Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

32-33 (cestou vlakem s fanoušky jedoucími na derby)

18. 03. 2018
10
24
911
Autor
Darmo-šlap
 
 
 
Leo expres –
pod sedáky jezdí lahváče
sem tam sem tam
 
 
 
 
Leo expres –
hrdla sparťanských fandů,
ucpaný hajzl.
 

 


24 názorů

CHT
05. 05. 2019
Dát tip

.....no a právě v Chrámu plném květů je i současné Japonsko, kterým by naši papežštější papeže zcela jistě pohrdli. Jejich volba. Život chce své a diktuje jinak. Básník to neovlivní a chce-li být "pravdivý"....

možná, že se Roman posunul, ale já to neposoudím. Jen líbí. I ten zdánlivý chlad. 

...ale nakonec i v japonské klasice

u hlavy mi močí

kůň a prodejná žena

vedle pracuje


nikdy jsem netvrdil že mám jedinej pravdu... přestaň se odkazovat na umělce co něco předvedli / vymysleli novýho a předveď mi něco sám...

přestaň mi posítat avíza prosím... nezajímají mě Tvý názory... psal jsem Ti to se vší slušností soukromě... ne jednou...

možná ticho u mých příspěvků vypovídá ve skutečnosti o povaze lidí okolo... né tý mojí... SBOHEM ! už tě budu absolutně ignorovat !


Darmo-šlap
23. 03. 2018
Dát tip

Muško, myslíš, že jsi tu psal své kritiky jediný "vážně"? Ale to ticho pod Tvými dílky je výmluvné. Je to příjemné setrvat takto v přesvědčení, že ty jediný máš pravdu? :-)


Darmo-šlap
23. 03. 2018
Dát tip

Vřele všem doporučuju knihu haiku od Santóky. Vydal to vloni Malvern a kniha se jmenuje Tráva podél cesty. Tam se můžeme všichni učit, co je to freeform, lehkost poutníka, radost v bezdomoví.

 

A zde je link na knihu Katky, místní Můry73. Všem doporučuju:

https://www.kosmas.cz/knihy/223568/haiku/

 

No a samozřejmě Chrám plný květů. Staří mistři jsou skvělí:

https://www.citarny.cz/index.php/nove-knihy/poezie/poezie-klasicka/liman-chram-plny-kvetu-haiku-poezie


Umbratica
22. 03. 2018
Dát tip

muško,

haiku je tradiční literární útvar ze starého Japonska,jehož duchovním otcem byl zenový mnich a poutník Bašó. O podstatě haiku by bylo možné se hádat celé roky a já sama bych se tady s mnohými na ledačems neshodla.  Na čem bychom se ale shodli všichni je to,že haiku by mělo vyjadřovat bezprostřední prožitek při styku s realitou. Měl by v něm být nějaký přesah. Jenže těžko lze po českém autorovi chtít přesah srovnatelný s moudrostí zenového mnicha,který došel ke svému poznání až za mnoho let ve styku s lidmi moudřejšími než byl sám. Pokud bych ti tedy mohla poradit,pokud bys tu radu ode mne přijal,pak vycházej v prvé řadě z onoho bezprostředního zvláštního emočního prožitku ve styku s realitou.


nemusí no - ale mě to prostě nebaví bez toho ! už k tomu nemám co dodat... svůj názor jsem napsal - jako jedinej úplně vážně :-)


Umbratica
22. 03. 2018
Dát tip

V haiku nemusí být obsažena záhada. Když tam je,nic proti. V haiku by měl být hlavně velmi intenzivně zachycený osobní prožitek. Osobní prožitek tahle Darmošlapova haiku vyjadřují skvěle.


já ten obrázek chápu - je to nuda ! žádná záhada - otázka - nic k přemýšlení...


Umbratica
22. 03. 2018
Dát tip

Muško,

nemáš pravdu,že v Darmošlapových haiku nejsou žádné emoce. On řece používá expresivní hovorová slova(lahváče,hajzlík). Obě haiku jsou výborná. Vyjadřují dynamiku plnou nervozity. - Lahváče,které jezdí po zemi sem a tam ,nebo hrdla spart'anskývh fandů. - Ve druhém haiku není použito žádného slovesa. O to víc to haiku ale vyvolává napětí. _ Ta haiku jsou drsná,ale protože popisují drsnou situaci,musejí být drsná.Po několika dnech se mi ta haiku líbí víc než při prvním čtení.


Darmo-šlap
22. 03. 2018
Dát tip

Muško, v tomto měsíci stojí za pozornost třeba Umbratica, Nakreslené jaro, haiku č.2. Mrkni. To je moc pěkné. Dobrou znalkyní haiku je tu Můra73, má vydanou sbírku haiku v nakladatelství DharmaGaia. A našlo by se i dost jiných, kterým se někdy podaří jedno dílko, jindy píšou kvalitně delší dobu. Třeba per_zay, 0-negativ, Petr II. Za mnoho let se tu na Písmáku zrodilo několik skvělých talentů. Stačí nebýt líný a učit se, pátrat. Mazáním kritických komentářů se nikam neposuneš, nanejvýš zůstaneš v bublině svých představ.


pochybuju že ti Darmo-šlap uzná něco lepšího než dokáže napsat sám ! ale každej občas překvapí...

 


atkij
21. 03. 2018
Dát tip
Modra musko, dostala jsem od tebe avizo, tak asi proto, abych si precetla tve sdeleni. Beru to zde jako misto pro polemiku, ale hlavne, jak se priucit od tech, kteri vi o haiku opravdu hodne. Taky jsem mela v zasobe kufr "genialnich" haiku. Brzy jsem prozrela. Predtim jsem vsak z nevedomosti utrousila par ne zrovna chytrych poznamek k forme a tak:) Budu rada, kdyz se mi nejake v budoucnu podari a bude jako haiku uznano treba zrovna darmo-slapem. Neuprimne hodnoceni? K cemu by mi to asi tak bylo? K pousmani.

tak to pak jo - tohle je imho plýtvání na nejvyšší úrovni ! gratuluju ke všem bezcenným + neupřímným hodnocením !


Darmo-šlap
21. 03. 2018
Dát tip

Nevkládám sem zase tolik dílek. Mohu tedy svou měsíční arénou plýtvat :-)


zajímavý haiku ! škoda jen že postrádá jakýkoli emoce ! silnější pointu !

představa že vyplácám svoji měsíční "arénu" na tohle je pro mě trochu strašidelná ! nic ve zlým .-)


Petr.II
19. 03. 2018
Dát tip

jo, ... 32 ... *


Umbratica
19. 03. 2018
Dát tip

Tip za první. Abych dala tip i za druhé,na to vězím až příliš ve starém Japonsku.


Darmo-šlap
18. 03. 2018
Dát tip

Možná je express se dvěma es, to nevím. Je to soukromý dopravce, jel jsem ze Studénky do Prahy a v Přerově přistoupili tihle borci se slivovicí a klobásami a transparenty.


atkij
18. 03. 2018
Dát tip
Leo "express"? Super. Ta zivotnost nekolika slov se mi hodne libi. Rada vnimam, ze haiku muze i s prastenim do nosu opravdu bavit:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru