Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hodina klavíru

03. 02. 2018
9
25
1163

Ku podivu pro nás, bývalo v těch časech zvykem i velmi malým žákům říkati studente a vykati jim.

"Nikoliv, zpět! Znovu a lépe. Držte se prosím not a ne svých představ, studente," pravil pan učitel. Stál u okna, díval se ven, ruce držel sepjaté za zády a pohupoval se.

"Opět jste se při hraní zmýlil, studente, tedy pokud jste si náhodou nepoložil zcela jiný part, než který vám byl ku hraní přidělen," učitel se jemně uchichtl nad povedeným šprýmem. Potom přešel ke klavíru.

"Neustále mi zde hrajete cizí tóny, kupříkladu zde má hráti pouze pravá ruka, vy však přidáváte i ruku levou, tak tomu ovšem v partituře není! Nežádá se od vás státi se zde kompozitérem, studente. "

Učitel přistoupil k vyřezávanému stolku, vytáhl šuplík a vzal si z krabičky sušenku. Poté se vrátil k nástroji.
"Nikoliv, zde hrajeme toto: Cé cé, há há, gé, a opět znovu cé cé há há gé, zde pak pauza a znovu cé cé, há há, gé. Nevymýšlejte mi tam zcela cizí noty, studente. Kam bychom přišli, kdyby to tak dělal každý muzikus!

 Opět se jal sledovat z okna dění na ulici, ruce za zády. Po chvíli se nespokojeně otočil.

"Studium hudby, můj milý, jest především disciplína. Proto byl vynalezen notový zápis. Vy jím však, zdá se, hrubě opovrhujete a s jakousi podivnou svéhlavostí vnášíte do něj vlastní pošetilé nápady, což na poli hudebním stane se vaší zkázou. Nejsem spokojen, studente, nejsem..."

A učitel namočil pero do inkoustu a zapsal: student L. v. Beethoven, ku hraní klavírní etuda č. 15, provedení neuspokojivé, nutno vésti k disciplíně a pilnému cvičení.

Potom se podíval na hodiny, není-li již čas odejíti domů.

A vskutku, byl již pro učitele ten nejvyšší čas odejíti domů...

 


25 názorů

Lakrov
04. 04. 2018
Dát tip

První věta mě trochu vystrašila, ale hned mi dochází, že její odporný slovoklad  byl autorův zájem. Dál už je to dobré, baví mě to a začínám tušit, k jakému  konci to spěje -- jen jméno protagonisty si musím nechat napovědět :-)  Tip.  


K3: Díky, jen s tou nominací spíše nesouhlasím než souhlasím :)


bixley
15. 02. 2018
Dát tip

S ohledem na archaickou češtinu jsem čekala českého skladatele, třeba Jakuba Jana Rybu. A kdo byl ten učitel? To byla jeho klavírní etuda?


K3
10. 02. 2018
Dát tip

"Na druhou stranu pane učiteli. opisovat se nemá a tak sem hrál po svém..." Ve své obyčejnosti je to úžasné, to by se hodilo na každého novátora v umění, ne jenom na Ludvíka. Já bych nominoval, jestli autor souhlasí.


Markel: potěšilo


Markel
05. 02. 2018
Dát tip

líbilo **


Diana: Vím, vždycky, když jsem od něj opisoval, dostal jsem nedostatečnou


Zuzu: Jest třeba býti vzorným a tuze se o vlastní pokrok snažiti...


Lerakdvanáct: Právě například ta poslední věta má mít určitý druhý význam.


upupa: Ono to vlastně vůbec nebylo o Beethovenovi a vlastně ani o muzice, spíš o potlačování kreativity a vnucování zaběhnutých zvyklostí.


Diana
04. 02. 2018
Dát tip

Einstein to ve škole v matematice taky neměl lehké...: -) *


Zuzulinka
04. 02. 2018
Dát tip

dosciplíny třeba jest:-)


Lerak12
04. 02. 2018
Dát tip

To jsem si početl ! Slohově, jako vystřižené rukou K. V. Raise. Hóódně přesvědčivé. Možná ty poslední dvě věty by se daly upravit nápaditěji ?  Ale to jen drobnička. Rád jsem přišel.


upupa
04. 02. 2018
Dát tip

Skôr som očakával, že ide o príbeh z nedávnej minulosti. Má to atmosféru ako český film zo 40-tych rokov. Tie argumenty učiteľov, ktorí sústavne napadajú niečo celkom iné, to poznám. (Mohol proste robiť "preklepy", lebo je nešikovný, takže učiteľ je svojimi posmeškami sústavne mimo.)

Beethoven mal ťažké detstvo, nebyť určitej náhody, možno by sme o ňom ani nevedeli. Otec ho mučil stupnicami v dobe, keď bol z neho už kvalitný virtuóz. Náhodou ho objavil na ulici mecenáš, keď si tam Ludwig privyrábal husľami na živobytie. Hneď potom sa dostal do dobrých rúk a bolo jasné, že je na svete nový Mozart. Takže... v ktorej etape by sa tvoj príbeh mal vlastne odohrávať?


Gora: takže už jsem dvakrát nezavržený... to je štěstí!


Gora
03. 02. 2018
Dát tip

taky jsem tě nezavrhla:-) a čtu bez předsudků...


dobre rozumieš, nezavrhla, teším sa na ďalšie


aleš: mám radost


gabi ta stejná: rozumím tomu tak, že jsi mě nezavrhla?


četl jsem bez předsudků, tedy jsem potěšen...:o)


tento raz, asi po 1.x u teba, bola pointa od začiatku predvídateľná, čakalo sa už iba na meno skladateľa, ale neva :)


Kočkodan: Disciplinované díky!


Kočkodan
03. 02. 2018
Dát tip
Já prostě nemohu svou genialitu setřást, takže jsem očekával, že by mohlo třeba padnout nějaké slavné jméno. Ale to samozřejmě nikterak nesnižuje tohle tvoje dílko, se kterým – jako s celou tvou tvorbou – jsem spokojen.

osmhanka: spíš to byl obranný reflex proti těm učitelským kecům :)


8hanka
03. 02. 2018
Dát tip

Beethoven neBeethoven, treba sa držať nôt, ktovie, či ho práve pre nedisciplinovanosť nepostihla hluchota...vedci tvrdia, že šlo o chronickú  otravu olovom z pančovaného vína, no my vieme svoje...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru