Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Já je někdo jiný

07. 03. 2018
12
10
882
Autor
Movsar

Já je někdo jiný

Nosíval tričko s nápisem Já je někdo jiný. Emeritní profesor Trontony dával najevo svou nedůvěru k tomu, čemu říkáme identita. V 70. a 80. letech to bylo ostatně velké téma akademického diskursu a humanities, které byly jeho doménou. Pak to tričko dal krásné studentce Jennifer. A teď ve svém bytě na 5.avenue kouří viržinko a vzpomíná, jak za ním v tom tričku chodila a jak jí pod nápisem stála prsa. Stále je to on.


Noc v jeskyni spotřebičů

Displej trouby mžourá do tmy svou časomíru, lednička tiše vrčí zimní baladu, mobilní telefon aktualizuje aplikace. Spotřebitel se uzavřel do hypermoderní jeskyně se svými spotřebiči a stejně jako ony nemůže usnout.


Meze naší fantazie

Kočička Žvanilka a pejsek Troubelínek se už nemůžou dočkat jara. Ještě a zvlášť teď je mráz píchá do tlapek, ale už brzy by je do nich mohl hřát rozpálený asfalt. Něco si na to téma říkají, jenže o tom my, prý nejchytřejší ze zvířat, moc vědět nemůžeme. A tak si domýšlíme a trochu nezajímavě sázíme na počasí.


Škoda. Kastrující reklama

"Do školy, na kroužky, na nákup. Bez auta prostě nemožné." Kastrující reklama v rádiu chce sdělit: nemáš-li auto, nemáš nárok na rodinu, jsi luzr, vyděděnec, homo sacer. A to mám být podle nějakých luzrů z reklamního oddělení Škodovky taky já. Já ale už do školy nechodím, radost z kroužků si šetřím až na dlouhé dny ve vězení a na nákup běhám nebo jedu tramvají.


Výchovná lekce

Na Moráni matka posílá dospívajícímu synovi káravé výrazy. Ten stojí nakřivo s pohledem zaraženým k zemi, pod krkem vázanku, co k tomu škrtí; vypadá, že se na tom proužkovaném kusu hedvábí brzy oběsí. Možná jde o výchovnou lekci: zvykej si na to, že jsi vinen. Obtěžkán pocity viny pak budeš lépe klesat ke dnu.


O sedm dní dříve

"Získejte Galaxy S9 už o 7 dní dříve!" Reklamní poutač svítí svou zprávu o netrpělivosti této doby. Zmizela distance, vše musí být okamžitě k mání; nejlépe ještě dříve, než je to vůbec možné. Je dost možné, že v blízké budoucnosti někdo přijde s tvrzením, že Bible nebyla napsána správně, že Bůh prostě zákonitě musel stvořit svět o sedm dní dříve…


10 názorů

CHT
22. 03. 2018
Dát tip

..... a tak samozřejmě. Samozřejmě jej stvořil o 7 dní dříve, je to přece Bůh. Nikdy jej nedoběhneš nějakým lekramním markretenismem.


upupa
18. 03. 2018
Dát tip

Noc v jaskyni... Už nepotrebujeme svet, stačia nám spotrebiče. Sú to živé bytosti, neslúžia nám, ale my im.

Reklama na nete sa dá vykrížkovať, ale pýtajú sa: Či nám neprekáža vo výhľade, či je nevkusná a pod. ... Nie! Reklama je hnoj! Je to špina! Je to ľudské zlyhanie! Prečo nedávajú reklamu napr. v opere počas predstavenia? Prečo nie je počas hrania hymny? Alebo počas novoročného prejavu prezidenta? No prečo? Lebo je to intelektuálny hnoj!

Ale dokázateľne oslovuje ľudí, a to je vizitka ich úrovne.


agáta5
09. 03. 2018
Dát tip

ano, hlavně na tři měsíce bez poplatků - několikrát denně, chudáci dlužníci, kteří nemají finanční gramotnost ...


role reklamy je silnější, než si připouštíme. Například exekuce: nikdy by jich nebylo tolik, kdybychom nebyli tisíckát za den masírováni reklamou o "pohádkově snadných" půjčkách...


Movsar
08. 03. 2018
Dát tip

goro, za to může moje láska ke zvířatům a nutkavá potřeba dávat jim neobvyklá jména. díky! ano, na moráni, mělas ho vidět..

learku, díky! jsem rád, že nejsem v tom vyloučení škodovkou sám...

ano, agáto, některé reklamy jsou vskutku jako pro děti, skoro všechny.. jako by z nás chtěli mít věčné děti.. skoro bych začal ten žánr sledovat a po vzoru žižeka, který psychoanalyticky komentuje filmy, psát o bizarnostech některých reklam.

díky, umbratiko, vymyslel jsem si novou postavu, vedle pilota vojty, a rád bych ji zapletl do dalších textů.

 


Umbratica
08. 03. 2018
Dát tip

Tip hlavně za "Já je někdo jiný". Tohle téma mě taky moc zajímá.


agáta5
08. 03. 2018
Dát tip

noc v jeskyni spotřebičů je skvělá... už název je skvělej

poslední mi připomněla tu reklamu od mnd (jestli se nepletu), kde nabízí slevu na energii věrným, ale dají ji i novým zájemcům ve výši 6% ... kdysi jsem reklamy vypínala, teď je se zájmem sleduju, protože mi nejde do hlavy, že se něco takového může vůbec natočit... to si fakt o nás myslí, že jsme magoři?  asi jo

 

tvé psaní je fajn, umíš říznout přesně

 


Lerak12
08. 03. 2018
Dát tip

Jako muž bych též  kvitoval u žen můj podpis vycházející nad povstalé prsy. (Jen né vzadu pod pasem.)

Škoda. Kastrující reklama: To si mě dokastroval!  Tolik lidových slovních termínů na moji neflexibilitu k normálnosti, jsem vůbec netušil. Třeba se potkáme v tramvaji ...

Pěkné koukáš zkratkama. 


Gora
07. 03. 2018
Dát tip

Tohle je u tebe tak neobvyklé, že musím vypíchnout:

          Kočička Žvanilka a pejsek Troubelínek 

a k tomu starostlivé - snad je to fikce:-)

        radost z kroužků si šetřím až na dlouhé dny ve vězení :-(

ale i první je už názvem bezva a Výchovná lekce dost škrtí...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru