Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Stíny Vánoc

09. 02. 2018
3
3
594
Autor
Movsar

Protože Vánocu tu budou už za deset měsíců, je třeba připomenout si ty minulé.

Trudná scéna

Mykola, Vasyl a Andrij. Opilí hořlavinou potácejí se nočním Braníkem, tři ukrajinští kamarádi. Prvý křičí na druhého, druhý křičí na třetího, jenž křičí na sebe samého. A v oknech a na balkonech stíny zvědavců, ulice se mění v divadelní scénu. Trojice hostí svůj kus s názvem Alkoholy života podává s mistrovskou machou, rozhodně nehraji poprvé ani naposled.


Jahodové to go

U nákupního centra Zličín nabízejí k výhodné koupi ovocná vína. Do plastové lahve nebo "to go". Mají i jahodové. Návštěvníkům musí být líto, že pro tovar přijeli auty, protože popít takové jahodové víno z kelímku hned u stanice metra a moct vnímat tu pohodu nadcházejících svátků smíšenou s teplem člověčiny, to je prostě slast. To nenajdou ani na vánočním trhu v Drážďanech!


Vánoční trhy

Vánoční trhy. Místo, kde si můžeš koupit vše, co nepotřebuješ. A taky horké víno s plátkem pomeranče, abys ztlumil veškeré námitky rozumu. Některým stačí místní náměstí, ale někteří vyráží na dlouhou pouť za takovým podnikem, třeba až do Drážďan nebo do Vídně. Hodiny strávené na dálnici v mlze z oktanu zažehná pak sladká chuť alkoholu a lízátka pro štěstí, vůně člověčiny a úlevné otevření příliš tučné peněženky. Vánoce 21. století po Kristu.


Stíny Vánoc

Zvolna osychající bramborový salát, padající jehličí, televize rozehřátá jak ingot, už třetí den zastarávající digitální technologie darovaného telefonu. Tak nějak by mohlo vypadat zátiší z žánru memento mori v 21. století, stín na duši současného člověka.


U soudu

Starému advokátovi na tváři zkameněl blbečkovský úsměv; přesně tak je maloval – jako obludy soudních síní – Georges Rouault. Usmívá se nad vším, co přesahuje jeho vlastní promluvu; je to jeho jediná obrana. Vypadá jako hurvínek. Občas se vymrští z lavice se silou gumového pyje létajícího z krabičky zábavných sirek, to když má - správný - pocit, že úsměšku občanský soudní řád nepřiznává žádny význam a situace nějakou významnou reakci přece jen vyžaduje. Protestuje, namítá, diví se. Ale kdoví, třeba pak, až to skončí, odejde se svou klientkou do cukrárny a ve světle jahodové pěny promění se v docela jiného člověka.


3 názory

Movsar
11. 02. 2018
Dát tip

díky.

skutečně byl ojahodové. lidi vypijou všechno, když jim to správně podají jako nezbytnou součást "pohody vánoc".  


upupa
10. 02. 2018
Dát tip

Jahodové víno! Mňa už asi vystrie. Však nech to dávajú aj do benzínu. Jazdite na jahodový benzín!

Asi tam chodia hlavne kvôli tej "vôni človečiny", alebo ako latentná spomienka na niekdajšie prvé máje.

Pamätaj na smrť... to asi nikomu nenapadne. Iba ak po zástave srdca, v tom okamihu vstupu do ničoty.

Právnikov viním za stav spoločnosti. To oni sa nabaľujú na úkor fungovania práva. Dokážu zaujať "postoj" aj v situácii, keď by si mali sadnúť na riť a držať hubu.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru