Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nesmělci ve vchodech

18. 02. 2018
10
8
740
Autor
Movsar

Enjoy it!

Je vzrušující, narodit se do revolučního času. Je-li člověk husita, Danton nebo Žid, je to i poněkud nebezpečné. My se ale ocitli uprostřed nenásilné revoluce, revoluce digitální. Společnost i samotný člověk jako biologický druh se mění. Nikdo ještě neví, co (z)bude na konci téhle tiché vřavy HD přístrojů, jak moc to zahýbá a čím vším. A jaký prapor zavlaje nad ruinami starého světa. Enjoy it!


Napříč

Do ticha pokoje vrčí lednička. Tmou svítí čísla z displeje, bude jedna. Telefon si instaluje další ze zbytečných aplikací, ten dříč. A skrze světy analogového a digitálního jdou sny, napříč.


Nesmělci ve vchodech

Nesmělci ve vchodech. Drží noční hlídku srdce, opřeni o schránky nebo nástěnku s upozorněním na odečty plynu, sami tiší jako plyn odečítají si z pohledů. A téměř vždy to přijde draho.


Vzlet obrozeného ptáka

Vzlet obrozeného ptáka z popela proher, patrně nejkrásnější pohyb lidské mysli. Přitakat, nechat padnout "něžný svit komična" na každou z malých lidských situací, zapomenout; protože paměť je od toho, aby byla nedokonalá.


Divoch z Londýna

Když je potřeba někoho zastřelit nebo uškrtit, pošlou tam Jamese Bonda. Lidi to milují. A taky hořící domy, auta, nepřátele. Člověk je divoch, i když třeba z Londýna.


Zběsilost

Zběsilí fotiči, cestovatelé, sportovci, jedlíci, autíčkáři, telefonisti a ajfonisti. Zběsilost v srdci dnes hraje tolika podobami.. Pak se ke mně sklonila krásná žena, vlasy jí sjely z ramene a zachytily se o mé rameno. Štíhlou rukou s drobným tetováním na jejím hřbetě zakryla prostor mezi svými ústy a mým uchem a řekla: "Tato doba je totiž hypermánická." Byl v ní neuvěřitelný klid, jaký sálá z renesančních víl a z přeludů. A vypadala přesně jako ony digital femmes sociálních sítí. I mé srdce podlehlo jisté zběsilosti..


8 názorů

Movsar
20. 02. 2018
Dát tip

díky přátelé. všichni jsme byli a jsme nesmělci, asi proto tohle téma nikdy neuvadne.


Lilie
19. 02. 2018
Dát tip

Za Nesmělce TipipiT

Ale i ostatní zajímavé ...


agáta5
19. 02. 2018
Dát tip

napříč..


Fruhling
19. 02. 2018
Dát tip
Nesmělci jsou fakt super.

atkij
18. 02. 2018
Dát tip

Středová, stručnější čtyřka ... skorobásně., prostě tenká hranice...


Movsar
18. 02. 2018
Dát tip

děkuji quíčalo!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru