Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Testosteron

07. 11. 2017
5
5
1511
Autor
bixley

Nedávno jsem pro jednu firmu zabývající se zdravým životním stylem překládala z angličtiny článek „Sto způsobů, jak si přirozenou cestou zvýšit hladinu testosteronu“. Za každou radou následoval vysvětlující odstaveček s fotografií, někdy i odkaz na podrobnější informace na internetových stránkách.

            Objevovaly se tu různé cviky a posilování, ze sportů byl na prvním místě golf, hokej, bojové sporty, běhání do kopce, skákání. Doporučovaly se potraviny, které zvyšují hladinu testosteronu, jako například ořechy, červené maso, česnek, bobulové plody, cibule, vysoce kvalitní soli, oves, kořeny kopřivy, citrusové plody, granátová jablka, zázvor, mateří kašička, petržel, bazalka, dále vitamíny A, C, D, E, K2, některé minerály jako jód, bór, zinek, hořčík, byly tu i rady, čemu se naopak vyhnout, například pití kávy, většího množství piva, nedoporučovaly se sojové výrobky, cukr, rtuť, fluorid, chlór, bróm, margarin, objevilo se varování před vegetariánskou stravou. Jednou z rad bylo třeba chození na slunce nebo hodně kvalitního spánku.

Kromě potravin a vitamínů se tu odkazovalo na u nás nepochybně nesehnatelné výrobky, jako je Tongkat Ali, potom kořen sumy neboli všehoj ženšenový, Mucuna pruriens, kouzelná fazole, Icariin, který obsahuje škornici šípolistou, Reservatrol - ten ovšem může nahradit velké množství vinných hroznů, ashwagandha, také nazývaná zimní třešeň nebo indický ženšeň , šiladžit, což je horská pryskyřice, Fenugreek neboli výtažek z pískavice a tak dále.

                Nicméně některé rady mi přece jen připadaly trochu bizarní. Tak například rada číslo 25: Kácejte stromy. Zřejmě v Americe pro tuto činnost není třeba povolení. Snažila jsem si představit českého muže, který se chce řídit touto radou. Vyhláška z roku 2014 totiž povoluje kácet bez povolení pouze ovocné dřeviny na parcele vlastníka. Pro všechny ostatní dřeviny je potřeba povolení. Takže pokud dotyčný nemá zahradu a na ní ovocnou dřevinu, má prostě smůlu. Musí si vyhlédnout nějaký nejlépe ohrožený strom a podat u orgánu ochrany přírody, kterým je buď městský nebo obecní úřad, žádost o povolení ho skácet. Musí to pochopitelně náležitě odůvodnit a pravý důvod, totiž že si tím chce zvýšit hladinu testosteronu, tam logicky napsat nemůže. Vyrozumění s povolením či zamítnutím žádosti získá žadatel bezplatně přibližně v termínu 30 dnů. Dá se předpokládat, že za tuto dobu si už dotyčný muž zvýšil testosteron na základě nějaké jiné rady a o kácení stromu už nejeví zájem. Pokud je jeho žádost zamítnuta, obíhá úřady a je dost možné, že tato činnost se nepřímo rovněž postará o zvýšenou hladinu testosteronu, například tím, že bude běhat na úřadech do schodů (připomeňme si běhání do kopce).

            Rada číslo 32: běhejte bosí ve sněhu. Odstaveček o tomto způsobu zvýšení testosteronu je zakončen fanatickým výkřikem „Opravdu to funguje!“ Zase mám před sebou jakéhosi virtuálního adepta, který to chce vyzkoušet. Pochopitelně odjede do hor, protože čekání na sníh v Praze nebo jiném městě se v posledních letech v Česku rovná čekání na Godota. Pokud má štěstí a na horách je skutečně přírodní, nikoli umělý sníh, může si tedy zout boty a dát se do běhu. Jsou jen dvě možnosti: buď si zvýší testosteron nebo si pořídí omrzliny (popřípadě obojí).  Pardon, ještě existuje jedna možnost: zemře na zápal plic.

            A do třetice všeho dobrého - rada číslo 46: doplňujte ke stravě borovicový pyl. Autor dodává: Borovicový pyl je podle mého názoru povzbuzovač testosteronu číslo 1 všech dob. Jak ale borovicový pyl získat? Vylézt na borovici, nasbírat pyl a sníst ho? Nebo ještě lépe spojit s radou číslo 25 a borovici skácet? Kdepak, je třeba sehnat borovicový prášek, zpracovaný z pylu borovice čínské, který se získává ručním sběrem v březnu až květnu. A kde takový prášek sehnat? To už si daný muž musí zjistit sám.

 

 

 


5 názorů

bixley
31. 03. 2021
Dát tip

Přesně tak ta doporučení na mě působila, jamardi.


Jamardi
31. 03. 2021
Dát tip

Obchodníci jsou fikaní. Aby zákazník nemohl říct, že to nefunguje, v první řadě ho pošlou na borovicový pyl, protože málokdo to bude sbírat. A kdyby to někdo skutečně sbíral, řeknou, že právě on patří mezi těch 5%, jejichž organismus nedokáže míru testosteronu zvýšit. :) 


agáta5
08. 11. 2017
Dát tip

muhehehe


bixley
08. 11. 2017
Dát tip

Díky, věrná čtenářko...


Gora
07. 11. 2017
Dát tip

Pobavilo, bixley:-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru