Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Výborný argument 3

28. 11. 2017
0
0
629

Výborný argument 3

V interview pro časopis „Téma“, z roku 2016 1, odpověděl psychiatr Cyril Höschl na otázku, proč by i po reformě psychiatrie měly existovat psychiatrické nemocnice takto:
Jedním z platných argumentů je, že řada pacientů je takzvaně nepropustitelná. Nabídnete-li jim, aby odešli, nechtějí. Zvykli si tam a venku se nevyznají.

Čili psychiatrické nemocnice se mají provozovat, tj. stát do nich má lít miliardy, proto, že to nepropustitelný psychiatrický pacient, tj. někdo kdo nemá vůbec žádnou moc – nemá peníze, politickou funkci ani autoritu – chce.
Představme si, že by ty nejmocnější osoby – premiér, prezident, ministr zdravotnictví, největší boháči, nejúspěšnější podnikatelé, nejrenomovanější vědci, nejuznávanější umělci – že by někdo z nich začal požadovat, aby psychiatrické nemocnice byly zrušeny a nahrazeny komunitní psychiatrií. Řekl by pak Höschl: „Když to taková významná osoba chce, je to platný argument?“. Asi ne…
Představme si petici několika takových osob. Opět bez jakéhokoliv argumentu; jenom, že to chtějí. Řekl by Höschl, že je to platný argument? Asi ne…
Představme si, že by premiér nebo ministr zdravotnictví řekl, že chce zachování psychiatrických nemocnic. Bez jakéhokoliv argumentu, jenom že to chce. Höschl by s ním tedy souhlasil, ale asi ani v tomto případě by neřekl, že to, že to premiér/ministr zdravotnictví chce, je platný argument. Pochopitelně: Nikdo rozumný nepovažuje za důvod ke státní intervenci, tím spíš tak drahé jako je provoz psychiatrických nemocnic to, že to mocný politik – nebo kdokoliv jiný – prostě chce.
Ovšem když chce zachování PN naprosto bezmocný chronický psychiatrický pacient, je to platný argument. Mělo by být po jeho.

Závěr: A těmto lidem jste dali moc autokraticky rozhodovat o lidských životech…


P. S. „Argument vůli nepropustitelného pacienta“ má být „jeden z platných“. Fakticky je ale jediný; v interview Höschl uvedl už jen toto:
 Dalším argumentem je dostupnost medicínské péče, která je v léčebně koncentrovaná, zatímco v komunitě může být méně dostupná.
- To už tak bývá, že v nemocnicích, a koneckonců i v zařízeních sociální kontroly maskovaných jako nemocnice, je dostupnost medicínské péče větší než v komunitě. To ale není důvod tam bydlet.

P. P. S. Důvodem pro zachování psychiatrických nemocnic jsou pochopitelně násilné hospitalizace.

 


1) zde: http://www.hoschl.cz/?pag=27&bottom=1300&limit=100&lang=cz
1312. Deprese je v genech, ale… Rozhovor pro časopis Téma, 15/2016, str. 22-27. ISSN: 2336-4815.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru