Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Když v zimě zpívá pták

19. 02. 2018
5
5
881
Autor
elf

Kohoutí zakokrhání není zrovna zpěv. Obzvlášť, když vyruší z ranního dospávání.

Ospalý pohled u okna ložnice: zimní mlha sedá na větvě stromů, v chuchvalcích se válí i za oknem ložnice, zase to nebude jeden ze slunečních dnů. Obrat na druhý bok,, nechuť vidět tu nevlídnost,  dát si ještě jeden veršík, zkusit znovu usnout.

A pak, najednou, odkudsi z nebe, trylek.. Smysly přestanou chtít ten opětovný spánek a začnou vnímat. Kdo nebo co má chuť, ten elán, tu touhu něco říct? Už nejde jen tak spát, už nejde jen tak ležet a být rozladěný, že je zima, sníh, mráz, mlhavo, nevlídno. Někdo nebo něco si zpívá!

Jak to, že si někdo dokáže v téhle slotě zpívat, trylkovat, radovat se?

Opilec, vracející se nad ránem to nebude...

Traktorista s pluhem, uklízející sníh to asi také nebude. Ten je akorát naštvaný, že musí  pracovat, zatímco ostatní si za temnými okny hoví  v teplé posteli.

Je po spaní. Je po obracení se z boku na bok Je po rozladění  z nevlídného dne.. Někdo nebo něco vydává příjemné zvuky. Někdo, komu nevadí zima a  protivné počasí se raduje z toho,  že je, zpívá o tom,  že přijde jaro  a s ním rozkvetou louky, zazelenají se stromy, že skončí zimní čas a bude lehko, tak lehko....

Když v zimě zpívá pták, probudí zpívání i v mrzoutovi.

Když v zimě zpívá pták...

 

 


5 názorů

Lakrov
07. 03. 2018
Dát tip

Hezky zachycená nálada předjarního rána.  Tip.  


elf
22. 02. 2018
Dát tip

Děkuji všem za názory.


Stargazer
20. 02. 2018
Dát tip

Je fakt, že je to trochu krátké. Ten zajímavý motiv ptačího zpěvu na pozadí sněhu a zimy by chtělo rozvést do obsáhlejšího příběhu.

Asi je to náhoda, ale zrovna včera jsem si toho samého venku také všiml. Jen se obávám, že zpěvní ptáci ani tak vědomě hrdinsky nebojují s únorovou šedí, jako jsou zmateni neobvyklými výkyvy teplot a myslí si, že už je jaro. Snad chudáci nepomrznou... :-)  


bixley
20. 02. 2018
Dát tip

Možná by se to hodilo spíš do Miniatur. 

Ale uznávám, že ptačí zpěv, navíc v zimě,je opravdu něco krásného. A každému to dodá chuť do života.


zvedavec
19. 02. 2018
Dát tip

:) ten, kto prekonáva chtiac-nechtiac tú vonkajšiu nepohodu, vyrába si aj hormón šťastia


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru