Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vichřice v metru

13. 02. 2018
4
7
1282
Autor
bixley

V Praze bydlím už přes třicet let, ale na jednu věc jsem si stále nezvykla: vystoupím z metra a vydám se k eskalátoru. A v tu chvíli to eskaluje. Tedy něco, co po vzoru Járy Cimrmana nazývám „vichr z hor“. Totiž prudký závan vzduchu, co závan, zadutí, vichřice, větrná bouře. Zatímco u Cimrmana šlo o vichr jen předstíraný, aby mohl urychleně se svým ansámblem posbírat kulisy a zmizet, toto nic předstíraného není. Naopak, je to velice reálné. Hrozí, že neodletí kulisy, ale já. Zatím se to sice nestalo, ale co kdyby?

Záleží na tom, jak je eskalátor dlouhý. Na áčku, kde jsou eskalátory extrémně dlouhé, tomu čelím, pardon čelím, vlastně nečelím tak, že si stoupnu zády k onomu vichru, protože jinak úspěšně lapám po dechu a mám pocit, že se zalknu. Pak ovšem občas musím kouknout, zda se blíží konec, abych vystoupila normálně, nikoli pozpátku jako ráček. Cestující o schod pode mnou, kteří vichru skutečně čelí, se přitom na mě pobaveně culí.

Na céčku, kde jsou eskalátory průměrně o dost kratší, to řeším tak, že se pokouším jen hlavu pootočit. Snad to přečkám, říkám si. Přitom různě zadržuji dech. Někdy i zde je nutné nečelit, ale zadit. Ale výstup z eskalátoru je potom na tak krátkém časovém úseku opravdu náročný.

Tak si říkám, jestli by se nad tím pracovníci metra neměli nějak zamyslet. Například totální likvidací vichru z hor. A pokud to nemají v plánu, aspoň jedincům, jako jsem já, poskytovat první pomoc v podobě škrabošek a dýchacích přístrojů. Mám na mysli takové to zařízení, co je v letadlech, když na palubě klesne tlak. Protože mě tlak na eskalátoru klesne pravidelně. A po vystoupení zase pravidelně vzteky stoupne.


7 názorů

bixley
29. 03. 2021
Dát tip

:-)))


bixley
29. 03. 2021
Dát tip

Ruzné rady a doporučení z dětství si člověk pamatuje. Mně zas dědeček říkával "nepij horkej čaj, dostaneš vzteklinu." Dodnes nevím, jak na to přišel.


Jamardi
29. 03. 2021
Dát tip

Vichřice mně nevadí, ale já jsem tam také jen jednou za čas. Já když jedu na jakýchkoli jezdících schodech, mám v sobě strach z dětství "Nezapomeň pořádně zvednout nohu." Nepamatuju si, že by se mně něco zlého stalo, ale asi mně to řekli a zůstalo to ve mě.


Gora
21. 09. 2020
Dát tip

Vzpomínám si, Renato, že jsem tohle četla... měla jsem možnost sama vyzkoušet, a moc milé to nebylo :-(


bixley
13. 02. 2018
Dát tip

Moc děkuji za přímo vědecký rozbor! S tím uchem to zkusím... :-)


Lerak12
13. 02. 2018
Dát tip

Doporučuji jízdu na "štorc" (bokem) a do ucha si vrazit žvýkačku, nebo smotek použité jízdenky. Odpor k dujáku bude menší. Pozor ale u prostovlasých pánů na "přehazovačku" a vždy jí nasměrovat po dujáku. Lze i čelit líbáním s partnerkou a francousky si přečerpávat kyslík. Nejlepší na to jsou japonské lovkyně perel. Nemají sice prsa, ale plíce jak kyslíková bomba na sváření autogenem. Tak už krotký duják Ti přeji, pražando Bixley.

   


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru