Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Z Čapkovy fantazie R.U.R. realita?

10. 03. 2018
2
8
880
Autor
Oldjerry

Unikla zpráva ze zatím bezpečně neidentifikované japonské (nejspíš fakultní) kliniky, zatím poněkud nevyhraněná, ale pokud by měla být pravdivá - a to i jen částečně - byla by to nová funkce lidského těla a to především mozku. Utrpěl zřejmě poněkud amatérský překlad z japonštiny do australské angličtiny a pravděpodobně i další překlad z australského »The scientific« do češtiny. Promiňte tedy, pokud narazíte na nějakou neobratnost.

-----------

Japonští neurochirurgové, mezi nimiž byl jeden graduovaný fyzik, operovali v jedné z (možná yokohamských) klinik třicetiletého muže se znaky aneurizma, které se ovšem na rentgenových snímcích nedařilo bezpečně identifikovat. První vyšetření vedlo k domněnce o výduti na tepně, tlačící na kmen a způsobující pacientovi velké bolesti s křečemi končetin, poruchami srdeční činnosti a doprovázené i několikaminutovými ztrátami vědomí.

Rozhodli se proto pro okamžitou operaci, protože podle nich pacient neměl naději na delší život, než několik týdnů a operace - jakkoli obtížná - byla jedinou nitkovitou nadějí na jeho záchranu. Okamžitá operace je samozřejmě jen příměr, horečné přípravy k takto složité operaci blízko kmene zabraly ve skutečnosti čtyři dny. Přibližná doba zásahu byla odhadnuta na 12 hodin, pokud - samozřejmě - pacient nepodlehne během ní. Rizika byla obrovská, ale vzhledem ke špatným prognózám vlastně nedůležitá.

--------

Operace začala těsně před půlnocí, protože tak se nechají nejlépe eliminovat možné výpadky energie, které by byly možná pacientovi osudné. Hlavní sledování pacienta obstaraly přístroje, jednak běžné – při podobných operacích užívané, jednak novinkou – a kvůli té vlastně tato obecná zpráva vznikla nezvykle dříve pro laickou veřejnost, než pro vědecké a klinické pracovníky. Není známo, jaký přístroj to byl, podle útržkovitých informací kombinovaný mikrovoltmetr, interferometr (a periferní čítač volných částic, který prosadil doktor Hakken-sha), jednak k sledování analyzovaných mozkových proudů, jednak rozměrově skoro zanedbatelný indikátor/čítač volných částic, nebylo ovšem uvedeno jakého typu.

Po pravdě ten dodatkový segment nikoho, asi i proto, že mu nevěnoval v prvních fázích operace pozornost ani jeho autor a zhotovitel Hakken-sha. Byl to ale nakonec on, kdo zjistil opakovanou reakci supercitlivého přístroje. Několik minut, kdy s pacientem byly prováděny rutinní zkoušky reakcí, přístroj dolaďoval na maximální citlivost, aby po několika dalších minutách prohlásil:  "Kolegové, mám všechny důvody se domnívat, že jsme právě svědky objevení nové volné částice, pro vyšší mozkovou činnost právě jednu nejdůležitějších a vědě dosud neznámou.

Očekával jsem ji spíš u člověka mladšího, než je náš dnešní pacient, ale ten má pravděpodobně vysoký inteligenční kvocient spoluodpovědný za nově zjištěnou emanaci. Jedná se o částici velikosti a hmotnosti fotonu, bez polarity, bez vnitřní frekvence, která se chová jako bit, jednotka uložené informace vzniklé mimo tělo a převzaté smysly k uložení do paměti." (Dále pak vysvětloval, jak dospěl k přepokladu existence neznámého dosud druhu neuromozkové emanace. Tuto pasáž vynecháme, protože pro laickou veřejnost je tak jako tak nesrozumitelná...)

Předpokládám, že je - pravděpodobně - i nutným elementem procesu vybavování v mozku uložených informací. Její nedostatek pak způsobuje výpadky paměti a ve vyšším věku ztrátu krátkodobé paměti a pozdější vznik senilní demence, zánik orientačního smyslu a později i schopnosti řídit podporu srdeční činnosti. Pojmenoval jsem ho memoron, je to vystihující a bude to i název dobře zapamatovatelný…

----------

Těm, kteří nejsou neurology a nemají z čeho odvodit důležitost objevu, uvedu jednu z hlavních, ne-li přímo nejdůležitějších možnosti, která by poskytla schopnost nějakým způsobem memorony zmapovat, emitovat a řídit, případně i zmapovat všechny účinky – kladné i záporné -  a samozřejmě hlavně najít a využívat možnosti jejich použití pro zdraví lidí a to buď zadarmo, nebo za symbolickou cenu. Hodně to záleží na tom, jaké bude třeba zařízení na to, abychom nového - doufejme - pomocníka bezpečně ovládli a uvedli do klinické a možná i ordinační praxe.

Řekl bych závěrem: pomoz nám Bůh, ale proč? ...odpustím si to, protože jsem si plně vědom, že to bude záviset jen a jen na nás, vědcích, jejich erudici a intuici… a co se týče té otázky? To si už při těch - ač ještě ne zcela dopodrobna prozkoumaných a popsaných vlastnostech - umíte snad všichni představit. Pokud bude mít memoron předpokládané vlastnosti, mohl by sloužit i k modelování chování všech lidí a možná i zvířat na planetě, ale pozor na čertovo kopýtko! Mohlo by to být prospěšné, jako atomové elektrárny, ale taky zhoubné jako atomové bomby…

Děkuji za pozornost.

                                                                                              Dr. HósoHatsumei suru

 


8 názorů

Oldjerry
26. 09. 2018
Dát tip

Gora: Teprve teď se mi uvolnila moje stránka a žasnu: chceš říct, že tento můj pokus je plagiát vycházející z Čapka? no - jestli to můžeš dokázat, tak odsud navždycky zmizím, protože slovo memoron jsem si vymyslil....

(:-D


Lakrov
26. 09. 2018
Dát tip

Všichni stárneme a to, že se něco nedaří si možná uvědomujeme stále častěji. A stejně jako Gora oceňuji vstup pod původním nickem.


Gora
26. 09. 2018
Dát tip

Rádo se stalo, a moc ráda tě tu vidím pod tvým obvyklým nickem!!


Oldjerry
26. 09. 2018
Dát tip

Po delší nepřítomnosti - díky.

Lakrov - tak to se asi nepovidlo. Jo, stárnu....

Gora - dík


Lakrov
03. 05. 2018
Dát tip

Při čtení se mi vybavilo legendární Radio Jerevan, ale tohle je o hodně  složitější a pointa není tak jasně patrná.  Bylo to doufám myšleno trochu i jako humor?  


Oldjerry
11. 03. 2018
Dát tip

Čapkovi Roboti byli bývalí lidé, jimž byla vyměněna krev  za vodivý roztok, kterým byly dopravovány pokyny k činnosti. Zde by tuto funkci  zastávaly memorony (fotony/bity paměti).


Gora
10. 03. 2018
Dát tip

 

Čapek byl vizionář,  nepřekvapilo by mne, že i v RUR se dá vystopovat předchůdce memoronu...ale už je tomu dávno, co jsem ten román četla, tak do detailu nevím...

muže se znaky aneurizma - aneuryzma


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru