Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Indie

06. 02. 2018
9
26
1056
Autor
Ozzozorba

V Indickém Váránasí jsou ulice tak úzké, že po nich projde jen jeden člověk nebo jedna kráva. Navrstvené místo s hadími uličkami, ve kterých je spousta špíny a uvízlého času.

Hlavní městská tepna je přecpaná k prasknutí. Vozy, rikši, motorky, auta, spousta krav a spousta lidí.

Krávy jsou nedotknutelné tak jako nejnižší kasta šúdrů. Krávy proto, že si spousta lidí myslí, že je to jejich matka a ti šúdrové, prostě proto, že se narodili bez řádného rodokmene; nemají ty správné předky a lidé se jich štítí.

Na ulici to bučí a bzučí jako v úle. Někdo projíždí, někdo nakupuje, támhle se žebrá, jiný jen tak stojí, nebo leží, a když se to znásobí, vznikne z toho pekelná kaše zvuků, pachů a dojmů. Úplně se ztrácím v atmosféře, kterou si do sebe nabírám každým nádechem. 

Ještě si dám na cestu několik zeleninových kuliček, které mi do papíru vkládá postava bez zubů. Usmívá se a já mu podávám hrst rupií; otřískaných a bez lesku; které tady na ulici kolují z ruky do ruky a na dlouho se v žádné kapse neohřejí.

Veletok rupií pomalu vysychá, a peníze mají tu vlastnost, že jich není nikdy dost, a počet lidí, co je nemá, neustále narůstá.

Tlukot srdce Gangy už je dávno za zenitem. Ještě dýchá, ještě teče, ale už nemá tu sílu, aby pojmulo všechnu špínu a lidské hříchy; zázraku došel kredit.

Křik, hlomoz, hudba; z dálky se tlačí skupina lidí. Na nosítkách nad sebou, přenášejí nebožtíka zabaleného do žlutého sukna. Kolem hudebníci a Zpěv. Společně plynou k řece dát poslední sbohem mrtvému a já s nimi. Připadám si jako v peletonu, pěkně zařazen v závětří jdu s průvodem nejkratší cestou ke ghátům.

Tělo se musí spálit a popel vhodit do Gangy. Kdo nemá peníze koupí jen tolik dřeva, aby plameny stačily oblíznout nebožtíka. Bohatí se koupou v santalových plamenech až na popel. 

„Santalové dřevo?“ Ptá se obchodník u hranice.
„Ano, ale, jen trochu pro vůni na cestu; pár polínek.“

Oheň je zažehnut a nebožtík se začíná topit v plamenech. Odehrává se scéna jako z biblického filmu. Vidím kolem ohně asketické postavy s dlouhými vousy, v očích oddanost, tváře klidné; vytesané meditací.

Tělo se podivně kroutí a nadzvedává; vypadá to, jako by na moment ožilo. Do hodiny je po všem.

Říká se, že když je vhozen popel do Gangy, řetězec utrpení bude přerušen; už se mrtvý nenarodí.  My Evropané se také necháváme po smrti spálit v sofistikovaných pecích a sníme o posmrtném životě.

Lidé mají takový strach ze smrti, že před ní utíkají k náboženství. Potřebují útěchu, skrýš, přístřeší, vysvětlení co je to Osud, Kasta, Jak se správně chovat, Ctnost, Čest, Hrdost … to vše je jako Opium, které je vdechováno v krásném snu o spravedlivém světě. Umřít ve Váránasí je záslužným činem a každý, kdo může, odchází k tomuto místu.

Lesy v Indii po tisíciletí ustupují invazi spalovací tradice. Ale stále se rodí noví a noví lidé; kouzlo nenarození jako by přestalo fungovat, fungovalo-li vůbec někdy. Ubývá pouze stromů.

I přes hrubou podrážku tradice, může člověk přece jen poznat, že šlápnul vedle. Říká se: Nemá-li voda dostatečnou hloubku, nemá tu sílu, aby unesla loď.

Indická loď stále pluje, ale je jen otázkou času, kdy narazí na své dno. Tradice vypálené do indických srdcí smývají jakýkoliv pocit viny; posvěcují budoucí zkázu a ospravedlňují to co je.

Nouze je matkou evoluce. V případě Indie to určitě nemůže platit.


26 názorů

Ozzozorba
17. 03. 2018
Dát tip
Tak to su rad. :)

CHT
17. 03. 2018
Dát tip

Posledních pár odstavců skutečněstojí za to. Literatuře faktu to dělá čest. Fejeton jak vyšitý! Ba ne, esej. Díky.


Ozzozorba
13. 03. 2018
Dát tip
Nic jsem nenalezl ani pod Nick ani pod Duke. Pokud někdo něco nesnáší, trpí.

Fruhling
12. 03. 2018
Dát tip
No, prave jsem koukal, ze Narvah sve indicke veci asi maznul, skoda. A ten Panek je Josef

Ozzozorba
12. 03. 2018
Dát tip
ahoj, nevím co myslíš Pankem, Narvahem aka dukem ?!: Co to je?

Fruhling
12. 03. 2018
Dát tip
Koment: "v Indii jsem nebyla, ale zapůsobilo to na me naprosto autenticky" je pro tenhle text priznacny. Staci srovnat s Pankem nebo - at clovek nechodi daleko - se zdejsim Narvahem aka dukem

Lakrov
08. 03. 2018
Dát tip

Poutavě napsaný cestopisný "snímek" či spíš krátký seriál snímků, které  mi dovolují si autorovu cestu rušnou ulicí vzdáleného města i představit,  takže nepochybuji, že autor (jehož jméno zatím netuším) v onom mětě skutečně  byl, a kladně hodnotím i slohovou úroveň tohoto "záznamu cesty".  TIp.  


Ozzozorba
07. 03. 2018
Dát tip
:) tak to je prima. Po Indii jsem cestoval 40 dnů.

bixley
07. 03. 2018
Dát tip

Moc hezké a smutné zamyšlení. V indii jsem nebyla, ale zapůsobilo to na mě naprosto autenticky. 


Ozzozorba
02. 03. 2018
Dát tip
Ojj jo jo.

agáta5
02. 03. 2018
Dát tip

jj, a pak obodstavec.. :)


Ozzozorba
02. 03. 2018
Dát tip
třeba to zkus číst pozpátku ...

agáta5
01. 03. 2018
Dát tip

moc pěkná věc, musím si uložit a vrátit se ještě párkrát *tip


Gora
01. 03. 2018
Dát tip

dík, avi


Ozzozorba
01. 03. 2018
Dát tip
Ano, díky.

Gora
28. 02. 2018
Dát tip

mohla bych tento fejeton - cestopis nominovat do soutěže PM za únor?


Ozzozorba
10. 02. 2018
Dát tip
Proč je to situováno do Indie? Neboť jsem tam pobýval a fejeton je odrazem mých prožitků. Indie je jedno velké tajemství.

Dodola
09. 02. 2018
Dát tip

Říkala jsem si: proč je to situované do Indie, když je to o nás... ale člověk asi občas potřebuje vidět věci z jiného úhlu pohledu, aby se mu otevřely oči

Indie je přitom kolébkou nedogmatických, nesvazujících náboženství

jak říká Fritjof Capra - hinduismus má celou škálu projevů od vysoce intelektuálních filosofií neuvěřitelné šířky a hloubky až po naivní a dětské rituální praktiky širokých mas... asi vždycky vítězí to snazší... bohužel 


Ozzozorba
07. 02. 2018
Dát tip
Bžuk!

kuča
07. 02. 2018
Dát tip

Taky. Mruk!  *


Kočkodan
07. 02. 2018
Dát tip
Já ze sebe bez premýslení vydám pochvalný mruk.

Ozzozorba
07. 02. 2018
Dát tip
zamýšlej, promýšlej, přeskupuj, analyzuj ...

Lerak12
06. 02. 2018
Dát tip

Tvůj fejeton se mi líbí. Ta popisnost a úvaha je hodná k zamyšlení.


Ozzozorba
06. 02. 2018
Dát tip
jsem se do toho zamotal, díky opraveno.

Gora
06. 02. 2018
Dát tip

Moc pěkné, hodně zajímavé, díky:-)

 zamotaného nebožtíka  - nebožtíka, zamotaného


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru