Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Cyklostezka

28. 01. 2018
6
9
1392
Autor
bixley

V okolí Prahy je řada cyklostezek, které se těší velké oblibě. Mé oblibě se těší cyklostezka vedoucí podél Vltavy z Tróje do Klecan.
Dříve bylo nutno projet Stromovkou a po Trojské lávce se dostat na druhý břeh Vltavy. Teď co lávka spadla, je to ztíženo tím, že je třeba v určitou hodinu stihnout přívoz. Poté, co ve Stromovce kličkuju mezi matkami s kočárky, dětmi na odrážedlech, volně puštěnými psy a nevím přitom, kdy se srazím navíc s nějakým dalším cyklistou, cestou na lodičce si oddechnu: na cyklostezce už to bude havaj, tam si hezky pojedu.
Nikoli. Je neděle odpoledne, svítí sluníčko, a tak se řada Pražanů rozhodla, že si po cyklostezce udělá pěší procházku. Předpokládala bych, že když půjde víc lidí, že se seřadí spořádaně do zástupu, nebo alespoň do dvojstupu. Chyba lávky. Čtyři lidi jdou hezky vedle sebe a povídají si. Zpomaluji, protože není možné předjíždět, v protisměru totiž jedou dvě kola a za nimi inlinista. Konečně! Předjíždím. Spadl mi kámen ze srdce.
Jedu dál. A kdopak si to tu nešlape. Nějaký postarší pán s chundelatým psem. Pes je pochopitelně volně a rozhodně se nechová disciplinovaně. Pobíhá zleva doprava a radostně štěká na páníčka.  „Pozor!“ zařvu. Pán naštěstí zareaguje a psa zavolá ke kraji. Uf, projela jsem.
A zase vesele dál. Cyklostezka kopíruje břeh Vltavy. Na protějším břehu je trať a právě po ní jede vlak. Vyberu zatáčku. Ale co nevidím? Rodiče si vyšli na procházku asi s dvouletým klukem v kočárku. Kočárek postavili vtipně napříč přes cyklostezku, z jedné strany stojí tatínek, z druhé maminka: “Podívej, vláček!“ Není kudy projet. Ruply mi už nervy. “Pozóóór!“ řvu jako na lesy. Sláva, tatínek ustoupil z mé dráhy!
Když dojedu do Klecan, je ze mně uzlíček nervů. Přemýšlím, pro koho vlastně ta cyklostezka byla postavena. Možná tam měli udělat ještě pomalý pruh pro chodce, tak jako na silnicích ve městech bývají pruhy pro autobusy.


9 názorů

bixley
29. 03. 2021
Dát tip

Tak to nejsem tak odvážná. :-)


Jamardi
29. 03. 2021
Dát tip

Naštěstí takové problémy nemám. Je pravda, že je lidem někdy jedno, kde šlapou, ale většinou je můžu objet po jejich chodníku.


bixley
31. 01. 2018
Dát tip

No nevím, když se zas někdo moc lekne, tak to taky není ono. To pak udělá něco nepředpokládaného, například se mi vrhne přímo pod kolo. :-)))


Cimanad
31. 01. 2018
Dát tip

Pěkné, cyklozvonek nestačí, to chce tu dětskou trumpetku na řidítka, to se každý pořádně lekne, možná i ti pobíhající psi.


bixley
30. 01. 2018
Dát tip

No vidíš, nejen na cyklostezce jsou lidi neukáznění. Správná připomínka. :-)


Dodola
29. 01. 2018
Dát tip

Tohle mi něco silně připomíná. Na běžkařských trasáh bývá situace o to horší, že na lyže se dost těžko montuje zvonek. Řvaní pozor! téměř do ucha slečně tancující ve stopě nepomohlo, srazila jsem ji. Maminka oné dívenky naštěstí zbila ji a ne mě.


bixley
29. 01. 2018
Dát tip

Díky. Opravdu bych ten zvonek potřebovala!


Lerak12
29. 01. 2018
Dát tip

Vítám opomíjené fejetony a zejména trefné. Zajímavá slangově znějící  slova "odrážedla a inlainista."  Je to o ohleduplnosti a respektu - který si, každý vysvětluje po svém. Tvůj požitek z jízdy je poté fuč! Možná že návrat starého dobrého cyklo zvonku by napomohl a ten signál, je z  tupé  letargie probudil. 


Gora
28. 01. 2018
Dát tip

To je fajn fejeton, i když ty nervy ti nezávidím...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru