Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Co vše vyšplhalo?

09. 03. 2018
4
7
1386
Autor
bixley

Slovo šplhání má většina lidí spojeno s opicemi. Taky děti ve škole se učí šplhat po tyči nebo po laně. Šplhat se dá i po žebříku (ipopřípadě po společenském žebříčku), po schodech nebo po dalších věcech, pokud se chceme dostat na nějaké vyvýšené místo, třeba na kopec, na střechu, na rozhlednu apod.

Časem jsme začali říkat, že na kopec a další vyvýšeniny šplhá auto nebo autobus. Ale tím to neskončilo..

Dneska šplhá i to, co nemá nohy ani motor. Hlavně teplota. V novinách si třeba přečtu, že s blížícím se jarem se jistě teplota vyšplhá k patnácti stupňům. Živě si při tom představuji, jak malé modré zvířátko prolézá teploměrem, aby se vyšplhalo k určitému počtu stupňů.

Ale nešplhá jen teplota. Taky dluhy se mohou vyšplhat na několik set tisíc. Volební účast vyšplhá na šedesát procent. Zimní údržba se vyšplhala na 1,5 miliardy korun. Jaké neuvěřitelné sportovní výkony!

Dříve zkrátka teplota stoupala a ceny rostly. Dnes bychom tedy neměli říkat „máš zvýšenou teplotu“, nýbrž „máš vyšplhanou teplotu“. Růst teplot jednou bude teplotní šplh. Nebudeme platit nesplacené, ale vyšplhané dluhy. A po volbách můžou noviny napsat, že byla dobře vyšplhaná účast.

Tak tedy:šplhu zdar!


7 názorů

bixley
09. 03. 2018
Dát tip

A ono je to o něčem jiným, že? Opice přestaly a šplhají jiý věci.


Kočkodan
09. 03. 2018
Dát tip
Nejdříve jsem se bál, že se mne tvoje dílko dotkne. Tep se mi určitě vyšplhal přes stovku. Ale po čtení jsem se zase rychle uklidnil. Zatím nelituji, že mi chodí automaticky avíza na tvoje dílka. :-)

agáta5
09. 03. 2018
Dát tip

:) jj, není nad šplh


v naší sokolovně se každoročně koná Memoriál Bedřicha Šupčíka - mistrovství ve šplhu bez přírazu...na laně...:o)


bixley
09. 03. 2018
Dát tip

Díky. :-)


Magdalene
09. 03. 2018
Dát tip

Vtipné:-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru