Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

schizofrenie

12. 04. 2018
3
3
725
Autor
nascheanou

 

 

 

 

Ruší Tě tikot hodin. V hlavě slyšíš hlasy, které Tě nutí číst nahlas nápisy. Uklidňuje Tě zvuk ledničky, která hučí v pravidelných intervalech. V noci se pomočuješ a slintáš - nežádoucí účinky nesprávné medikace, a tak bloumáš prázdnými ulicemi. Sleduješ světla pouličních lamp. Osamocený noční chodec, který má strach z toho, co uslyší a uvidí. Při jedné z procházek nalezneš u popelnice malé koťátko.

Ruší Tě tikot hodin. V hlavě slyšíš hlasy, které Tě nutí číst nápisy. Uklidňuje Tě zvuk ledničky a kňourající kotě, které jsi adoptoval.

 

///

 

Hlasy, třasy, neologismy - v hlavě Ti hučí. Omýváš si obličej vlažnou vodou. U umyvadla se zarytě držíš toaletní skříňky. Budeš zvracet? Nebo dnes ne? Pozoruješ svůj obličej ve špinavém zrcadle - kruhy pod očima, bílý jako stěna… Z obýváku slyšíš puštěný televizor. Už ani nevíš, co je hlas televizoru a co je hlas pouze v Tvé hlavě - hranice se stírají.

 

Vracíš se zpět do obývacího pokoje. Otevíráš okno dokořán, na parapetu sedí unavení holubi. Zdají se Ti? Sníš nebo bdíš? A není to pro dnešek jedno?

Sypeš holubům staré, suché kousky chleba.

Hlasy, třasy, neologismy. Dnešní den, tak jako předešlé dva týdny, raději prospíš.

 

 

 

 

 

 

 


3 názory

Lakrov
15. 05. 2018
Dát tip

Dočteno. Asi by z toho měl jít strach nebo aspoň smutek ze složitosti mysli  vyšinutého jedince. Pro mě je ale těch pár výkřiků, snažících se vystihnout  náladu oné fóbie, přiliš málo.  Když si ovšem (se jménem autora) přečtu název, uznávám, že je to výstižné.  Jen mě to "literárně" nezaujalo.  


nascheanou
13. 04. 2018
Dát tip

Hrozný to asi je... Vidim to kolem sebe a spoustu lidí se schizofrenií normálně funguje. Je to hodně individuální. K textu díky, upravím to. 


agáta5
13. 04. 2018
Dát tip

jj, je to horor...

myslím, že jsem zdravý člověk a tak asi moc neumím pochopit tuhle nemoc, ale kdysi dávno jsem měla bloklou páteř a motala se mi asi 14dnů hlava, jako kdybych byla opilá.. nemohla se soustředit a občas se probrala mimo chodník třeba a jela do jiného patra výtahem... málem jsem se z toho pomátla. . takže trošilinku možná chápu tenhle stav, když je trvalý, musí to být hrozný.

k textu..

možná bych vyhodila v III. části hned na začátku pár slov.

Hlasy, třasy, neologismy. Hučí ti v hlavě. Omývás si obličej vlažnou vodou... atd.   Není logické psát ... v hlavě ti hučí a omýváš si obličej.. to jsou dvě různé věci a v jedné větě zní chybně (pro čtenáře)

 

asi ano, tip ti dám.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru