Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Valášek

03. 03. 2018
6
4
797
Autor
Podměsíc
Byl teplý červencový den, já pomáhal jednomu příbuznému s opravou chalupy. Sedím s ostatními před domkem, probíhá "vajglpauza". Složení brigádníků je zajímavé: od opilého mistra pokrývače po studenta obchodní akademie. Ležíme v trávě a z dálky je slyšet cinkot. "Klekání", utrousil pokrývač. "Ba ne", povídá muzikant, "to je pohřeb. Jasně slyším tesknou harmoniku." Češtinář se rozebéhl z kopce a volá: "Ježišmarjá, to je valášek!" V dálce vidím, že na žebřiňáku je strejda, sedí v seně a tahá chromatiku na hezkou cestu, vpředu grošovaný koník. Učitelskej ho dohonil, chvíli si povídali a už vidíme že naskočil a blíží se k nám. "To je valášek, co?" "Výstavní", povídám. "A představte si, že mám povoleno projet se kolem vsi." Než jsme se vzpamatovali, cinkaly nám rolničky z postroje zase z dáli. Žužláme v ústech šťovík a slámky, pokrývač má žízeň. "Moh' vzít aspoň prázdnou basu, když už jede do vesnice …"

4 názory

Lerak12
21. 08. 2018
Dát tip

Pěkně si zavadil o lidi. Líbí se mi to.


Lakrov
18. 04. 2018
Dát tip

 Hezký snímek poledního klidu, i s celkem vtipným zakončením  v podobě onoho pokrývačova závěrečného výroku.  Tip.  


Oldjerry
04. 03. 2018
Dát tip

Gora...

 anebo po Hrabalovsku bez interpunkce jako jednolitý monolog... ale*


Gora
03. 03. 2018
Dát tip

Pěkná miniatura. Dovedeš přenést náladu na čtenáře tak, že vnímá zvuky a atmosféru letního dne.

Tam, kde ti začíná přímá řeč, bych kvůli lepší grafice dala novou řádku, a na každou přímou řeč, aby nebyl článek v jednom chumlu písmen.

Valášek se povedl:-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru