Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Datasexuálové

12. 02. 2018
3
3
651
Autor
Movsar

Datasexuálové

Umíme změřit vše, stačí malý přístroj na zápěstí: počet kroků, spotřebu energie, délku fází spánku, tlak, tep, proteiny v jídle.. Takto posedlým lidem se říká datasexuálové; zatím, zanedlouho to bude norma. Digitální prostředí nabízí výjimečnou ostrost: přesná měření, čistý obraz a zvuk. Ale taky mlhu, v níž se ztrácí lidská schopnost řeči, klíčová existenciální vloha člověka.


Paměť

Internet, soukromá i veřejná paměť. Postupně přestaneme být nuceni cokoli si pamatovat. Vše uložíme do úložišť, disků a paměťových karet. Až člověku z čela vyraší první šediny, zeptá se wikipedie, co za tím vězí. Miliony fotografií mu teprve dodatečně připomenou, kde a s kým byl; otázka proč ještě prohloubí svůj mysteriózní charakter. Život bude online (onlife) vepisován do elektronické kroniky fejsbůku.


Chytrý opilec

Alkoholem zmalátnělý usedl na lavičku, aby vyčkal příjezdu nočního autobusu nebo hlídky policie, podle toho, co přijede dřív. Kouří, mluví sám se sebou a plive si na botu. Chvílemi je hlučný, pak zas upadá do letargie. Z kapsy vytahuje chytrý telefon, protože ten teď už má každý opilec. (Cestou domů si možná změří množství promile v krvi a odhadovanou dobu vystřízlivění.)


George

Stačí, aby George Clooney vypil šálek odporného nespressa a doprovodil to nyvým pohledem, a už po něm všichni šílí, každý chce tu břečku pít. Žijeme v okupační zóně reklamy.


Společný svět

Neděle před půlnocí. Popeláři nastoupili svou pouť. Tuny odpadků mizí v hladových ústech oranžových vozů. Zbytky jídla, láhve od alkoholu, obaly, staré noviny, rozbité spotřebiče, děravé oděvy, cédéčka jako překonané nosiče, prezervativy s vysychající nadějí na život, plasty a střepy. Soukromé světy, krásně vypulírované, vydávají svědectví o světě společném: skládce.


Kronika lidstva

Z tělních kyselin navrhují přečíst kroniku lidského rodu. Už vypátrali barvu očí svatého Václava, kondici pračlověka Ötzi a taky původ Šeherezády. Vědci píší něco na způsob seriálu Rodinná pouta. Mitochondriální DNA a Y chromozom mají hlavní role, my ostatní jsme jen kompars. A scénářem jdeme od konce k počátku, k jediné pramáti a jedinému praotci. A světe div se: na počátku prý byl chemicky vzoreček.


3 názory

Movsar
20. 02. 2018
Dát tip

díky, fruhlingu. chybí síly, ale pořád se k něčemu takovému chystám..


Fruhling
19. 02. 2018
Dát tip
Nekde mezi radky to skládá pribeh silněji než jindy. Trochu vy to chtělo tímhle směrem pošoupnout.

oran
12. 02. 2018
Dát tip

tak jsme si pobreceli a zase alou do fachy.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru