Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Novej Ford v Lipinách

10. 04. 2002
4
0
2347
Autor
houmles

Recenze konzertu ze kterého jsem se právě (po týdnu) vrátil..

Na začátku byla jen chuť něco dokázat a pár chlapů, kteří se díky šťastné náhodě dali dohromady. Následovalo několik dlouhých roků v garáži bubeníka Standy, aby z ní začátkem letošního roku vyjela jedna z nejlepších budoucích stálic našeho hudebního nebe. Ano, jedná se o kapelu Novej Ford, hrající v klasické sestavě o jedněch bicích, pěti kytarách, z toho tří elektrických, dvou basovkách šlapajících v nemilosrdném rytmu a střídavě se doplňujících, dechové sekci jednoho pozounu, trumpety a tenorsaxofónu - a věřte že nástrojů se chopili po čertech dobří a ostřílení muzikanti, namátkou Josef \\\"Pepa\\\" Marvánek, hrající dlouhá léta v uskupení \\\"Syrová kobliha!\\\" - a hlavně o magických a k omezovači vyšponovaných čtyřech taktech.
Snad mi laskavý čtenář promine, že se zde nebudu zabývat akustikou vesnického zábavového sálu, zrovna tak jako mě ani v nejmenším neláká šťourání se v poměrech dívek a mladíků tamtéž. Zde jde pouze o hudbu. A ta, věřte nebo ne, je po vypití několika půllitrů dobře vychlazeného, správně ošetřovaného a ještě lépe točeného piva populární Plzeňské značky Gambrinus, podávaného jistou rukou místního hostinského (jméno si již nepamatuji, snad mi odpustíte) opravdu nabušená. Kapela jako by procházela všemi žánry, které již byly zformovány, aby s přesností dobře mířené komety zakotvila u břehů stylů, které budou objeveny nejdříve za deset, ale spíše patnáct let. Motor žene hudbu na plné obrátky a nenechává nikoho na pochybách, že se sem mladí lidé přišli především bavit. To se odráží především v kotli pod publikem, do kterého kapela hrne jeden flák za druhým, v kotli to vře a bublá, zkrátka opravdová soda. Rekordní nasazení je cítit hlavně z vokálního projevu frontmana Kamila Beránka. Snad v celé historii klasické opery, ba ani v nejkrvavějších Shakespearovských historkách, nenalezneme postavu tak tělesně zuboženou a duševně poníženou, jako je Kamil.
Po otřesném zážitku, kdy si dva opilí fanoušci rozřežou lahvemi obličej, Kamil naráz ztrácí hlas a po menším intermezzu, kdy basový duet zkouší sladit své nástroje, Kamil hrdinně zvrací do publika. Lidé aplaudují a málokdo si uvědomuje vážnost situace. Celou záležitost řeší až rychlý příjezd záchranné služby a po sepsání protokolu a jiných náležitostí, jako je identifikace všech zúčastněných řidičem pohotovostního vozidla, konzert končí bujarou bitvou, do které se zapojí celý zbytek kapely. Při této šarvátce jsem bohužel utrpěl menší zranění, a tak jsem se probral až během převozu do Pelhřimovské nemocnice. Naštěstí řidič měl volant (pravděpodobně) pevně ve svých rukou a ošetřující lékař byl taktéž velmi dobře instruován. Dojeli jsme včas.
Nový forde, díky za svezení!

sidonia
18. 02. 2006
Dát tip
kecas vole:))))) dobry no:))) mas dobrej styl psani, cte se to jedna radost nuz do masla, nebo tak nejak *t

Aki
17. 04. 2002
Dát tip
dost dobrý, bezdomovče, dost dobrý... až založím nějakou kapelu, chci, abys mi kritiky psal jenom ty :o) *

Taky jsem hrál vesnické zábavy.Málokdy jsem byl střízlivý. Nejde to.

Nuitík
11. 04. 2002
Dát tip
hle, teď jsem byla na konzertu...zvracela jsem do publika a rozbitou lahví od piva, které jsem nepila pořezala jsem pět lidí, teď sedím v cele... "pěkná" atmosféra...*

Cirilla
11. 04. 2002
Dát tip
Není nad poetické autentično :o)*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru