Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Andrej na scéně

18. 11. 2017
5
3
580
Autor
Movsar

Já viděl zapřísáhlé vegetariány, kteří potom, co ucítili vůni kosteleckých uzenin, již nebyli s to odolat a snědli namístě kilo klobás. A sytili se pak denně lahůdkami, točený, kabanos i rio, žili pro své tučné pomyšlení a o nedělích si dopřávali Hermín. A šířili tu masnou zvěst o dobrém panu Andrejovi a byli neskonale šťastní.

Já potkal gamblery, kteří nemohli bez hry v automaty žít. A pak, divte se, pan Andrej do jejich temných životů přinesl jako dobrý anděl spásy světlo Účtenkovy. A ona jim byla co subutex heroinistům, až docela vystřízlivěli ze své hráčské noční můry a napříště již jen účtenkovkou byli živi. Stmelily se zas jejich rodiny, mnoho krásných chvilek strávili všichni ti dobří lidé u počítačů, kam zadávali kódy a těšili se na tučnou výhru.

Já viděl beznadějné opiomany, jimž droga byla vším. Pak ale dostali nabídku pracovat na makových polích pana Andreje a oni šli a v potu tváře dobývali ještě nezralý mák; tam moc se těšili na práci. A byli neskonale šťastní a i když o něčem takovém, jako je politika, do té doby neslyšeli, náhle byli proměněni a volili srdcem Jeho.

Já poznal hokynáře, co láteřili nad evidencí tržeb, nenávistí vysílené a nešťastné postavy trhu. A byl jsem přítomen jejich obrácení, když se jim dostalo všech odpovědí pana Andreje v Jeho knize knih. Vskutku pak již nikdy nevypustili křivého slova a s láskou pečovali o svá elektronická zařízení a žádného zákazníka nenechali odejít bez účtenky.

Já potkal se s básníky a vůbec psavci, kterým do zápisníků kanuly slzy, jak nemohli nalézt inspiraci. Pak jim někdo z lidí dobré vůle dal Jeho knihu knih. Byl to dar z nebes, říkali pak mnozí. Kam se hrabe Kundera, Hrabal, Holan, Skácel… dodávali další. Náhle přišla k nim inspirace, byli obdarováni nejlepším ze spisovatelů, políbeni múzou múz. A i když nikdy nemohli dosáhnout Jeho úrovně, česká literatura dík Němu získala zástup skvělých duchů.

Já rozmlouval s historiky, kterým české dějiny byly k pláči. Pak kdosi mezi ně rozšířil dobrou zvěst, že totiž pan Andrej vede kroniku na sociální síti. Tu se začaly množit hlasy, že se objevil nový Kosmas, ba co víc, že Kosmas již byl překonán, že tato země našla nejskvělejšího ze svých kronikářů.

A dostaly se ke mně zprávy, že na katedrách filosofie nejlepších univerzit světa se neohegeliáni opět dostali ke slovu, ba co víc, že jim byl předán klíč k všemu vědění, neboť přišli se zprávou o již definitivním konci dějin. I Fukuyama doznával, že teprve nyní se objevil onen poslední člověk, že teprve nyní byl uskutečněn absolutní duch a dějiny završeny, a to v postavě Jeho, pana Andreje.

Prosím, šiřte tu dobrou zvěst a dojdete štěstí.     


3 názory

Yan73
20. 11. 2017
Dát tip

Jsem to dočet a štěstí ze mě sálá...


agáta5
19. 11. 2017
Dát tip

se z tebe picnu :))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru