Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ZE ŽIVOTA JEDNÉ PÍSMAČKY

27. 12. 2017
14
35
1072
Autor
srozumeni

Asi to není povídka.... To by tam asi musely být nějaké přímé řeči.... No, však pochopíte, až přečtete.

Někdy těžko rozpoznala, jestli jí někdo do kritik pod dílem napsal něco vážně, nebo to myslel ironicky. Byla na písmáku pár let a zažila už ledacos. Jasná nařčení typu ,,zase ty diagnózy", nad tím dokázala mávnout rukou. Hlavně proto, že v tom nebyla sama. A také proto, že to bylo vždy napsané jasně, jedovatě, srozumitelně. Daleko větší problémy jí vždy dělaly kritiky od lidí, kteří byli intelektuálně na výši, uměli se vyjadřovat, byli sečtělí a byli obdařeni i notnou dávkou filozofického myšlení. Prostě všechno to, co jí chybělo. Proti těm si vždy připadala tak nějak bezmocná. Občas se stalo, že pak správně nepochopila, co autor svou kritikou myslí. Někdy to bylo způsobeno přehnaným vypisováním různých myšlenkových pochodů konkrétního kritizujícího autora. Někdy se to prostě jen zkreslilo tím, že psaná písmenka neumějí vyjádřit emoce a tón... A někdy na to prostě opravdu nestačila svou mozkovou kapacitou. Za jeden nejvtipnější moment svého působení na písmáku považovala historku, kterou dávala vždy k dobru, když někomu zvenčí vyprávěla ,,o svém psaní" . Ne že by to své psaní nemyslela vážně. Naopak. Však si také občas přečetla v kritikách pod svými díly, že je to zase moc vážné, dojemné atd. A že to není povídka, jen taková vyprávěnka ze života zoufalce. Když pak jednou napsala volné verše ,,Bouřka za oknem a chaos v duši", překvapilo ji oslovení a dotaz, zda se to může vytisknout v poetickém časopise. Samozřejmě souhlasila a výtisk časopisu obdržela. Pozorně si přečetla velmi podrobný rozbor své básně od renomovaného básníka. Vůbec nechápala, o čem že vlastně báseň pojednávala. Tedy, podle něj. Sice to vždy vyprávěla jako rádoby veselou historku, ale v skrytu duše se vlastně možná styděla za svojí literární nevzdělanost. U jiné své básně dostala dva výběry. Jediné za svou dosavadní kariéru. Těch si moc vážila. Ale sama na celé básni za nejzajímavější považovala název. ,,Věnuj mi kousek tvé samoty". Jak výstižné u básně o autistovi. Jindy pak sama některá svá díla shazovala, možná tím chtěla zamaskovat svou neobratnost. A i přesto, že dílko někdo chválil, nedokázala vlastně tu chválu přijmout. Asi se bála, aby nevypadala moc ješitně. Někdy je těžké někam zapadnout.

35 názorů

srozumeni
07. 02. 2020
Dát tip

Děkuji ,,za podpis".


Entropia
05. 02. 2020
Dát tip

"Daleko větší problémy jí vždy dělaly kritiky od lidí, kteří byli intelektuálně na výši, uměli se vyjadřovat, byli sečtělí a byli obdařeni i notnou dávkou filozofického myšlení."

Podepisuju.


Vampirelord
09. 05. 2019
Dát tip

Já si myslím, že není třeba někam zapadnout. Já jsem vždycky nějaké pozitivní ohlasy na moji "tvorbu" bral jako bonus. Vždycky jsem se chtěl z něčeho vypsat..z bolesti, naděje, lásky... a pomáhalo mi to...a když se to někomu nelíbilo...jeho volba....Ale napsala jsi to hezky :-)


Lakrov
10. 01. 2018
Dát tip

Spíš než povídka to ze začátku působí jako takový "písmácký povzdech",  ale naštěstí si to tuhle náladu (jak se zprvhu obávám) dlouho neudrží  a přejde to do polohy jakési zpovědi.  Líbí se mi, jak je to psané ve třetí osobě (ačkoli zjevně "o sobě")  a jediné co mi trochu chybí, je nějaký optimistický závěr tvořený třeba  jedinou větou; závěr, který by čtenáře ujistil, že -- ač je to celé psané  v minulém čase (jinak by to napsat ani nešlo)  -- to není jen shrnutí skončivší minulosti.  


......vše............ jen to dobré...............celé tvé rodině


srozumeni
31. 12. 2017
Dát tip
Black... Děkuji a přeji všechno dobré v novém roce.

rozumím........................*/***


srozumeni
30. 12. 2017
Dát tip
Jo, tomu rozumím. Asi máš pravdu. Prostě psát citem, jako doteď. Řekla bych i srdcem, ale to mi přijde jako klišé. Díky.

CHT
30. 12. 2017
Dát tip

třetí osoba je naprosto v pořádku. třeba postoupíš k tomu, že ze "třetí osoby" vytvoříš literární postavu se svým vlastním životem, třeba to tak nechceš. Z toho vyplývá známá pravda: jen Ty a jen Ty, sama jediná na v celém Vesmíru kráčíš po Této cestě, posvátná.

Dobrý básník to ví a nemusí o tom mluvit, natož "básnit". Pak je správně, že rozbor od člověka, který o tom nemá ani páru, ti připadá směšný.

podle mého pokud z tvých textů bude jako doposud cítit poctivost, o žádné literární frčky stát nemusíš, snadno se nám totiž může stát, že z té cesty sejdeme jak oslík za mrkví na provázku.


srozumeni
29. 12. 2017
Dát tip
Díky za návštěvu. Je to tak.

Ozzozorba
29. 12. 2017
Dát tip
Nejhorší je lhostejnost. Tedy bez reakce nebo akce.

srozumeni
29. 12. 2017
Dát tip
Jé, to je krásné čtení. Děkuji !!!

Diana
28. 12. 2017
Dát tip

Pro mne je obětavost, laskavost a porozumění nad všechny diplomy světa. Není nic potřebnějšího  pro naši  (a vlastně každou) společnost , než je láska k bližnímu. Kdo to jen trochu chápe, váží si tvých textů nad jiné. Myslím, že mluvím i za ostatní Písmáky. Velice si tě vážíme a čteme každé tvoje slovo s úctou a obdivem. Díky, že jsi jaká jsi. Takových vzorů je potřeba! **********


srozumeni
28. 12. 2017
Dát tip
Jo,jo.

za tú tretiu osobu sa aj tak neschováš a textu to iba ublíži...tak nabudúce, hlavu hore a ja ja ja, dobre? :)


srozumeni
28. 12. 2017
Dát tip
(Tak nakonec zase jediná já nic - chi,chi.)

Gora
28. 12. 2017
Dát tip

Jak to vidím já, Jiřinko, jsi slušná a hodná. Hezký Nový rok  tam k vám:-)


srozumeni
28. 12. 2017
Dát tip
Jo a jdu to tedy změnit na svou klasickou oblíbenou miniaturu prozaickou...

srozumeni
28. 12. 2017
Dát tip
Děkuji všem za odezvu. Ta třetí osoba je možná proto, že se za tu první nepatrně stydím...:) A musím věci uvést na pravou míru: Teď, když to celé znova čtu a i ty reakce, mám pocit, že jsem se dopustila zkreslení situace, nechtěně. Já si toho zveřejnění básně v časopise také hodně považovala a ten rozbor té básně asi nebyl špatný. (Přiznám se, že jsem si to teď našla v soukromých zprávách). A asi jsem tomu s odstupem času rozuměla trochu víc - Co tím vlastně chtěl (ne básník) ale kritik říct. Nechtěla jsem, aby to vyznělo, že znevažuji práci toho kritika, spíš mi na tom přišlo komické až smutné, jak jsem ,,blbá", že to v tom také nevidím. Vlastně jsem měla i pocit, že si to vlastně ani nezasloužím, když tomu pořádně nerozumím.....Tak se na mě nezlobte a mějte hezký předsilvestrovský čas.

upupa
28. 12. 2017
Dát tip

Jednička za odvahu priznať sa!

Návrh: Však normálne tomu nezrozumiteľnému kritikovi napíš, že čo to ako malo byť? Presne mu napíš, čomu nerozumieš. Ručím ti za to, že často ani sám nebude vedieť, ako to myslel.


Lerak12
28. 12. 2017
Dát tip

Taky nesdílím tu třetí osobu, ale jinak dobrý začátek!


Kočkodan
28. 12. 2017
Dát tip
Také si myslím, že jsi dobrá vlastenka. (zapadlá) ;-)

a2a2a
27. 12. 2017
Dát tip Entropia

A ještě dodám, že sám mám tendenci více chválit než hanit, a myslím si, že tím nic nezkazím, protože tam, kde je to zapotřebí, umím napsat, co se mi nelíbí. Navíc snad téměř každý zde časem pochopí své možnosti a umí číst mezi řádky, jak vlastně je velká chvála a naopak, jak hluboká je nepříznivá odezva, co je dáno osobními sympatiemi a nutkavostí oplácet a co pocitem zneuznání nebo jakési osobní animozity.Většina zdejších autorů, velká většina asi žádnou knihu nikdy nevydá, možná svépomocí, pak je zde řada autorů, kteří asi také knihu nevydají, třeba jen proto, že si nevěří a nevyvíjí potřebné úsilí, nebo je odradí první odmítnutí, a přesto jsou jejich texty zajímavé a přínosné, jednak obsahem, způsobem myšlení a často nápaditými obrazy a metaforami. A ke cti Písmáka dlužno dodat, že zde vyrostla slušná řádka autorů, kterým už ve slušných nakladatelstvích vyšly knihy. Jen v redakci poezie je jich celá řada a já sám mám doma knihy od jedenácti zdejších autorů, a to určitě zdaleka ne ode všech.


vadí mi tá 3.osoba

inak*


a2a2a
27. 12. 2017
Dát tip

Za sebe mohu napsat, že nejobtížnější je uvěřit kvalitě vlastních textů. Písmák,stejně jako mnohé jiné nejen literární servery jsou plné různorodých reakcí a čím dál více zlobných. Jako východisko spatřuji v tom, že soukromě v emailech požádám autory, o kterých vím, že již vydali knihy a jejich práce byly otištěny v renomovaných časopisech, jako jsou Host nebo Weles, aby mi věci posoudili. Oni o totéž někdy požádají mně  a tím, že si jejich práce cením a že jsou otevření bez vedlejších úmyslů, relativně snadno přijímám výtky a občasná protichůdnost mne i dokáže povzbudit.


srozumeni
27. 12. 2017
Dát tip
Díky.

Čudla
27. 12. 2017
Dát tip

Souhlasím. /*


srozumeni
27. 12. 2017
Dát tip
Tak vítej v klubu. Díky.

Naprosto a jednoznačně ti rozumím.


srozumeni
27. 12. 2017
Dát tip
Zdendo, díky.

srozumeni
27. 12. 2017
Dát tip
Děkuji!!!

Gora
27. 12. 2017
Dát tip

Sem jsi zapadla skvěle.

A kdo o sobě a dílkách nemá pochybnosti:-)? Jsem ta první...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru