Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hyperreálná smrt novináře

03. 03. 2018
5
5
880
Autor
Movsar

Hyperreálná smrt novináře

Už jsme slyšeli mnoho o smrti jednoho novináře. Úvahy se bezezbytku točí v bludném kruhu předvídatelného: pozor, sáhlo se na jednu z pojistek demokracie! Je namístě vystoupit z frází a nahlédnout věc jinak.

Ta smrt je veskrze digitální. Nikdo ho neznal, nikdo od něj nic nečetl. Teď už ho ale zná snad celý svět. Tedy, jeho fotografii, která jako zádušní ikona putuje sociálními sítěmi. Není slyšet hysterický nářek, jako na pohřbech palestinských mučedníků, ale jakoby tam někde za monitory počítačů byl. Pozůstalí jsou najednou všichni, celý národ jako by tu zůstal napospas neznámému vrahovi, o němž nikdo nic neví, ale všichni tuší, že to byl člen mafie. A zejména národ digitálů tu pozůstal: epitaf člověka digitálního věku: Zůstala po něm žena, dvě děti a 485 přátel na facebooku.

Ta smrt je přesně to, o čem Jean Baudrillard přemýšlel jako o simulakru: něčem, co je reálnější než realita, co má být kopií reálného, ale vymklo se to kontrole.

Ta smrt bude s největší pravděpodobností zapříčiněna nějakou banální událostí; a banální by zůstala i tehdy, pokud by si ji objednal třeba sám Mikuláš „Miky“ Černák z doživotního žaláře. Ale možnosti digitálního světa z ní udělaly spektákl, výbuch emocí, senzaci, makabrózní karneval, skandál, zprávu o blížícím se konci demokracie.

Už chybí jen to, aby Fortuna vypsala sázky na motiv vraždy. Žijeme v nádherné době, říká v jedné písni Michal Horáček.   


5 názorů

upupa
06. 03. 2018
Dát tip

Napísal si to nádherne! Otvoril si oči... i keď pochybujem, že komu vlastne. Mňa vtedy v prvej chvíli napadlo, že ide o vraždu zo žiarlivosti. (O tom isto nikto neuvažoval.)

Chcem však niečo iné: V prvej chvíli povedali, že je v obci 40 kamier. Pýtam sa, koho sledujú, keď vraha na nich niet? Keby niekto nastriekal papalášovi na plot, že je zlodej, do rána ho majú! Takže ešte raz: Koho sledujú kamery?


Movsar
04. 03. 2018
Dát tip

tak že jsem vojtěch filip písmáka, to je zatím asi nejbizarnější srovnání, jakého si mi tady dostalo.


Movsar
03. 03. 2018
Dát tip

ano, tak to je. ale na druhou stranu, navždy v nulách a jedničkách. ztratí se pod sutí dalších zporáv. inspirovalo mě to k další, už poslední!, úvaze .:-)


ano, nezaujatý, věcný pohled. To je to, co chybí médiím. I kdyby příčina smrti byla jakkoli banální, hrdina už je na piedestalu. Navždy.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru