteří dnes Boha nahradili DNA. My pravověrní budhisté si naopak myslíme,že hmota  vůbec neexistuje. Je to pouhá představa duše,která prochází neustálým převtělováním. - Myslím,že ten,kdo napsal scénář k filmu Matrix,vyjádřil budhistickou představu zcela přesně.


Dodola
09. 10. 2017
Dát tip

Reudigera Dahlkeho neznám, ale člověk je v podstatě chemická sloučenina. Málokdo dokáže nad těmi vzorečky vyzrát, i když je to cílem i pro zdravého člověka. Viz film Čistá duše podle skutečné události. O duševně nemocném matematikovi, nositeli Nobelovy ceny.


Umbratica
09. 10. 2017
Dát tip

Souhlasím s Dodolou. - Myslím si,že nemoci jsou vlastně způsobené životními příběhy. Není to jen můj názor,ale je to dnes jen menšinový názor. Zastávají ho i někteří doktoři.Například Ruediger Dahlke. Většina mainstreamových doktorů ho ale bere jako polopomateného odpadlíka od víry v chemii.


Ďakujem, Čudlo


Čudla
05. 10. 2017
Dát tip

Líbí /*


áno, Dodola, súhlas, hranice normality sú nedefinovateľné, ktovie, nakoľko je človek schopný, či ochotný, ovládať svoje emócie


Dodola
05. 10. 2017
Dát tip

Odvážné

Všichni máme "diagnózu", hranice normality jsou tak... pohyblivé, člověk je životem tolikrát donucen přehodnocovat


um,vďaka, že si sa podelila s vlastnou skúsenosťou...a ja tiež verím a oplatilo sa

tebe za hviezdičky, hanka


8hanka
05. 10. 2017
Dát tip

*****


Umbratica
05. 10. 2017
Dát tip

"Věřit na chorobu". - Vůbec nevím,jestli bych dokázala "věřit na chorobu",asi bych stále doufala,že se lidská duše dá nějakým způsobem změnit,že jen záleží na tom,aby člověk našel ten správný způsob.

Měla jsem v životě dvakrát co do činění s lidmi,kteří měli bipolární poruchu. Zatímco jeden se z toho kolotoče mánie - deprese jaksi až obdivuhodně dostal,druhý je na práškách,je v invalidním důchodu,chodí a mluví jako robot. - Stejná diagnóza,ale úplně jiné osudy.


nie nie som, Ľuboško, podarená je tá tvoja slovenčina - riačnická otázka - rečnícka...rada by som počula, ako vyslovuješ dvojhlásky ia ie iu ô :)


Kočkodan
05. 10. 2017
Dát tip
Gabi, ja dúfam, ze z mojich komentárov este vycerpaná niesi. To je skôr iba taká riacnická otázka, som si istý, ze nie. (mierny úsmev)

vďaka, Andelka


Andelka2
05. 10. 2017
Dát tip

Je to Tvůj úžasný Růst.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru