Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Artefakty

Výběr: a2a2a
28. 12. 2017
8
4
370
Autor
Atacaminus

 

 

 

Probouzíš se brzy jako kukačky

aby pozvedly svá pírka a měsic

se tak mohl vrátit zpátky na oblohu

 

voda rampluje po parapetu

noutbuk sedí na stole

nedokoukaný film pauzuje

kocour se stydlivě převaluje po klaviatuře

každý jednotlivý tón se promění

v písmeno padající do psacího stroje

 

zatímco volné verše dál bobtnají

venku skromně vrcholí festival

zítra se vrací rodiče

 

 

 


4 názory

Báseň se snaží o jistou civilnost (hlavně druhá sloka) a zároveň o živoucí metafory trochu ve stylu Václava Hraběte (první sloka). Konec při opakovaném čtení působí svou nedořečeností. Ve druhé sloce mě ruší výrazy "noutbuk", "nedokoukaný", "pauzuje", nepřipadají mi příliš poetické a tak celý začátek druhé sloky oslabují (alespoň v mém vnímání). Prostě místy je té civilnosti na můj vkus až moc, ale chápu, že podobný typ poezie je dnes vcelku oblíbený. Kontext tvé tvorby na rozdíl od a2a2a neznám a tak jej nemohu zhodnotit a nemohu posoudit ani oprávněnost zařazení do výběru. S jistými (snad alespoň trochu srozumitelně popsanými) výhradami přidávám i tip. F.V. 


a2a2a
28. 12. 2017
Dát tip

Dávám výběr, protože jsem četl i tvé předšlé verše a rozhodně chci na ně tímto způsobem upozornit.


a2a2a
28. 12. 2017
Dát tip

I když si poslední sloku vysvětluji možná jen po svém, faktem je, že mi to umožňuje, nabízí a to je dobře. I jinak báseň působí formálně úhledně, první sloka hezká lyrická s neotřelým využitím měsíce, ve druhé rytmicky poskládané ranní okamžiky, snad mám jen u kocoura pocit, ale neumím to řádně odůvodnit, že na mne působí klišovitě, snad proto, že kočky jsou symbolem domácí pohody, ale je to jen pocit. Příjemná momentka.


Lerak12
28. 12. 2017
Dát tip

Pěkný výběr artefaktů všedního dne. Oslovilo.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru