Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O trampech

20. 01. 2018
6
17
876

Nic veselého to nebude, spíš hořké vystřízlivění z ideálů, které mnohým do hlavy nasadili trampové. Ale stačilo prožít nepříliš chtěnou příhodu, ve které se zalesklo několik významných poznávacích znaků a vše se zhroutilo.

Přitom jsme ještě před krátkým časem byli trampové bez výtky, já, Průša a Růžena, které jsme na její přání říkali Róza. Všude jsme chodili spolu, a to je první znak trampů, tedy že všude chodí spolu. A když jsme se pak s Růženou do sebe zamilovali, bylo stále vše  trampsky v pořádku. Průša však začal být rozmrzelý a občas jsem při drnkání u táboráku zjistil, že mi někdo přestřihl strunu. Máme tu další znak trampů, totiž že ze žárlivosti ničí hudební nástroje.

Rózo, Rózo, květino trnitá, proč jsi mi to udělala?! Průša dosáhl svého a Růženu mi přebral. Smutek jsem přebíjel tajným poškozováním zipů na Průšově spacáku, ale to je prakticky stále ten předchozí znak, nic nového.  A co jsem cítil, když se Růža platonicky zamilovala do Wabiho Daňka a dala Průšovi košem, ve kterém byly zachovalé kopačky? Přiznám se, byla to škodolibá radost... a pozor, to zde máme další znak trampů, a není to nic lichotivého.

Šlapeme po dřevěných pražcích, zatím stále ve třech, dvé kolejnic se táhne do dálky, podpatky klapou, ale mezi námi to neklape. Róza je myslí i srdcem u Wabiho, my pro ni pomalu přestáváme existovat. Nevydržím to, exploduje ve mně zoufalý vztek:


"Tak si jdi, běž si, my tě nepotřebujeme, stejně jako ty nepotřebuješ nás!"

"A taky jo, půjdu, já vás totiž fakt nepotřebuju. Wabimu nesaháte po kotníky, vy hastroši!" zvolá posměšně Róza a my zůstáváme zaraženě stát. Róza jde dál, nestojíme jí ani za otočení hlavy. Průša vedle mne zasyčí: "Ať táhne." Jsou z nás opět druzi. Znakem trampů je, že žena utužuje přátelství. Róza mizí v oblouku kolejí.

Potom nám za zády zarachotí vlak. Sejdeme z náspu a počkáme. Potom se vracíme na pražce. Slunce se roztáčí a třením o nebe vyrábí teplo. Za obloukem nacházíme Růženu, která nestačila před vlakem uskočit a nyní je roznešená a rozhozená do větší vzdálenosti, než by se kdy za živa odvážila doufat. S Průšou nás pojí nadpozemská souhra myšlenek. Oba si bez předchozí domluvy začneme hlasitě zpívat: "Je ráno, je ráno, nohama stíráš Rózu na kolejích..."

Pak je tam na šroubech namotané cosi, co snad kdysi bývalo mozkem nebo tak něco..., jsem o krok před Průšou, který hned pokračuje ve Wabiho písničce: "Tak do toho šlápni..."

Je to docela jistě další znak trampů, totiž že moc rádi zpívají...


17 názorů

Lakrov
21. 03. 2018
Dát tip

Dočteno, takže komentuji, ačkoli až téměř do konce netuším,  proč to bylo napsáno. Těch pár slovních sekvencí nedávno zesnulého interpreta,  poslouživších jako nosič černého humoru, je pro mě částečným vysvětlením.  ...Tak do toho šlápni... celkem pobaví. Sedlo by to i jako název.  


gabi ta stejná: Je třeba připravovat děti na realitu


večer som uspávala dcéru, vybuchla som smiechom, bola zvedavá, čomu sa smejem, aaale, spomenula som si na jednu poviedku...nedala pokoj, porozprávala som jej... a teraz spinkaj...mozog na kolejích, to budem mať krásne sny, že dík! ale smiala sa aj ona

 


Stargazer
21. 01. 2018
Dát tip

Trochu minimalistické, ale závěrečná pointa je vskutku neokázalá :-) Trocha černého humoru nikdy neuškodí.

Je to docela jistě další znak trampů - nebrat se příliš vážně.


8hanka
20. 01. 2018
Dát tip

a čo na tom, že som iná?

Odrovnalo ma "Je ráno, je ráno, nohama stíráš Rózu na kolejích..."

smejem sa, aj keď by som mala byť vlastne zhrozená....

 


Kočkodan: Ano, přiznávám, že ten konec byl příliš rozverný...


Kočkodan
20. 01. 2018
Dát tip
Závěr možná nepatří k úplně typickým happy endům, ale i já se přiznám, že mne pobavil.

gabi ta stejná: Samozřejmě, že jsi přes čáru ty, protože u mě je to vyloučené! :)


Lerak: Vlaju černým humorem a hemžím se morbidními historkami :)


upupa: Naopak, toto jsem psal výjimečně střízlivý, i když to nevypadá


pán Jaroslav, aj by som vás pokárala, že je to už cez čiaru, ale zasmiala som sa, tak buď som cez čiaru aj ja...nebudem pokrytec a dám ti *


Lerak12
20. 01. 2018
Dát tip

Vlaješ černým humorem. Nu, každá vtipná kapka, může odplavit smutné smítko! Já jí beru.


upupa
20. 01. 2018
Dát tip

Nebolo niečo? Toto moc triezvo nevyzerá.

99% trampov z éry socializmu boli pokrytci. A ja som im to vtedy dal najavo. Neznášali ma.


Diana
20. 01. 2018
Dát tip

Morbidní....škoda


Gora: To ví jen Wabi, dej mu pánbu klidné spočinutí...


Gora
20. 01. 2018
Dát tip

Černý humor...

a šlápli, šlápli?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru