Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Inverze

Výběr: Lyryk
02. 01. 2018
15
21
1378
Autor
Umbratica

 

 

 

Inverze

 

Když opilý dým

zakopává o komín

z šedého jezera

trčí jen půlstromy

a bóje střech

se houpou nad oblaky

 

Nahmatáš kliku od hospůdky

hnědouhelné šero střídá

světélkující nikotin

vyhmátneš v mlze matnou židli

a podle hlasů

rozpoznáš koho kam pozdravit

 

Už jste tu všichni na svých místech :

mariáš - kulečník - rezavé šipky

půllitry - tácky - modrá tráva

uprostřed stébel vždy popelník

 

Tak plyne váš čas

v rezignovaném polospánku

pod duchnou s prachovým peřím

než za kamennou zdí

jenom pár kroků od putyky

usnete brzy navěky

 

...Ale když najednou

nehybné mraky rozptýlí průvan

a na stěně se v rámech zjeví

neviditelné obrazy

i bodrý nápis "To chce klid"

když kdosi cizí napolo slepý

zamrzne zmaten ve dveřích

vykřikneš zlostně proti stínu :

" Sedni si nebo nám vyneseš spaní ! "

a otíráš si roztřesenou dlaní

napěněný knír

 

 

 


21 názorů

Umbratica
15. 01. 2018
Dát tip

Yane,

trošku to možná připomíná tu tvou básničku a pijících a kouřících starých dámách,které ne a ne umřít.


Yan73
11. 01. 2018
Dát tip

Líbí, výstižné Y.


Štírka
04. 01. 2018
Dát tip

Ten začátek jsi Ty... a pak se padá do hospůdky.... Někdo tam utlouká čas... Permanentně... a vzniká dojem, že lehce plyne v prostoru, zaplněném známými tvářemi.... Člověk chce být klamán. Pravda bývá tvrdá....  Popis s drsným koncem.... začátek zaplněn něčím, co vnímá jen určitá skupina lidí... Je to dobře pokombinováno. T*


Lnice
04. 01. 2018
Dát tip

první sloka je oopravdu nádherná...


Umbratica
04. 01. 2018
Dát tip

Lyryku,

moc děkuji za výběr,ale pokorně přiznávám,že co se volného verše týče,rozhodně dokonalá nejsem. Snad jen v alexandrínu bývám dokonalá,ale bohužel tu není žádný Otokar Březina,aby se mnou odstraňoval ty poslední chybičky,které snad ještě dělám. Takže se v blízké budoucnosti budu raději držet verše volného,protože,co se toho týče,je tu hodně lidí,kteří mi pomoci mohou. Možná se za nějaký čas volný verš psát naučím.


Umbratica
04. 01. 2018
Dát tip

Dodolo,

ale mezi putykou pro štamgasty ve Vyhnálově a nebo někde na okraji Prahy,kam už nezavítá tolik turistů,spočívá jen v tom,že Vyhnálov se opravdu v zimě halí do hnědouhelného závoje. Jiný rozdíl nevidím,protože lidská rigidita pod heslem "Smrádek a teploučko a - jenom žádné změny ! " je všude stejná.


Lyryk
04. 01. 2018
Dát tip

Ta vstupní strofa je blízká dokonalosti! .-)


Umbratica
04. 01. 2018
Dát tip

atkij,

idea básničky je jednoduchá a spočívá v tom,že většina lidí má ráda svůj smrádek a teploučko i kdyby je to mělo život stát. V mlze ani pořádně nevědí,co se kolem nich děje,ale žádné změny nechtějí. Každý kverulant jako já s tím mívá dost velký problém. - Vždyt' ta postava ve dveřích putyky,která pouští dovnitř průvan ,jsem já.

 

čudlo,

moc děkuji za hvězdičku.

 

Leraku,

když jsem kdysi dávno ještě sledovala Tv,tak v jedné hospodské reklamě na pivo byl slogan : "Kam bys chodil ? Celý svět sem přijde za tebou. " - To bych ale ráda věděla,který ze štamgastů by zrovna o tohle stál.

 

Evženie,

já ani tak nekritizuji hospodu jako spíš lidičky,kteří velmi ochotně zamrzli ve svém stereotypu. Při nákupu v supermarketu na malém městě vídávám často břichaté pány,kteří před sebou tlačí na malém vozíčku 2 - 3 basy piv. - Doma u TV jim nikdo cigarety zakazovat nebude.

 


Hospoda byla hospoda a kumu se to nelíbilo, mohl být venku.

Dnes je to obráceně a ještě nekuřáci venku nadávají kuřákům.

Hlavně, když se pohostinství u nás vylepšilo zavřením hospod. 


Dodola
02. 01. 2018
Dát tip

Ale jo, třetí sloka je napsaná dobře, vnímání čtenářů je mnohorozměrné, stejně jako obrazy v básni obsažené. Pochmurná atmosféra dědin, kde veškerý "společenský život" se odehrává přesně takto. Možná v plesové sezóně i ve školní tělocvičně, kde se pak druhý den z vydřených parket zametou konfety.


Lerak12
02. 01. 2018
Dát tip

Já s třetí slokou nemám problém. Tvé verše jsou pěkné, průsvitné.To zmačknutí hospodské kliky je jako lehký dotyk vyjadřování se  (atmosfery) Gory. Pěkné. Velmi pěkné! Švejkovské rčení a "domáckost" hostů, fakt věrohodné. Viděl jsem kdesi i nápis ve štukové rozetě, nad hospodským portálem. "Vítej. Jen zde můžeš být člověkem!" 


Čudla
02. 01. 2018
Dát tip

/*


atkij
02. 01. 2018
Dát tip
Teda moooc se mi libi vstup do basne. Zajimava je i urcita minipointa ve sloce tak plyne vas cas ...nez za kamenou zdi ... usne brzy naveky ...

Umbratica
02. 01. 2018
Dát tip

Uznávám,že třetí sloku jsem asi nenapsala dobře. Měla jsem na mysli to,že štamgasti jsou vždycky v určitém zákoutí hospůdy. Jeden za mariášnickým stolem,druhý u kulečníku,třetí u šipek atd. Asi jsem to doopravdy nenapsala dost logicky. - Pokud se básnička udrží,pokud se bude více čtenářům líbit,ještě pouvažuji,jestli třetí sloku nějak neupravit.


Gora
02. 01. 2018
Dát tip

Rozumím, v básničce oslovuješ kulečník, popelník atd...

Jen mi to tak cvrnklo...


Umbratica
02. 01. 2018
Dát tip

Goro,

každá báseň se dá napsat a přepsat mnoha způsoby. Jistě by to šlo napsat i tak,jak to navrhuješ ty. Možná je to u mne takové klišé pořád oslovovat svého hrdinu. Promiň mi to,mám ke svým hrdinům intimní vztah jako spisovatelka,která vytvořila své postavy nebo postavičky.


Umbratica
02. 01. 2018
Dát tip

Díky,Diano,

tebe bych v té putyce rozhodně nikdy ani nehledala. Myslím,že bys inverzi řešila stejně jako ji řešívám já a sice výstupem na některý z vysokých kopců nad dědinou. Jak to vypadá v putyce,o tom píšu jen po paměti,ale popis situace v naší dědině ,co se dýmu týče ,je naprosto realistický. Někteří lidé totiž budou vždycky topit hnědým uhlím,protože je nejlevnější.


Gora
02. 01. 2018
Dát tip

Také bych nevydržela:-), zde bych možná neoslovovala, ale pokračovala ve vyprávění - oni:-), ke konci máš zas - /oni/se zjeví...ale ber mne s rezervou, neodborníka...

Už jste tu všichni na svých místech

Tak plyne váš čas

 


Diana
02. 01. 2018
Dát tip

V takové putyce bych nevydržela ani minutu a tak díky alespoň za to dokonalé vyobrazení a za tu hmatatelnou atmosféru :-)))**********


Umbratica
02. 01. 2018
Dát tip

Kočkodane,

kdysi jsem prostředí,které zde popisuji ,tak trochu znala,ale to už je minulost. Jak vidíš můj popis putyky je už zastaralý. Slyšela jsem v rádiu,že dneska už je ve všech lokálech křišt'álově čistý vzduch. Jen těm pravičákům se to pořád nějak nelíbí. Prosazují svobodné právo každého člověka umřít dřív.


Kočkodan
02. 01. 2018
Dát tip
Pri tak presném popisu zacínám mít podezrení, ze se na Písmák pripojujes v nejakém senku, ne v knihovne, jak nám tvrdís... ;-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru