Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Případ Bárta aneb dobrý svazák ještě nezemřel

16. 10. 2017
3
19
1176
Autor
Movsar

O těch skutečných jitřičích atmosféry.

Dan Bárta, prý nejlepší zpěvák zdejších vod. Nevím, hudebně jsem negramotný, nikdy na mě ale žádný výrazný dojem neudělal. Až nyní. Ovšem ne svým projevem hudebním, nýbrž politickým.

V propagačním videu jakési iniciativy, jež si vytkal za cíl pohánět občany k volbám, svým typicky kašírovaným podáním vyjadřuje neklid nad současnou situací a utvrzuje diváky, že on rozhodně k volbám - právě proto – půjde. A že bude volit stranu, která nezíská potřebný počet hlasů, ale že to je nakonec druhotné, neboť to zásadní je jít volit.

Dělá se mi nevolno z těchto svazáků drmolících fráze o potřebě podílet se na věcech obce, aniž by cokoli skutečně řekli. Proti takovému panákovi má i Tomio Okamura co říct, i když s ním nemusí kdekdo souhlasit; jeho hesla alespoň do nikoho nezanášejí špatné svědomí, netváří se uvědoměle a neburcují po vzoru svazáckých hlídek. Více než z populistů, rasistů a různých jiných „istů“ je mi nevolno z takových Bártů, co se tváří rokersky, ale v jádru jsou to dobří občánci, takoví sviňáčci, co vás udají, když nesplníte zadání státu. 


19 názorů

Movsar
18. 10. 2017
Dát tip

to není vůbec pravdivé (poctivé nevím v jakém smyslu). není proto, že důsledkům globalizace senevyhne žádná země, natož tak malá země, jako je naše. 


upupa
18. 10. 2017
Dát tip

agáta: "My dovolili rozprodat tuhle zemi" - to je poctivé. To je pravda.


Movsar
17. 10. 2017
Dát tip

právě že on je vše, jen nehippie. svazáctví chápu jako přitákání systému. 


Movsar
17. 10. 2017
Dát tip

nevztahuju fenomén hippies k metafoře vitality a už vůbec ne chaosu. hippies je jistá alternativa ke konvencím, odvaha překročit hranice vytyčené systémem. a to mládeži dnes chybí: jsou pevnou součástí systému. a právě i ta iniciativa pojdtevolit je hybnou pákou systému, který potřebuje udržovat spor i skrze takové věci, jako je mediílní bitka na volební účet. 


jen ta souvislost mezi Bártou a hippies nějak není vidět...natož mezi Bártou a svazákem...:o) ale co už...


Gora
17. 10. 2017
Dát tip

asi vím, jak jsi to myslel s hipies, když ne chaos, tak živo by bylo:-)


Movsar
17. 10. 2017
Dát tip

hippies rozhodně neznamenají chaos, z čeho dovozuješ tuhle implikaci? 

ale vždyť zrovna babiš k volbám nijak nepohání, právě narozdíl od agitátorů typu býrty aspol. je dokonce dost možné, že babiš v sobě může nést více svobody než opačná strana. 

mladí lidé jsou konzervativní ne proto, že by chtěli něco skutečně změnit, ale z nedostatku fantazie. ostatně stačí se podívat třeba na mladé umění, které stagnuje. 


včera jsem cestou v autě poslouchal blok předvolebních šotů...trvalo to asi hodinu, velmi obskurní zážitek...:o)


Gora
17. 10. 2017
Dát tip

No, Bárta myslím už zas takový mladík není...na udavače ho netipuju.

Představa návratu hippies je úsměvná...větší chaos, než je nyní, by snad ani nenastal...a byla by větší legrace:-)


agáta5
17. 10. 2017
Dát tip

.. a nejhorší je, že jsem si všimla, že polovina národa ani nechce žádnou svobodu, líbí se jim Babiš a sankce a zákazy a jestli je to zloděj, neřeší... tak nevím...


agáta5
17. 10. 2017
Dát tip

asi to vyzní blbě .. zasednout a schůzovat... co maj ale dělat? Jít do ulic? V tomhe bordelu se těžko něco změní, když mladí nepůjdou schůzovat, do ulic a já nevím co ještě... my sedíme na prdelích doma a čumíme na to, my dovolilli rozprodat tuhle zemi.. každej jsme tu byl a mohl něco dělat ... co bys jim tedy poradil lepšího v dnešní době?  psát pamflety? k čemu?


Movsar
17. 10. 2017
Dát tip

zboro, když vynese městský soud nad vrahem, tayk přece nenřekneš, že bys rád viděl tu vraždu samotnou nebo alespoň jkejí eekonstrukci a spis, zda vše sedí.

jistě, někdy sahám k soudům takříkajíc polním a možná i v tomto případě jsem byl hnán jistou nesympatií k němu. možná jak se z něj dělá kdovíco a já v něm žádného rebela nebo absolutní vrchol nikdy neviděl. no a te´d tohle, přesně jako napsal aleš, je to ve stylu přemluv bábu. mě nepřemluví, ale rozsévá to, co je už tak na postupu: konzervativismus. už žádní hippies, jen uhlazení mladí lidé, co chodí k volbám a hlásí se k mládežnickýcm organizacím a schůzují.

díáky všem za čtení,


ten klip jsem neviděl...asi něco jako "přemluv  bábu", kde minule hráli Mádl s Issovou...dnes se za to asi stydí, ale o peníze jde až v první řadě, jak říká klasik.

...nic, co by souviselo se skutečnou tvorbou těch umělců...a Bátra je náhodou dobrej, že se nelíbí tobě, nevadí...


agáta5
17. 10. 2017
Dát tip

hm... mě sere, když se tady propíraj povahy někoho, koho člověk ani nezná.. tvorbu, život.

dan bárta je dobrej zpěvák, pracovitej člověk  a měl potřebu oslovit - třeba jen lidi, kteří ho poslouchají - aby šli volit. agitka prospěšná, protože třeba takovej mladej kluk ho bude tutově poslouchat víc než třeba okamuru

občánci, sviňáčci, co vás udaj? to jako fakt?


upupa
17. 10. 2017
Dát tip

Myslím, že známe osobnosti bývajú oslovované propagátormi, aby podporili myšlienku demokracie, lebo tá zjavne zomiera. Bárta iba prikývol. Asi ako keď športovec kývne na ponuku urobiť reklamu, na ktorej potom robí zo seba šaša. Za prachy!

Ani mňa Bárta nikdy nenadchol, ale nie len on, takých sängerov je oveľa viac. V hudbe panuje totalita. Kto tam už je, ten tam bude naveky a nikto druhý sa tam nedostane. Iba ak "za zásluhy".


Zbora
16. 10. 2017
Dát tip

Docela by mě zajímalo to video. Je težko hodnotit, když tady reaguješ na něco velmi konkrétního, ale neuvedeš zdroj. To pak můžeš být naštvaný sebelíp, ale nějak se to míjí účinkem. Navíc Tvoje tolik oblíbené tvoření soudů o charaktru člověka na základě nějaké povrchní informace o něm, je, nezlob se, typicky středoevropsky hospodské. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru