Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Modely české svatosti

11. 01. 2018
3
5
924
Autor
supizmus

   Již nějaký ten pátek se jako přípravu na volby prezidenta ČR modlím ke svatým patronům naší vlasti, příp. k těm, o nichž se jako o svatých dá uvažovat. A jsem poměrně překvapen, že dějiny české "hagiotvorby" by se daly ve zkratce nazvat jako velmi účinná továrna na mučedníky - počínajíc sv. Ludmilou a sv. Václavem a konče našimi současníky Janem Bulou či Josefem Toufarem. K mé velké radosti mezi těmito krví smáčenými osobnostmi vystupují i reprezentanti obyčejného života řeholního (sv. Anežka), rodinného (sv. Zdislava), poustevnického (sv. Ivan) či kněžského (sv. Jan Nepomuk Neumann). 

   Coby člověk plovoucí na pohodlném povrchu konformního života, tak prudce vzdáleného od jakéhokoliv ideálu svatosti, si absolutně netroufám odhadovat, jaký model svatosti je platným pro naše končiny v současnosti. Jen pevně věřím, že se opět nerozjede ona výše zmíněná "továrna".


5 názorů

Souhlasím se Safiánem v tom, že svatí bývali produktem jisté církevní (ale nejen její) propagandy. Legendy mají často ke skutečnému životu svatého jen velmi volný vztah, pokud lze o něm vůbec něco určitého či neurčitého říci. Jsou i svatí, kteří nikdy nežili. Tím zájmem v pozadí mohlo být třeba etablování státu a vládnoucí dynastie (sv. Václav jakožto patron přemyslovské dynastie a posléze českého státu). Kdo se chce poučit v těchto otázkách, může si přečíst např. epochální monografii Dušana Třeštíka Počátky Přemyslovců (NLN, Praha 1997). Tolik pohled nedostudovaného historika.

Od textu s názvem "Modely české svatosti" jsem ovšem očekával poněkud více než dva odstavce vydávané za "úvahu". 


Safián
13. 01. 2018
Dát tip

Oni i ti dřívější svatí byli produktem propagandy a byli blahoslaveni nebo svatořečeni ve jmému něčích zájmů.


zvedavec
12. 01. 2018
Dát tip

Súhlasím s Dodolou, otázka, či naozaj medzi nimi nie sú svätí, alebo len nik o nich nevie, je doba hromadných oznamovacích prostriedkov a účinnej propagandy, ktorá vyrába "svätých" zo špinavcov a očierni, koho chce. 

https://www.youtube.com/watch?v=6nMKhuN-Htw

 


CHT
11. 01. 2018
Dát tip

oficiální seznamy západní církve jsou málo.

nebuďme mučedníky dřevěného myšlení

denominace nedenominace


Dodola
11. 01. 2018
Dát tip

Ta továrna už je dávno rozjetá, jen ti mučedníci nejsou nijak svatí. Jsou to prostě ti, kteří už nestíhají vražedné tempo technického a ekonomického "pokroku". 

Co se týče modelu svatosti, je mi sympatický svatý Prokop. Ostatně s čertem se celé lidstvo snaží orat už od svých počátků a ani nám nepřijde, že se situace dávno obrátila a čert pokroku mnohdy orá s námi.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru