Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Láska

23. 01. 2018
2
7
442
Autor
alipz

„Ještě nikdo v životě mě neobjal
tak jako Ty!“
Řeklas to tiše
a do poháru nalila mi víno,
rudé jak krev, jako růže,
jak na rtech nanesená růž.
Mlčeli jsme,
srdcem zkoumali ty dálky
a ticho bylo k neunesení,
neboť nemělo dno.
Čas se tiše lámal
o koruny stromů,
pod něžnou tíhou doteků
praskala noc
- a to je Láska.
 


7 názorů

alipz
25. 01. 2018
Dát tip
Děkuji za informaci, a plně jsem pochopil tvůj úhel pohledu už když jsi psala poprvé. Dal jsem sem nějaké verše vlastně jen tak, nikdy jsem neuvažoval o tom, že bych se chtěl na tomto poli prosadit - to bych se musel narodit tak před 150 lety :-). Však mi ke štěstí postačí, pokud se alespoň někomu bude nějaký maličký kousek básně líbit, osloví ho, bude v něm vteřinku rezonovat, zaujme ho nějaký obrat a udělá mu kousíček dne hezčím. Každá báseň má svého čtenáře, každý čtenář má svou báseň - případně několik.

Umbratica
25. 01. 2018
Dát tip

Já ti rozumím a vážím si toho,že pro tebe originalita nebo plané experimentování nejsou tvůrčím programem. Zkus ale pochopit i můj úhel pohledu. Jsem tady na Písmáku čtvrtým rokem a napsala jsem už tisíce kritik.Taky jsem tady přečetla tisíce,možná i desítky tisíc básní a mnohé ,velmi mnohé z těch básní se podobaly tomu,co jsi tady začal zveřejňovat. Když čte člověk posté v podstatě totéž,přecejen ho to už baví méně než napoprvé.  Písmák pro tebe může být jakýmsi útočištěm,kde si popovídáš s několika spřízněnými dušemi. Pokud ti to stačí,piš dál,jak píšeš. Pokud se ale chceš prosadit a budeš třeba chtít ,aby si tě za čtrnáct dní přečetlo dvě sta lidí,nebo aby si tě všimla kritika a dala ti výběr,musíš počítat s tím ,že Písmák je literární trh. Představ si,že tipy a výběry jsou peníze,které "v aukci" za své zboží dostáváš. - Tak to na tržišti funguje.


alipz
25. 01. 2018
Dát tip

Umbratica: Děkuji moc za názor. Jestli to nebude proto, že tato báseň (a vlastně většina básní) nevznikla proto, aby byla jedinečná, originální a jiná na Písmáku nebo kdekoli jinde. Spíše by měla vyjadřovat pocit, vyvolat emoci, zazvonit na zvonek uvnitř duše, aby toho, kdo ji čte oslovila, pohladila, vyvolala vzpomínku apod. Omlouvám se tedy všem, kteří vnímají v básni klišé.... to nebylo rozhodně cílem a úmyslem tímto dráždit či popuzovat. :-)

 


Umbratica
25. 01. 2018
Dát tip

Pro mne je zde velký rozdíl mezi(řekněme) kompozicí slov a výběrem použitých výrazů.Kompozice básně je dobrá. Rozhodně nemám nic proti lásce,ba právě naopak,ale ono je to tak "profláknuté" téma,že všechna slova s tím tématem spojená působí jako klišé. Málokdy souhlasím s těmi,kteří se honí za originalitou,ale tady by rozhodně byla potřeba do textu vložit více originálních výrazů a slovních spojení,aby ten tvůj text byl rozdílný od desítek a stovek podobných básní tady na Písmáku.


alipz
24. 01. 2018
Dát tip

Děkuji mnohokrát za reakce, vážím si vašich názorů.


Santi€
23. 01. 2018
Dát tip

Čas se tiše lámal o koruny stromů... to se mi líbí.


atkij
23. 01. 2018
Dát tip
Ne ze by to nebyl hezky obrazek, ale ten zacatek lepi jak cukrova vata s drobecky klise. Od mista mlceli jsme ... pusobi vcelku prijemne. Posledni vers by ani nemusel byt, laska vyplyva z obsahu.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru